Szerszámbefogó típusok III. rész

Cikksorozatunk előző részében a különböző szerszámbefogók felépítését, előnyeit, hátrányait mutattuk be. Jelen cikkben az eszterga központok szerszámbefogóinak tulajdonságait tárgyaljuk.

Eszterga központok szerszámbefogói

Típusaik

Az eszterga központok szerszámbefogóit két csoportba sorolhatjuk: statikus szerszámok befogói, illetve hajtott szerszámok befogói. A szerszámbefogók típusát döntő mértékben a revolver fejek típusa határozza meg. A legtöbb szerszámgépgyártó nem gyártja magának a revolverfejeket. A külön erre szakosodott cégek termékpalettáján különböző kialakítású revolverfejek találhatók. A két legelterjedtebb konstrukció a BMT (Base Mounted Tooling-vázra szerelt szerszámozás) és a VDI (VDI- A német mérnökök szövetségének a rövidítése). Az eszterga befogóknál is két csatlakozást tekintünk: a szerszám-befogó, és a befogó-revolver közötti kapcsolatokat. A szerszámokat statikus esetben (különböző kések, furatkiesztergáló szerszámok, stb.) általában előfeszített, ritkábban alakkal zárt formában lehet csatlakoztatni a befogóba. Hajtott szerszámok esetén (pl.: maró-fúró szerszámok, dörzsárak) a leggyakoribb befogás az ER patronos szorítás, de találkozhatunk Weldon típusú befogással is. Az érdekesebb kérdés a tartó és a revolverfej közötti kapcsolat mikéntje. Ehhez meg kell ismernünk a két típusú revolvert és a hozzá tartozó hajtott szerszámtartókat.

Befogok_III_VDI_BMT

VDI és BMT hajtott szerszámtartók

VDI revolver és szerszámozása

A VDI kialakítású revolverhez tartozó hajtott szerszámtartó tengelye enyhén fogazott. A fogazottság a szerszámtartó revolverfejhez történő rögzítésére szolgál. Ily módon a hajtott szerszámbefogó behajtó tengelye, illetve a felfekvő felület vezeti át a tényleges terhelést a szerszámról a revolverfejre. Nemcsak a statikus, de a hajtott szerszámtartókat is lehet állítani, így finomabb beállítási lehetőséget biztosít. Általában a VDI revolverfejek hajtásrendszere a revolverfejet tartó öntvényházban van elhelyezve, ahonnan fogaskerék áttételeken keresztül jut át a nyomaték a hajtott szerszámtár behajtó tengelyére. Megfelelő kialakítással nemcsak a revolver palástjára, de a homlokára is lehet illeszteni hajtott szerszámtartót, ami rugalmasabb felszerszámozást biztosít. Hátránya a kedvezőtlen terhelés átadás. Ebből kifolyólag a nagyobb teljesítményű megmunkálásokhoz, ahol nagy oldal irányú erők léphetnek fel, a VDI nem ajánlott hosszútávon.

BMT revolver és szerszámozása

A BMT hajtott szerszámtartók, kés- és fúrószár tartók 4 darab belső kulcsnyílású csavarral vannak rögzítve a revolver palástján. A behajtó tengelyükön kialakított lelapolásokon keresztül, egyfajta alakkal záró tengelykötésként adja át a maróorsó a nyomatékot a hajtott szerszámtartó behajtó tengelyének. A 4 csavarral történő rögzítés merevebb kapcsolatot biztosít, így hasonló technológiai paraméterek mellett a BMT hajtott szerszámtartók jobban terhelhetőek.

Befogok_III_BMT

BMT revolverfej felépítése

 

A nagyobb terhelés miatt a revolvert tartó öntvényházat is merevebbre készítik. A VDI fogaskerekes áthajtásából eredő veszteségeket a BMT revolverfejeknél általában a revolverbe épített marómotorral kompenzálják, így a motor közvetlenül tudja átadni a teljesítményt a szerszámtartó behajtó tengelyének (direkt hajtás jellegű). Megjegyzés: VDI revolverfejek is kaphatók direkt hajtásos, revolverbe épített marómotorral.

Befogok_III_BMT_2

BMT revolverfej felszerszámozása

A VDI és a BMT szerszámtartóinak összehasonlítása

A VDI tartók kisebb szerkezeti kialakításúak, mivel kisebb a szükséges támaszkodó felület. A VDI revolverrel felszerelt gépek jobb kinematikai jellemzőkkel bírnak (azonos szán- és vezetékezés rendszer mellett). Ennek oka, hogy a az orsómotort a revolvert mozgató szánrendszerhez közelebb helyezik el, így kisebb előtoló erőt követel meg a hajtásrendszertől. A revolverfej és a hajtott szerszámtartók összetett hajtásrendszere miatt terhelhetősége korlátozottabb, mint a BMT revolvereké. A BMT revolverek és szerszámtartóik merevebb megtámasztást biztosítanak. Azonban a BMT revolverek nagy hátránya a nagyobb szerkezeti kialakítása, valamint a finom átállások lehetőségének hiánya, ami a szerszámtartók és befogók revolver felületén történő illeszkedéséből adódik. Így a szerszám rögzítés pontossága függ a felfekvő felületek állapotától. A felületek karcolódása, sérülése esetén a befogás pontatlansága sok esetben nem korrekciózható.

Befogok_III_VDI

Direkt hajtásos VDI revolver

A fent felsorolt szerszámbefogók csupán töredéke a piacon felelhető kialakításoknak. Számtalan megoldás létezik a befogás merevségének a növelésére, a befogóban történő szerszám cserélés idejének a csökkentésére. Ilyenek például a CAPTO rendszer, vagy az Ericsson féle gyorscserélő. Ezek csupán a legáltalánosabban alkalmazott kialakítások. Egy technológus, mérnök számára nemcsak a megfelelő szerszámozási, de a megfelelő befogási mód megválasztása is fontos, hiszen mit érünk egy drága szerszámmal, ha nem tudjuk kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

Szerző: Juhász Miklós

Források:

http://us.dmgmori.com/products/lathes/turn-mill-complete-machining-centers/ctx-tc/ctx-beta-1250-tc-4a

http://www.spinner-wzm.de/en/news/browse/1.html

http://blog.hurco.com/blog/bid/332410/Mill-Turn-Turret-Shootout-VDI-vs-BMT

http://duplomaticautomation.com/en/prods/driven_tool_turrets1

Megosztás
[
    ]