Szállítóláda tervezés új megoldással a CLAAS csoportnál

A PLM rendszerek teszik lehetővé a vállalatok számára, hogy a termékadatokat hatékonyan, a termék teljes életciklusán keresztül kezeljék, az új ötlettől, a tervezésen és gyártáson keresztül egészen a termékhez kapcsolódó szolgáltatásokig.

Egy olyan szintű vállalat, mint a CLAAS, nem működhet hatékonyan egy magas szintű PLM rendszer nélkül. A CATIA rendszert alkalmazó vállalat számára a szakemberek képzettsége és naprakészsége kiemelt fontosságú, éppen ezért a CLAAS Hungária Kft. a CAD-Terv Kft-vel rendszeresen konzultálva folytatja mezőgazdasági gépgyártási tevékenységeit.

Most következő cikksorozatunkban azokból a megoldásokból mutatunk be néhányat, melyekkel a CAD-Terv Kft. hozzájárult a CLAAS Hungária versenyképességének növeléséhez.

1. rész | 2. rész | 3. rész

cncmedia_orangehr

Kihívás

A CLAAS cég törökszentmiklósi leányvállalata a pótalkatrészeket jellemzően faládákban értékesíti. A széles termékpaletta miatt a faládákat nagy mérettartományban és választékban kell megtervezni.

Manuális módszer
A ládákat diszkrét méretű lécekből, pozdorja lapokból kell megtervezni. A későbbi felhasználás megkönnyítése érdekében a láda modellje egy partként van előállítva. Ez CATIA -ban nem jelent mást, mint megfelelő méretű és számú téglatestek egymás mellé helyezését. Viszont ezen elemek nagy száma miatt a ládák tervezése és utólagos módosítása időigényes.

Kiindulási állapot
A szabványos léceket úgy kell összeválogatni a láda oldalfalaihoz, hogy azok leginkább illeszkedjenek a termék befoglaló méreteihez. Keresztlécekkel garantálni kell a stabilitást és az egymásra rakhatóságot. A tervezéshez a CATIA Part Design modulját használták és egy alkatrészben hozták létre a teljes modellt, ami egyszerűsíti a termékkezelő rendszerben való adminisztrációt. A fejlesztés végeredménye egy műszaki rajz, amin manuálisan kellett létrehozni egy „alkatrész listát”. Ez írja elő, hogy milyen méretű lécekből hány darabot kell beépíteni. És ezeket milyen hosszra kell ledarabolni. A kézzel végzett összegzésnél előfordulhattak hibák. Ezzel a módszertannal egy új láda tervezése 6 órát vett igénybe. A cél ennek az időtartamnak a minimalizálása volt.

Megoldás

Geometriák újrahasznosítása
A CATIA Knowledge Template eszközeivel lehetőség van egy létrehozott geometriát úgy duplikálni, hogy a beillesztésnél megváltoztassuk az eredeti elem helyzetét és méreteit. Elegendő egy lécet (téglatestet) lemodellezni és sablonná alakítani, utána azt az igényeknek megfelelően lehet sokszorozni.

A gép végzi el a munkát
Manuálisan újra és újra beilleszteni a léceket egymás mellé unalmas és lassú munka, ezt lehet automatizálni. A sablon modellben, csoportokba bontva, rögzítve lettek azok a paraméterek, amelyek meghatározzák a láda méreteit. A kiosztás a Knowledge Pattern parancs segítségével lett megoldva. Ennek az eszköznek az előnye, hogy az elemek elhelyezését a felhasználó által felépített logika alapján végzi. Ennek a megoldására készült egy algoritmus, ami a modellfában rögzített paraméterek alapján illeszti be újra és újra a sablon léc geometriáját.

Gyártás kiszolgálás
A rajz sablon alkalmazásával a jellegre hasonló faládák megrajzolása is jelentősen gyorsítható. Az egyedi kiosztás eszköz automatikusan készít egy összefoglalót, amely tartalmazza a modellben felhasználásra került lécek méreteit és darabszámait. Ezzel is csökkentve a hibázás lehetőségét.

Eredmény

Az új metódus
Rendelkezésre áll egy sablon, ahol a láda paramétereket az igények szerint be lehet állítani. Ezt bárki el tudja végezni anélkül, hogy rendelkezne modellezési tapasztalattal. Frissítés után egyből elérhető a kívánt 3/2D-s adat és az összefoglaló táblázat. Az új módszerrel pár perc alatt, rengeteg különböző modell verziót le lehet generálni és kiválasztani ezek közül a legmegfelelőbbet. Egy új láda fejlesztése 6 óráról 0,5 órára csökkent!

1. rész | 2. rész | 3. rész

Forrás: CAD-Terv Kft.

További információ

A CAD-Terv Kft. honlapján

A CLAAS honlapján