Nagydíjas i-Robot a Werth standján – Mach-Tech 2015

A Mach-Tech 2015 kiállításon a Werth Magyarország Kft. teljes portfólióját bemutatta. A kiállított látványosságok között megtalálhattuk a kiállítás nagydíjas termékét is, egy lézerszkennerrel kombinált robotos mérőrendszert.

A 2010-ben alakult Werth Magyarország Kft. multiszenzoros koordináta méréstechnikával foglalkozik. A Werth Messtechnik GmbH által gyártott nagy pontosságú optikai, illetve multiszenzoros rendszerek, valamint Aberlink LLP által gyártott koordináta mérőgépek kizárólagos hazai forgalmazója. Emellett 2013 óta a Metrologic Group 3D mérőszoftverei és a Creaform hordozható, tapintós, illetve lézerszkenner berendezései is megtalálhatók termékpalettájukon.

A kiállításon debütáló nagydíjas mérőcellát a Werth Magyarország Kft. ügyvezetője, Csontos Tamás mutatta be.

A rendszer nagy sebességű lézerszkennelést tesz lehetővé, a méréseket 5 százados pontossággal végzi. A rendszer különlegessége, hogy target pontok találhatók a lézerszkenner és a munkadarab felületén. Ezeket a target pontokat figyeli folyamatosan két darab kétkamerás Creaform C-Track 780-as mérőberendezés. A target pontok figyelésével a mozgásból, rezgésekből adódó, mérési bizonytalanságot növelő tényezők teljes mértékben kiküszöbölhetők. A target pontok elhelyezhetők a munkadarab hordozó egységein is, így a mérőcella gyártósorokba is könnyen integrálható.

A korábbi megoldásokban a robotkar és a lézerszkenner irányításához két külön vezérlő, két külön szoftver kellett. A Metrolog X4 i-Robot robotizált cellákhoz kifejlesztett mérőszoftver segítségével azonban ez jelentősen leegyszerűsíthető, hiszen egyetlen szoftver képes a robotpályákat és a lézerszkennerből érkező adatokat beolvasni, majd kiértékelni.

A vezérlés bonyolultságából fakadó korlátok miatt eddig szinte lehetetlen volt a szabad formájú, nagy kiterjedésű lemez vagy műanyag alkatrészek gyártósoron történő nagy pontosságú mérése. Ezzel a rendszerrel azonban elérhetővé válik egy olyan robotizált mérőcella, mellyel a gyártósoron, mozgás közben is rendkívül nagy pontosságú mérések végezhetők.

Az i-Robot egy komplex megoldás, nem kifejezetten egy robottípusra és egy lézerszkennerre lett kifejlesztve. Ez azt jelenti, hogy bármilyen robotkart és lézerszkennert alkalmazhatunk, a rendszer működőképes lesz.

A robotkar pályáinak számítását és szabályozását is a Metrolog X4 i-Robot szoftver végzi. A szoftver egyik nagy előnye, hogy robotvezérlővel közvetlenül összekapcsolhatjuk a szoftvert futtató PC-t így nem szükséges a hagyományos megoldásokban megtalálható robotvezérlő számítógép alkalmazása.

Ez a fajta robotizált mérőcella elsősorban nagy sorozatú gyártáshoz, és alkatrészek 100%-os ellenőrzését megkövetelő alkalmazásokhoz ajánlott, mivel közvetlenül a gyártósorba integrálható, így egy hatékony automatizált mérőrendszer hozható létre.

[nggallery id=231]

További információ:

A Werth Magyarország Kft. hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]