Intelligens Technológia Szeminárium az Okuma-nál

2015_06_26_Okuma_Parndorf_01A június 26-án megrendezett szemináriumnak az ausztriai Parndorf-ban található Okuma Technológiai Központ adott otthont. A bemutató nap a kiváló minőségű termékek gyártását és a folyamatos fejlődést előirányzó MONOZUKURI japán elv szerint zajlott. Ez a gondolkodásmód az Okuma életében a folyamatos fejlődés igényében, valamint a magyarországi Smartus Zrt. szolgáltatásainak tökéletesítésében nyilvánul meg. A továbbképzésen a résztvevők barátságos környezetben, profi körülmények között ismerkedhettek meg az Okuma gépek fejlesztésének és működésének különlegességeivel.

Az ebéddel egybekötött szeminárium két részből állt. A délelőtt folyamán a 4-tengelyes esztergálás, délután pedig a marás került előtérbe. A délelőtti előadás során egy tényleges megmunkálási bemutatókkal egybekötött prezentáció segítségével mutatták be az Okuma gépek előnyeit. A délelőtti előadás során végzett műveleteket egy hetedik generációs LU3000 EX horizontális esztergaközponton végezték. Megtudhattuk, hogy a 2 revolverrel végzett 4-tengelyes esztergálás különböző formái milyen alkalmazások esetében előnyösek.

2015_06_26_Okuma_Parndorf_37

Szinkron 4-tengelyes esztergálás 2 revolverfejjel

Az egyik lehetőség, hogy ugyanannak a geometriának a megmunkálását kétszeres előtolással végezzük. Ekkor a megmunkálás feleannyi időt vesz igénybe, továbbá nagy előnye, hogy nincs szükség alátámasztásra. Az ilyen folyamatoknál a vezérlés osztott képernyőn oldható meg.

2015_06_26_Okuma_Parndorf_08Szimultán megmunkálás

Egy másik lehetőség, ha a két szerszám különböző műveleteket végez egyszerre. Ilyenkor általában egy fúró szerszám tartja a munkadarabot, emiatt az előtolás is nagyobb lehet.

További előnyök, lehetőségek

A 2 revolverfejjel történő megmunkálás során a több szerszámnak köszönhetően a megmunkálási idő, valamint a megmunkálás költségei is csökkenthetők. Az ilyen rendszerek emellett felszerelhetők be- és kirakodó egységekkel is, ami tovább gyorsítja a folyamatos megmunkálást.

A bemutatók során az Okuma Machining Navi technológia előnyeivel is megismerkedhettek az érdeklődők. A technológia különlegessége, hogy az OSP vezérlő és a rezgést érzékelő szenzorok segítségével észlelni tudja a káros rezgéseket, majd ezek kiküszöbölésének érdekében optimális forgácsolási paramétereket ajánl fel, melyekkel biztonságosan és hatékonyan végezhető a megmunkálás. Ennek elvégzésére több lehetőség is rendelkezésünkre áll. A Machining Navi M-g például nagy sebességű megmunkálásokhoz ajánlott. Ha a beépített mikrofon megmunkálás közben érzékeli a rezgést, megfelelő beállításokat ajánl fel a kezelő számára, ami a felületi minőség javításában, a szerszámok élettartamának növelésében segíthet. A Machining Navi L-g pedig az esztergák használata során nyújt segítséget a rezgések csökkentésében. Emellett választhatjuk a Machining Navi M-i-t is, ami automatikusan elvégzi a kívánt beállításokat a rezgés érzékelése után.

2015_06_26_Okuma_Parndorf_39Az ebédet követően a marási bemutatók és előadás következett. A technológiai központban kiállított 5 gép mindegyikén végeztek bemutató megmunkálásokat, hogy a látogatók élőben is láthassák a tárgyalt módszerek előnyeit, hátrányait. A bemutatóteremben az LU3000 EX mellett látható volt egy MULTUS U4000 és egy GENOS L300E-MY eszterga, egy MA-600HII horizontális megmunkáló központ, valamint egy MU-6300V 5-tengelyes megmunkáló központ.

Az OKUMA-ról

Kevesen gondolnák, hogy egy olyan szerszámgép gyártó vállalat, mint az Okuma, 1898-ban tésztagyártással kezdte meg tevékenységét. A vállalat alapítója, Eiichi Okuma számára kiemelkedő fontosságú volt a gyártástechnológia fejlesztése, amihez elengedhetetlen volt a minőség javítása. Ez volt az első házon belül fejlesztett, nagy precizitású eszterga elkészítésének mozgató ereje. A saját fejlesztésű megmunkáló géppel a tésztagyártáshoz szükséges eszközök pontosabb megmunkálását tették lehetővé. Ahogy azt a vállalat logója is tükrözi, a mechanikus és elektromos alkatrészek összefonódása jelentette a megfelelő megoldást a problémára. Az alapító hozzáállásának és az ügyfelekhez való viszonyulásának köszönhetően sikerült a tényleges szükségleteknek megfelelő gépeket készíteni. Így válhatott tésztagyártóból, a produktivitás növelésére tervezett saját gépével az Okuma egy piacvezető szerszámgépgyártó nagyvállalattá.

[nggallery id=236]

További információ:

Az Okuma honlapján.

Az Okuma gépek hazai forgalmazója, a SMARTUS Zrt. honlapján.

Megosztás
[
    ]