Az Ipar Napjai Különdíjasa – a Beckhoff XTS lineáris szállítórendszere

2015_05_12-15_Mach-Tech_Beckhoff_07Idén a Mach-Tech kiállításon a Beckhoff standjára látogatók számos újdonsággal ismerkedhettek meg, többek között a PC- és EtherCAT alapú automatizálási megoldások legújabb fejlesztéseivel, beleértve a mozgásvezérlés területén áttörést jelentő XTS (eXtended Transport System) lineáris szállítórendszert, amely az IPAR NAPJAI – MACH-TECH 2015 kiállítás Nagydíj Pályázatán KÜLÖNDÍJ elismerésben részesült. Az XTS emellett az interaktív, gyártási folyamatot bemutató APPLICATION ZONE területén is kiállításra került, így a látogatók testközelből is megismerhették az innovatív szállítórendszert.

Cserpák Mihály, a Beckhoff applikációs mérnöke elmondta, hogy az XTS egy olyan lineáris szállítórendszer, melynek mozgatói különböző sebességgel különböző pozíciókra tudnak egymástól mozogni. A mozgatók nagy dinamikával egymástól függetlenül tudnak pozicionálni különböző munkadarabokat, szemben a hagyományos szállítórendszerekkel. A mozgatók maximális sebessége 4 m/s, a gyorsulás maximum 100 m/s2, a pozicionálási pontosság 250 µm, 1.5 m/s sebesség mellett az ismétlési pontossága 10 µm.

A Beckhoff fejlesztése, az XTS, azaz eXtended Transport System lineáris szállítórendszer szánegységei görgős pályán, lineáris motorral mozgathatók, és valós idejű TwinCAT 3 alapú vezérléssel működtethetők. A hagyományos szállítórendszerekhez képest hatalmas előnyt jelent a programozás által elérhető nagy pontosság, valamint a szánegységek sebességének, egyedi pozíciójának külön-külön történő beállítása. A rendszerben megtalálható még egy PROFIBUS Master kártya is, mely a robottal való kommunikációt biztosítja.

2015_05_12-15_Mach-Tech_Beckhoff_14A kiállításon egy palettázó alkalmazást mutatott be a Beckhoff és az evopro. Az alkalmazásban egy SCHUNK megfogóval ellátott KUKA KR Agilus sixx robot helyezte a palettáról az XTS-re a munkadarabokat. Az XTS elszállította a következő munkaállomásra, majd az ott elvégzett feladat után visszakerült a palettára. Az XTS szállítórendszert elsősorban kisebb tömegű alkatrészek pontos és gyors mozgatására, valamint akár bonyolultabb csomagolástechnikai feladatok elvégzésére lehet hatékonyan használni.

Természetesen a rendszer nem csak a tervezőasztalnak készült. Cserpák Mihály egy már megvalósult dohányipari csomagolási példán keresztül is bemutatta, hogyan lehet hatékonyan alkalmazni a rendszerben lévő lehetőségeket a mindennapi gyártási feladatokban.

Az idei évben is a Beckhoff az evopro gyártásautomatizálási fejlesztőcsapatával közösen valósította meg az XTS fejlesztését. Kozó Gábor, az evopro gyártásautomatizálási projektvezetője hangsúlyozta, hogy az idei fejlesztések azért is különösen érdekesek, mivel az evopro gyakornoki programjának keretein belül sikerült megvalósítani. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gyártástudomány és -technológia Tanszékével együttműködve több szakdolgozat is készült a projekt megvalósítása során. Kozó Gábor kiemelte, hogy a gyakornoki programban az evopro mentorai segítették a hallgatókat az egyetemen tanult elméleti ismereteket elsajátítani és gyakorlatba átültetni.

[nggallery id=223]

További információ:

A Beckhoff Automation Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]