Az Inventor 2016 újdonságai – A Fusion 360 CAM eszközei a felhőben

Az elmúlt hetekben sorra vettük az Autodesk Inventor 2016 számos újdonságát. Tekintsük át ezek közül az általunk legnagyszerűbbnek ítélteket és ismerkedjünk meg a Fusion 360 frissítéseivel.

Közvetlen, azaz szabadformájú modellezési frissítések

A közvetlen modellezés néhány évvel ezelőtt jelent meg az Inventor szigorúan parametrikus környezetében. Ezek az új közvetlen modellezési eszközök lehetővé tették a tervezők számára, hogy az alakzatok tolásával és húzásával alakítsák ki azok geometriáját. A közvetlen modellezés emellett az összetett, organikus alakzatok létrehozását is megkönnyítette, amelyeket korábban nehezen lehetett pusztán vázlatokból és pásztázásokból létrehozni.

fusion-360-1

Az Inventor 2016 szoftverben kibővült a közvetlen modellezés (más néven szabadformájú modellezés) eszköztára. Néhány dolog, amit érdemes kiemelni:

  • nyílt felületek és zárt alakzatok is használhatók,
  • a meglévő modellfelületek szabadformájú geometriává konvertálhatók az alak kidolgozásához
  • A szilárdtestek, eltolt felületek vagy héjfalak a szabadformájú vastagítás használatával hozhatók létre,
  • az élek szétbonthatók a szabadkézi testek részleteinek leválasztásához és áthelyezéséhez,
  • az egyes lapok törölhetők.

Egyszerűbb 3D nyomtatás

Most, hogy a 3D nyomtatás a tervezési munkafolyamat legfontosabb részévé vált, a 3D nyomtatás támogatása megkapta a már jól megérdemelt frissítést az Inventor fejlesztőitől.

Az STL-fájlok exportálásának lehetősége mellett az Inventor 2016 egy új 3D nyomtatókörnyezettel bővült, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy előre megadott nyomtatási térfogaton belül elhelyezzék és tájolják a terveket.

fusion-360-2

 

Ebben a környezetben a tervezők úgy frissíthetnek egy-egy alkatrészt, hogy az eredeti „forrásmodell” érintetlen marad. A modell tájolása, elhelyezése és módosítása (ha módosítás szükséges) után az alkatrész továbbküldhető nyomtatásra.

Együttműködés a különböző CAD-környezetek között, azaz új AnyCAD technológia

Végül az Inventor 2016 hatékonyabb környezetet biztosít a különböző CAD-környezetekben végzett munkához.

  • A CAD-adatok CATIA, SolidWorks, NX, Pro-E/Creo és Alias fájlokból történő asszociatív importálása révén megőrizheti a kiválasztott fájlra mutató hivatkozást. Az importált geometria a modellen végrehajtott módosításoknak megfelelően frissül az Inventor programban.
  • A szelektív importálás támogatása lehetővé teszi, hogy csak a fontos geometriákat olvassa be, ezáltal felgyorsítható az importálási folyamat. Az új Select (Kijelölés) lapon megadhatja, hogy mely objektumokat kívánja importálni egy CATIA, SolidWorks, Pro-E/Creo, NX, Alias, STEP, IGES vagy Rhino fájl importálásakor.
  • Mostantól többszálas feldolgozás is lehetséges. Az Inventor így hatékonyabban képes kihasználni a rendelkezésre álló hardvert. Ez jobb teljesítményt eredményez a más CAD-szoftverekből származó fájlokkal végzett munka során.
  • A CATIA, SolidWorks, Pro-E/Creo, NX, Alias, STEP, IGES, Rhino, SAT és Parasolid Binary fájlok importálásának beállításai egyszerűbbek, és egyértelmű lehetőségeket kínálnak az importáláshoz.

Gépészeti és elektromos tervezési együttműködés

A 3D CAD területén belüli kiterjesztett használat mellett az Inventor 2016 az AutoCAD DWG-fájlokkal és az elektromos kapcsolási rajzokkal való kapcsolatán is fejlesztett.

fusion-360-3

Az új fejlesztések között szerepel:

  • Elektromechanikai csatolás alakítható ki az Inventor és az AutoCAD Electrical között, amely sima adatátvitelt biztosít a 2D és 3D elektromos tervek között.
  • Amikor létrehoz egy csatolást egy AutoCAD Electrical és egy Inventor összeállítás között, a projektfájlok asszociatívvá válnak: az egyik termékben végrehajtott tervadat-módosítások a szinkronizálás után megjelennek a másik programban is.
  • A szalagon elérhető új Electromechanical (Elektromechanikai) lap Location View (Helyszíni nézet) parancsa mind az AutoCAD Electrical rajzokban, mind az Inventor összeállításokban elhelyezett készülékeket és kábeleket megjeleníti.

Újdonság! A CAM frissítések hatékonyabbá teszik a Fusion 360 eszközt

A Fusion 360 mindent átfogó koncepciója a gyártási paradigmát illetően forradalmi változást hozott a munkafolyamatok konszolidálására törekvő terméktervezők számára. Az Autodesk most úgy bővíti a szerszámtervezési szakértők számára elérhető eszközök számát, hogy megnyitja CAM-megoldásait a felhőben.

Most, hogy a Fusion 360 CAM eszközei (amelyek a HSMWorks és az Inventor HSM technológiákra épülnek) a felhőben vannak, a felhasználók olyan „Személyes felhőkönyvtárakhoz” férhetnek hozzá, amelyek eszközöket, utófeldolgozókat és megmunkálási sablonokat is tartalmazhatnak. Ezekkel a bővítésekkel a gyártók gyorsan hozzáférhetnek a leggyakrabban használt eszközökhöz, többféle gépnek tudnak G-kódokat küldeni, és többször használhatják azokat a programokat, amelyekkel általában több termékcsalád eszközeiben párhuzamosan dolgoznak.

A könyvtárak támogatása mellett a Fusion CAM eszközei egy metszetvékonyítással kiegészült fejlett homlokmarási stratégiával, valamint egy, az átfúrási műveleteket gazdagító új áttörési opcióval bővültek a frissítés következtében, továbbá olyan fejlett mérési képességekkel is, amelyek meghatározzák a készlet- és a munkadarabok közötti távolságokat a marási szimulációk során.

Nézze meg a magyar felirattal ellátott videót, és ismerje meg a Fusion 360 legújabb frissítéseit.

https://www.youtube.com/watch?v=afIa51gRiuc

További tippek a Fusion 360 használatához Curt Chan, az Autodesk Fusion 360 evangelistájától talál az alábbi angol nyelvű videóban:

Próbálja ki az új Autodesk Inventor 2016 szoftvert 30 napig, ingyen.

Forrás autodeskforum.hu

Megosztás
[
    ]