A Woldem Kft. és az Art Center vízvágási szakmai napján jártunk

Sokszor hallani, hogy a vízsugaras vágás napjaink egyik legrugalmasabb technológiája. A Woldem Kft. és az Art Center szakmai napján tett látogatásunk minket is meggyőzött ennek az állításnak a helyességéről. Ahogy azt a saját szemünkkel is láthattuk, megfelelő paraméterek használata mellett egy vízsugaras géppel valóban számtalan anyagfajta munkálható meg, igen széles mérettartományban.

A Woldem Kft. 1996 óta foglalkozik vízvágással. A cég egyik alapítója akkoriban arra keresett megoldást, hogy milyen technológiával lehetne bonyolult intarziákat jó minőségben és gyorsan előállítani. Ennek kapcsán vették meg az első vízsugaras gépüket, ami abban az időben a második volt az országban. Azóta számos iparágnak gyártanak alkatrészeket, és eközben rengeteg technológiai tapasztalatra tettek szert.

2015_06_16 - Woldem_szakmai_nap_016

Leggyakrabban megmunkált anyaguk az acél és az alumínium, de nagyon sok megrendelést kapnak kövek, járólapok és csempék vágására is. Az elmúlt 20 év alatt pedig néhány egzotikus anyag is megfordult a műhelyben. Mint megtudhattuk, végeztek már próbavágásokat smaragdon és vasmeteoriton is.

2015_06_16 - Woldem_szakmai_nap_004Az Art Centerrel közösen szervezett szakmai nap célja az ipar és a művészet közötti átjárás megteremtése volt. Az érdeklődők megismerkedhettek a vízsugaras vágás technológiai hátterével, a vágható anyagvastagságokkal és mérettartományokkal, illetve a mintadarabokon végigtekintve azt is láthatták, hogy mennyi különböző alapanyag dolgozható fel egy vízvágó gép segítségével.

Beszélgettünk a vágási paraméterek finomhangolásának fontosságáról, hogy a vágási élek még vastag lemezek esetén is jó minőségűek legyenek, valamint az olyan problémás jelenségek kiküszöbölési lehetőségeiről, mint a vágási kúposság, vagy a negatív sarkoknál fellépő negatív alámetszés. Gyurós István, a Woldem Kft. ügyvezetője ennek kapcsán azt is elmondta, hogy jelenleg ők is épp egy olyan dönthető fejes gép beszerzésén dolgoznak, amivel pontosan ezeket a jelenségeket fogják tudni még hatékonyabban kompenzálni.

2015_06_16 - Woldem_szakmai_nap_010Végül felmerült a vízvágás-lézervágás kérdése is, hogy pontosan hol, mikor melyiket érdemes inkább használni. Erre azt a választ kaptuk, hogy vékonyabb fém lemezek esetén érdemes lézervágásban gondolkodni, mivel ennél a technológiánál az olcsóbb üzemeltetési költség és a magasabb elérhető vágási sebesség kedvezőbb árhoz vezet. Vízvágó gépeket ezzel szemben ott éremes alkalmazni, ahol a lézervágásnál jelentkező hőhatások nem elfogadhatóak, illetve az adott anyag vagy anyagvastagság nem munkálható meg lézervágó gépen. Ilyen anyagokra jó példa lehet az erősen ötvözött acélok, a tükröződő felületű vagy átlátszó anyagok, illetve a különböző rétegelt lemezek is. Ezeknél a vízsugaras vágás sokkal hatékonyabb megoldást jelenthet.

Összességében a szakmai nap interaktív módon, jó hangulatban telt, és szerintem minden résztvevő sok hasznos és új dolggal ismerkedhetett meg. A Woldem Kft. és az Art Center elmondása szerint idén már a második alkalommal tartották meg közös szakmai napjukat, és céljaik között szerepel, hogy ebből hagyományt teremtve még több emberrel ismertethessék meg a vízvágásban rejlő lehetőségeket.

[nggallery id=229]

További információ:

A Woldem Kft. hivatalos honlapján.

Az Art Center hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]