A 3D nyomtatás segít az agysebészetben

3D_printing_brain_surgeryA Mount Sinai kórház Gyors Prototípus Készítő laborjában az idegsebészek azt kutatják, hogy milyen módszerekkel érhetnék el, hogy még a műtőbe lépés előtt csökkentség az aneurizmák (kóros értágulatok) műtésének kockázatait. Az aneurizma, vagy ütőértágulat az érfal kötőszöveti gyengesége miatt alakul ki, műtét nélkül komoly belső vérzéseket okozhat. Éppen ezért nagy kockázatok mellett is szükséges a műtétek elvégzése. Azonban a modern technológiáknak köszönhetően ezek a kockázatok jelentősen csökkenthetők. Itt jön a képbe a 3D nyomtatás, amiről tudjuk, hogy orvosi alkalmazásainak lehetőségei szinte korlátlanok.

Az agyi aneurizmák kezelésének egyik módja, hogy egy kisméretű csipesszel elzárják az aneurizma nyakát, így meggátolják a további növekedését, esetleges megrepedését. Azonban ehhez szükséges a páciens koponyájának felnyitása, mivel kizárólag így lehet pontosan azonosítani a problémás területet.

A 3D nyomtatási és modellezési technológiák fejlődésének köszönhetően azonban mára lehetővé vált, hogy még a műtét megkezdése előtt megvizsgálják az aneurizmát. Ehhez egy 7 Tesla térerősséggel dolgozó MRI segítségével alkotott 3 dimenziós kép, és egy ProJet 3500-as 3D nyomtató szükséges. Az elkészített 3D-s modell alapján pontosan meghatározhatják a sérült érfal helyzetét, emellett az érhálózat kinyomtatásával megtervezhetik a teljes műtétet. Ennek köszönhetően a műtét sokkal kevesebb kockázattal hajtható végre, valamint a sikeresség esélye is növelhető.

Projet_3500_cikk

Ahogy a 3D nyomtatás fejlődik, egyre szélesebb körben válik alkalmazhatóvá. Már napjainkban is a világ számos országában dolgoznak azon, hogy a különböző additív technológiák egészségügyi implementációival hatékonyabbá tehessék az orvostudományt.

Forrás:3D Systems

További információ

A 3D Systems hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]