3D-s CAD fájlok alkalmazása a lemeztechnológiában II.

A cikk első részében bemutattuk, milyen lehetőségek vannak a 3D-s CAD fájlok használatara az alkatrészek kivágásának programozásakor. A 3D-s fájlok alkalmazásának talán még hatékonyabb módja, ha a modelleket az élhajlítás programozására is felhasználjuk. Legtöbb esetben a lemezalkatrészek CAD modellje rendelkezésre áll, de a hajlításhoz a terítékrajzokat használva készítik el a programokat. Ez a módszer a sok munka mellett számos hibalehetőséget rejt magában, emellett nagy rutint és szaktudást is igényel.

enterprise_plm_hirmondo_cikk2.

A Radan Radbend modulja lehetővé teszi, hogy a 3D-s fájlokat közvetlenül beolvassuk, és a hajlításokat a modell alapján készítsük el. Ez a módszer kizárja a hibás rajzértelmezést, és amellett, hogy gyorsítja a munkát a helyes program elkészítéséig, a próbahajlítások során készült selejteket is kizárja.

A munkafolyamat nagyon egyszerű, és gyorsan elsajátítható. A modell megnyitásakor a Radbend egyből legyűjti a hajlításokat, így gyorsan áttekinthető a feladat. A következő lépés a hajlítási sorrend meghatározása, amire már megnyitáskor tesz a Radbend javaslatot, de a sorrendet tetszőlegesen módosíthatjuk, vagy akár a terítékből kiindulva virtuálisan is összehajthatjuk az alkatrészt. Ezzel nem csak időt takarítunk meg, hanem elkerülhető a próbahajlításokhoz szükséges terítékek kivágása, amivel a kivágógépeinket is tehermentesíthetjük. Ezt követi a szükséges szerszámok meghatározása, ami történhet automatikusan vagy akár kézzel is kivá- laszthatóak a használni kívánt szerszámok. Szerszámválasztáskor saját szerszámkészletünket használhatjuk, ahol a tényleges darabszámok mellett már a szükséges hajlítási erőt is figyelembe veszi a szoftver, így elkerülhetők a hibás szerszámválasztásból fakadó szerszámsérülések. Hajlításhoz egy vagy több szerszámcsoportot is létrehozhatunk, amelyeket egyszerűen pozícionálhatunk a szerszámgépen.

enterprise_plm_hirmondo_cikk

Szerszámozás után az ütközőujj pozíciókat automatikusan meghatározza a szoftver több, általunk beállított irányelv szerint. Az így kiszámolt helyzetek akár félautomatikusan állíthatók (ilyenkor a Radbend sorban mutatja a még lehetséges variációkat), vagy az ujjakat kézzel mozgatva beállíthatjuk a nekünk legjobban tetsző megoldást. Minden programozási lépés, pozíció, sebesség stb. táblázatos formában is áttekinthető, így ezek gyorsan beállíthatóak. Mielőtt elkészíthetnénk az NC-kódot, meg kell nézni a szimulációt, ahol a teljes szerszámgépet láthatjuk, és minden elem részt vesz az ütközésvizsgálatban. A Radbend megjeleníti a túlhajlításokat is, így a tervezési hibából adódó ütközéseket szintén jelzi. Minden ütközésnél a szimuláció megáll, és eldönthetjük, hogy emiatt folytatható-e a hajlítási folyamat, vagy esetleg olyan hiba fordult elő, ami nem teszi lehetővé a sikeres hajlítást. NC-kódot csak hibátlanként jóváhagyott hajlításból generálhatunk. A Radbend egy szerszámgépfüggetlen megoldás, így szinte az összes gyártó élhajlítója programozható vele azonos felhasználói felületen.

A hajlítási lépések programozásán túl a Radan kiszámolja a választott szerszámokkal elkészített pontos hajlítási sugarak méretét, és a kiszámolt paraméterekkel a Radan 3D-s környezetén keresztül akár a 3D-s modellt is képes módosítani, hogy a szerelésekbe a pontos, gyártható lemezalkatrész legyen beépíthető. Ha erre nincs szükség, akkor csak a terítéket készíti el, amely egyből használható táblaoptimalizálásra és kivágásra. Ezzel elősegíti az elsőre jó alkatrész készítését. Nem kell próbadarabokat vágatni, ami az idő- és anyagveszteségen kívül a kivágó képeinket is terheli, és nagyban megnöveli egy alkatrész átfutási idejét, nem beszélve arról, hogy az egyre gyakoribb kis sorozatok gyártási költségét is növeli minden feleslegesen kivágott teríték.

Összefoglalva, a Radbend egy olyan korszerű CAM megoldás, amely a 3D-s CAD fájlokat felhasználva gyorsan és egyszerűen teszi lehetővé az élhajítási feladatok megoldását úgy, hogy a programozás nem a szerszámgépen történik, nem szükséges próbadarabokat gyártani, és akár már a tervezés folyamatában is beilleszthető, így egyszerűen lehet olyan hajlított alkatrészeket tervezni, amelyek a hajlítási technológiánkra vannak optimalizálva – ezzel is csökkentve a gyártási költségeket.

Forrás Enterprise Group

További információ:

Az Enterprise Group PLM üzletágának hivatalos weblapján.

Megosztás
[
    ]