3D nyomtatási megoldások a GE-CO Hungary Kft. standján – Mach-Tech 2015

A GE-CO Hungary Kft. 1998 óta foglalkozik a piacvezető megmunkáló központokat gyártó vállalatok termékeinek értékesítésével és szervizelésével. 2013 óta azonban termékpalettájukon a legmodernebb 3D nyomtatási megoldások is megjelentek.

Az általuk forgalmazott 3D Systems nyomtatók különböző technológiát alkalmaznak, ilyenek például az MJP (Multi Jet Printing), SLA (Stereolithography) és DMP (Direct Metal Printing). A Mach-Tech 2015 kiállítás során készített interjúban Sereghy Ádám, a GE-CO Hungary Kft. 3D értékesítője mutatta be nekünk a standon kiállított 3D nyomtatókat.

Az elsőként bemutatott gép egy ProJet 3510 HD Plus típusú nyomtató, ami MJP technológiát alkalmaz. Alapanyagként UV fényre térhálósodó műanyagot és viasz segédanyagot használ, melyet 32, 29 és 16 mikronos rétegvastagságban képes kinyomtatni. Az elkészített alkatrészek az ipar szinte bármely területén felhasználhatók. Alkalmazhatjuk a gépet akár műanyag alkatrészek gyártása során használt fröccsöntőszerszámok készítésére, prototípus gyártásra, de végfelhasználásra szánt alkatrészek gyártására is. A nyomtatás és a segédanyag eltávolítása után a kész alkatrész mechanikai tulajdonságai szinte megegyeznek a hagyományos eljárással készített műanyagokéval.

A gép szoftvere STL fájlok alapján végzi a nyomtatást, így bármilyen CAD/CAM rendszert használva megtervezhetjük a kívánt alkatrészt. Az importált STL fájlhoz a gép automatikusan hozzárendeli a segédanyagokat, majd megkezdődhet a tálcán 3D-ben elhelyezett alkatrész nyomtatása.

A standon emellett látható volt egy ProJet 460 Plus kompozit poros 3D nyomtató is, ami a kategóriájában a leggyorsabb modell. A CJP technológiának köszönhetően teljesen színes alkatrészek nyomtatására is alkalmas. Nyomtathatunk vele akár prototípusokat, bemutatótermékeket, vagy mozgó alkatrészeket is. A modellanyagként használt port a nyomtató egy henger segítségével viszi fel a felületre, majd színes, vagy áttetsző kötőanyagot permetez a megfelelő területekre. Az így egymásra épített rétegek adják a 3D-s modellt. A segédanyag felhasználása nélkül működő nyomtató egyik nagy előnye, hogy a fel nem használt modellanyagot por formában egy szűrőn keresztül visszajuttatja a tartályba, így 99%-ban újrahasznosítható az alapanyag. Éppen ezért ez az egyik legolcsóbb formája a 3D nyomtatásnak.

[nggallery id=232]

További információ:

A GE-CO Hungary Kft. hivatalos honlapján. 

Megosztás
[
    ]