Tömör és váltólapkás szerszámpaletta bővítés a Dormer Pramet-nél

A Dormer Pramet legújabb termékeinek bevezetésével most kivételes módon a tömör és váltólapkás palettáit is bővíti. A rendhagyó termékbevezetés keretein belül piacra dobják legújabb turbómaróikat és menetmaróikat, valamint eszterga és maró váltólapkáikat is.

Keményfém turbómarók

A keményfém turbómarók szinte minden főbb iparág alkalmazásaihoz megfelelőek. Mindez a terméksorozatban megtalálható sokszínű alak és szárkialakításnak köszönhető. A felhasználók számára az alapvető biztonságot a szárak és fejek gyártása során alkalmazott precizitás és a jó minőségű alapanyagok biztosítják.

Pramet_turbo_cikk

A keményfém turbómarók főbb jellemzői

Élkialakítások
A keresztfogazású turbómarókat elsősorban általános megmunkálási feladatokhoz ajánlják. Ezekkel a szerszámokkal növelhető az anyagleválasztás sebessége és javítható a vezérelhetőség. A forgácsok kis, kezelhető méretben képződnek, így elkerülhető az alkatrészek és a szerszám sérülése.

Ezzel szemben az alumínium fogazással készült szerszámok a vasat nem tartalmazó fémek és műanyagok megmunkálásához ideálisak. Ezek a szerszámok magas spirálszöggel és nagy spirálhorony-mélységgel rendelkeznek, ami a gyorsabb anyagleválasztást segíti elő.

Szár
Az új turbómarók szára szívóssá tett edzett acélból készült, ami nagy merevséget és szilárdságot biztosít a megmunkálás során. A megerősített szár anyagok emellett megakadályozzák az élelhajlást és csökkentik a kialakuló rezgéseket. Mindez a szerszámok megnövekedett élettartamát eredményezi. A szerszámok szárait h6 (keményfém), illetve h7 (acél) tűrésre köszörülik a jobb befogás érdekében.

Forrasztás
A speciális forrasztási eljárásoknak köszönhetően a szerszámok rendkívül szilárdak, a rájuk ható nagy erőknek hosszú ideig is ellenállnak, kitűnő ütőszilárdsággal rendelkeznek. A forrasztási eljárás következménye a magas hőmérséklet tűrés is, így a megmunkálás közben bekövetkező hőmérséklet változásokat is jól tűrik.

Gömbvégű geometriák
A gömbvégű geometriák csökkentik a forgácstorlódás esélyét, mivel elegendő helyet biztosítanak a forgácsok képződéséhez és eltávolításához. A középpontban megnövekedett szilárdságnak köszönhetően a középponthoz közel nagyobb a forgácsolás hatékonysága.

TiAln bevonat
A szerszámok TiAlN bevonata az élettartam növelését szolgálja, még nehéz megmunkálási körülmények között is, valamint a csökkentett súrlódással a forgácselvezetés hatékonyságát javítja. A TiAln bevonat emellett az élrátétképződés esélyét is csökkenti, ami a kis spirálhorony mélységű forgácsolószerszámoknál komoly problémákat okozhat.

Keményfém menetmarók

A tömör keményfém menetmarók bevezetésével a nagy teljesítményű szerszámok sorozata bővült a Dormer Pramet-nél. Az Alcrona Pro bevonatnak köszönhető szívósság és kopásállóság garantálja a megmunkálások során a megbízhatóságot és biztonságot. A menetmarás sok előnnyel rendelkezik a hagyományos menetkészítési megoldásokkal szemben, azonban minden esetben körkörös megmunkálási ciklusokra alkalmas szerszámgép szükséges hozzá. Általában a korszerűbb gépeken ez elvégezhető.

Pramet_menetmaro_cikk

 

A menetmarók legfontosabb előnyei a hagyományos menetkészítő szerszámokkal szemben:

 • A kisebb forgácsok miatt megbízatóbb a megmunkálás
 • A tűrések pontosabban kiszámíthatók
 • A menet egészen a furat aljáig tart
 • Széles körben alkalmazhatók – acél, saválló acél, öntött vas, titán, nikkel, réz, alumínium és műanyagok
 • Hosszú élettartam az Alcorna Pro bevonatnak és a keményfém alapnak köszönhetően.
 • Egyetlen szerszám szinte minden átmérőhöz alkalmazható, elegendő kizárólag a menetemelkedést figyelembe venni a szerszámválasztásnál
 • Jobbos és balos belső menet, valamint szinte minden menetprofil (M, MF, UNC, UNF, G (BSP) és NPT, olajcsatornás és olajcsatorna nélküli kialakítás) készíthető ugyanazzal a szerszámmal.
 • A G-s méretezésű szerszámok külső és belső menet kialakítására is alkalmasak
 • Száraz megmunkálást is végezhetünk velük
 • Metrikus szerszámok esetében a süllyesztő (J200/J205) teszi lehetővé a törések kialakítását
 • A hagyományos menetfúrókhoz képest sokkal pontosabb letörés-kialakításra képesek a kúpos meneteknek köszönhetően

Új tangenciális síkmarók és lapkák nehéz marási műveletekhez

A maró lapkák széles választékával rendelkező vállalat legújabb fejlesztése a robusztus kétoldalú lapkák tangenciális rögzítésének lehetősége, ami a merev rögzítést segíti elő. Mindez a nagy előtolással és nagy fogásmélységgel végzett megmunkálásoknál segíti elő a költséghatékonyságot. A Pramet S60LN15C 60°-os maróival használva az LNEX tangenciális lapkák alkalmasak acélok és öntvények megmunkálására.

Tomasz Cyromek, a Dormer Pramet alkalmazásmenedzsere elmondta, “A tangenciális marók konstrukciója a lapkák stabil befogását segíti elő, valamint a szerszámra ható erőket a lapkák legvastagabb, legerősebb tengelyébe vezeti. Ennek köszönhetően nagyobb erőhatásokat is elviselnek, így akár 30 %-kal nőhet a szerszámok élettartama nehéz megmunkálások esetén.”

Pramet_tangecialis_cikk

Az új lapkákat nagy méretű munkadarabokon is alkalmazhatjuk, így ideális energiaipari és tengerészeti alkalmazásokra. Az új lapkák működésének tökéletesítésére kifejlesztették az M és KR forgácstörőket is. Az M forgácstörők pozitív geometriája ideálissá teszi őket a standard munkadarabok megmunkálására, míg a KR forgácstörők a negatív geometriáknak köszönhetően inkább a nehéz megmunkálásnál alkalmazhatók.

A lapkák M5326, M8326 és M 8346 minőségben érhetők el, amiket kifejezetten a nehéz megmunkálásokhoz fejlesztettek, így nagyobb kopásállósággal rendelkeznek.

Új esztergalapkák

A negatív esztergalapkák közt is találhatunk újdonságokat. Az újonnan bevezetett pozitív NF geometriák teszik lehetővé, hogy saválló és rozsdamentes acélok hatékony megmunkálását végezzük velük. A kétoldalas lapkákat akár alacsony széntartalmú acélok és szuperötvözetek simítására és közepes megmunkálására is használhatjuk. A pozitív NF geometriából kifolyólag éles pozitív forgácsolóéllel rendelkeznek, ami kifejezetten a rozsdamentes acél megmunkálásához szükséges, emellett a minimális éllekerekítésnek köszönhetően az élrátét képződése is csökken. A lapkák UP!GRADE anyagokkal való kombinálásának hatására a tartósságuk és megbízhatóságuk is kiemelkedő, valamint az alacsony forgácsolóerők miatt instabil megmunkálások során is nagy hatékonysággal alkalmazhatók. Szintén az alacsony forgácsolóerőkből, pontosabban az alacsony radiális forgácsolóerőkből fakadó tulajdonságuk, hogy vékony tengelyek megmunkálása esetén is használhatók. A lapkák több mint 110 különböző változata érhető el geometriát, minőséget és méretet tekintve.

Pramet_eszterga_cikk

Josef Bittner, a Dormer Pramet termékmenedzsere tette hozzá, “A forgácstörők formája stabil és éles vágóélet biztosítanak, ami nagy helyet biztosít a forgácsképződéshez és eltávolításhoz. A pozitív geometria pedig a forgácsoló erőkért felelős, valamint a rezgéseket minimalizálja. Ezen tulajdonságok kombinációja adja a lapkák magas kopásállóságát és megbízhatóságát, ami lehetővé teszi, hogy fenntartsuk a nagy produktivitást, és a felület minősége is megfelelő maradjon.”

Wiper lapkák esztergáláshoz W-MR geometriával

A W-MR geometriák a CNMG12, DNMG15 és WNMG06/08 lapkákkal elérhető. A kétoldalas lapkák pozitív forgácstörővel és új Wiper élgeometriával rendelkeznek, ami az esztergálás során a kisebb érdességet biztosítja. Ennek következménye, hogy a standard érdesség megtartása mellett nagyobb előtolásoknál is növelhető a termelékenység.

A Wiper geometria nagy előnyei a kiváló termelékenység, melyet a nagyobb előtolások mellett is fenntartott jó minőség révén érhetünk el, valamint a simító műveletek szükségtelenné válása a megfelelő használat mellett.

Forrás: Dormer Pramet

További információ:

A Dormer Pramet hivatalos honlapján.