Mire figyeljünk oda a vízvágás paramétereinek beállításánál? – II. rész

A vízsugaras vágófej távolsága a megmunkálandó anyagtól jelentősen befolyásolja a kialakított vágásrés minőségét. Ha a távolásg túl nagy, az méretbeli eltéréseket okozhat, valamint a vágott él minősége is csökkenhet, hiszen a vízsugár a levegőben haladva szélesedik. Viszont ha a vágófej túl közel kerül a lemezhez, a gyorsbeállások során előfordulhat, hogy a vágófej érintkezik a lemez felületével, ami az anyagot és a fejet is károsíthatja. Ez hosszadalmas leállással és a vágófej cseréjéből fakadó költségekkel járhat. Éppen ezért egy meghatározott, általában 2,54 mm-es távolságot szoktak beállítani a megmunkálásokhoz.

standoff_cikk

Ha a vágófejet túl magasra emeljük, a kialakított él lekerekedik, mivel a vágófejből kilépve a vízsugár külső felszíne, a levegővel érintkezve lelassul, majd az egész sugár kiszélesedik. A lelassult, kiszélesedett vízsugár nem képes ugyanolyan pontosan vágni, mint a megfelelő távolságra beállított esetben, ezért a felső él lekerekítése vagy mattítás alakulhat ki. Néhány esetben ez nem is akkora probléma, sőt előfordul, hogy szándékosan állítják így be a gépeket, azonban általában ez elkerülendő.
Ha azonban víz alatt végezzük a vágást, a sugár nem érintkezik a levegővel, így nagyobb távolság mellett is ugyanolyan minőség érhető el, mivel a sugár a nagyobb távolság megtétele után is egyben marad. Ha víz alatti vágást végzünk, a vágófej és az anyag közti távolságot a duplájára, vagy akár a triplájára is növelhetjük, a minőség csökkenése nélkül.

Logikus következtetés lenne, hogy minden vágási folyamatot víz alatt végezzünk. Ekkor azonban a folyamat nem látható a gépkezelő számára, ami megnehezíti az esetleges korrigálásokat. Emellett rengeteg vágógép esetében a vízszint nem állítható, így erre nincs lehetőség. Ezt a hiányosságot egy külső forrásból történő feltöltéssel pótolhatjuk, azonban ez jelentősen lassítja a folyamatos megmunkálást.

Egyáltalán mért van szükségünk a szokásosnál kisebb távolságra a vágófej és az anyag között? Általában abrazív vízsugaras vágásnál, amikor üveget, más csiszolt felületet vagy kis méretű alkatrészeket vágunk, a mattítás szinte teljes mértékben elkerülhető, ha a távolságot a felére, vagy a harmadára csökkentjük. Kisebb távolság esetében viszont a víz alatt történő vágás nem javít a felület minőségén.

Forrás:flowwaterjetblog.com

További információ:

A flowwaterjetblog.com-on

Megosztás
[
    ]