Kompakt, többtengelyes rendszer maximális vezérlési sebességgel, amely gyorsan telepíthető és beüzemelhető

Beckhoff hajtástechnika: AX8000 nagyteljesítményű, többtengelyes szervorendszer

Az új AX8000 többtengelyes szervorendszer kompakt kialakításának köszönhetően helytakarékos szerelést tesz lehetővé a vezérlőszekrényekben, rendkívül rövid vezérlési ciklusaival pedig nagy pontosságú pozicionáló és megmunkáló műveleteket kínál. Ezekhez társul még a kívánt szervomodulok egyszerű összekapcsolásával elérhető gyors szerelés és beüzemelés, az egykábeles technológia (OCT – One Cable Technology), valamint a közvetlenül beépülő biztonsági funkciók és a hálózati szűrő.

Tervezése alapján az AX8000 hajtásvezérlőként működik, amely olyan alkalmazásokban is megállja a helyét, ahol szigorú követelményeket támasztanak a vezérlési sebességgel és pontossággal, valamint a tökéletes helykihasználással szemben. A moduláris, többtengelyes rendszer különböző betápláló-, egy- és kéttengelyes modulokat, valamint egy kondenzátor modult foglal magában. A 223 mm-es magasságú és 60, ill. 90 mm-es szélességű modulok, így maga a teljes többtengelyes rendszer is, rendkívül kis helyet foglal el, ezáltal a kapcsolószekrények és berendezések helytakarékos, és ennek megfelelően költségkímélő megépítését teszi lehetővé. Az egyszerű és gyors telepítés, valamint beüzemelés pedig még tovább faragja a költségeket.

Maximálisan gyors és nagy pontosságú pozicionálás

A kis helyigényű, EtherCAT alapú AX8000 hajtás a nagy teljesítményre képes FPGA technológiát többmagos ARM processzorokkal ötvözi. Az áramszabályozás, valamint a konfigurált kapcsolási frekvenciától függően 16 μs-tól kezdődő fordulatszám szabályozási ciklusidők esetén a többcsatornás áramszabályozó technológiával megvalósított FPGA alapú szabályozási algoritmusok 1 μs-nál rövidebb letapogatási- és válaszidőket tesznek lehetővé. A minimális EtherCAT ciklusidő 62,5 μs. Ez a mozgásvezérlő alkalmazásoknál maximális gyorsaságú vezérlést és nagy pontosságú pozicionálást, megmunkálási műveleteknél pedig fokozott kontúrélességet, és összességében nagyobb termelési hozamot jelent.

A moduláris AX8000 többtengelyes szervorendszer a vezérlés sebességével és pontosságával szemben támasztott legszigorúbb követelményeknek is megfelel, ráadásul, a kapcsolószekrény terének optimális kihasználását is lehetővé teszi.

A moduláris AX8000 többtengelyes szervorendszer a vezérlés sebességével és pontosságával szemben támasztott legszigorúbb követelményeknek is megfelel, ráadásul, a kapcsolószekrény terének optimális kihasználását is lehetővé teszi.

Moduláris felépítés széleskörű alkalmazásokhoz

Tápmodulként két darab, 60 és 90 mm széles változat áll a világ különböző pontjain használt különböző feszültségrendszerek rendelkezésére: 100–230 V~ 20, ill. 40 A-es terhelhetőséggel az ázsiai és amerikai piacokra, valamint 400–480 V~ 20, ill. 40 A-es terhelhetőséggel az európai és észak-amerikai piacokra. Mind a négy változatnál fékellenállás és fék-szaggató, valamint hálózati szűrő van beépítve. Mivel további külső alkatrészekre nincs szükség, így csökken a sokféle alkatrész használatának szükségessége, valamint a helyszükséglet is.

A kívánt tengelykonfigurációk megvalósításának céljára 60 mm széles, 8 A névleges áramú egytengelyes modul, ugyanilyen széles, 2 x 6 A névleges áramú kéttengelyes modul, valamint egy 90 mm széles, 18 A névleges áramú egytengelyes modul áll rendelkezésre. De a motoráram átméretezhető mérésével lényegesen kisebb névleges motoráramok is lefedhetők. A szervomotorok AM8000-es sorozatánál a visszacsatolás és tápellátás szerepét a tökéletes működésre behangolt egykábeles (One Cable Technology – OCT) megoldás veszi át. Az AX8000-es szervohajtás tengelyenként négy-négy digitális bemenetet kínál; ezek közül kettő előre konfigurálva van az Onboard-Safety funkciók számára.

Egyszerűsített logisztika, telepítés és beüzemelés

Az AX8000 nem csupán pl. a hálózati szűrő és a fékellenállás integrálásával, hanem a modellváltozatok számának lecsökkentésével gondoskodik arról, hogy még egyszerűbb legyen a logisztika és a raktározás. Ugyanis, az alkalmazások teljes körét csupán két darab, 8- és 18-A jelű modullal is képes lefedni, szükségtelenné téve ez által a modulváltozatok szükség diktálta nagy számát.

A beépített TwinCAT-Runtime funkcióval kényelmes modulokat bocsát rendelkezésre, amelyek használatával pl. nagypontosságú sebesség és pozicionálás valósítható meg. A programozást maga a vevő is eltudja végezni az IEC 61131-3, C++ és MATLAB®/Simulink® használatával. A hatékony teljesítményre képes diagnosztizáló eszköz szerepét a TwinCAT Scope-al ellátott oszcilloszkóp funkció, és a TwinCAT BodePlot-al ellátott tengely optimalizáló funkció veszi át.

A beépített AX Bridge gyorscsatlakozó rendszer, amely a rugóerős technikának köszönhetően meghibásodás mentes módon, szerszámok használata nélkül köti össze a modulokat, gyors szerelést és beüzemelést tesz lehetővé. Így képes hidat verni a közbenső kör, a 24 V= áramellátás és az EtherCAT közé. Ezekhez társul még a szervomodulok könnyebb tájolására szolgáló központosítás, valamint az OCT esetében a kábelek gyorszárral megvalósítható, egyszerű csatlakoztatása, amely egyben a kábelek darabszámát is csökkenti.

Forrás:Beckhoff

További információ

Beckhoff Atomation Kft. honlapján

Megosztás
[
    ]