Ipar 4.0 a Mach-Tech 2015 kiállításon – Interjú a Beckhoff Automation Kft. standjánál

A Mach-Tech 2015 kiállításon a Beckhoff, az Ipar 4.0 első nagy léptékű projektjének konzorciumi képviselőjeként fontos szerepet játszik a negyedik ipari forradalomnak is nevezett koncepció elterjedésében.

2015_05_12-15_Mach-Tech_Beckhoff_05Az Ipar 4.0 ötlete abból a társadalmi felismerésből ered, hogy a Föld népességének növekedése megköveteli a jelenleg rendelkezésre álló erőforrások és nyersanyagok kihasználásának hatékonyabbá tételét. “A jövő szempontjából fontos kihívást jelent az, hogy hogyan fogunk olyan gyártási folyamatokat előállítani, amely a korlátozott és szűkös erőforrásokat hatékonyan, fenntartható módon fogja kihasználni,” mondta Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatója.

A Beckhoff szerint a két fő terület, melyen keresztül mindez megvalósítható, a tudományos automatizálás és a rendkívül gyors automatizálás. Ha az ezeken a területeken elért áttörésekkel a gyárakban alkalmazott gépek, rendszerek kommunikációja felgyorsítható, az automatizálás egy magasabb szinten valósulhat meg. Ily módon a termelés hatékonyságának nagymértékű növelésével az előbb említett problémákra megoldást találhatnak.

Az egész rendszer alapja a gyors és biztonságos kommunikáció. “Az egész a kommunikációról szól,” mondta Jens-Olaf Brede, a Beckhoff Automation GmbH területi értékesítési menedzsere, aki hozzátette ” szükségünk van biztonságos kommunikációs csatornákra a gépek és az ERP rendszer között.

Ha a kommunikáció, az adatok cseréje már adott, a hatalmas mennyiségű adatot elemezni is kell. Erre több lehetőség is rendelkezésünkre áll. Az egyik lehetőség, hogy közvetlenül a megmunkálást végző gépen végezzük el az adatok elemzését, melyet ily módon valós időben tehetünk meg. Dönthetünk úgy, hogy a kinyert adatokat továbbítjuk az ERP rendszer felé, így később részletes statisztikákat, elemzéseket készíthetünk. További lehetőség a felhő alapú adattároló rendszer felhasználása erre a célra.

2015_05_12-15_Mach-Tech_Beckhoff_24Látható tehát, hogy rengeteg kommunikációs csatornára van szükség egy ilyen rendszer megvalósításához, melynek vezérlése egy erőteljes platformot, köztes szoftvert (middlewear) igényel. Erre a feladatra tervezték a Beckhoff TwinCAT 3 automatizálási szoftvercsomagját, amivel a valós idejű adatelemzés és a köztes szoftverfunkció is megvalósítható.

Az automatizálási megoldások már a kezdetektől fogva rendkívül fontos szerepet játszanak az ipar fejlődésében. Az Ipar 4.0 sikeres implementálásához számos változás és új technológia bevezetése szükséges. Ha például a hagyományos ’automatizálási piramis’ hierarchiáját tekintjük, az Ipar 4.0 implementálásához ezt is teljesen meg kell változtatni. Az OPC UA protokoll minden folyamati szinten integrálni kell, hiszen csak így lehetséges egy olyan hálózatot létrehozni, melyen keresztül a megmunkálás során feldogozásra kerülő adathalmaz biztonságosan és gyorsan továbbítható a megfelelő helyre.

2015_05_12-15_Mach-Tech_Beckhoff_30A modern vezérlők már lehetőséget biztosítanak arra is, hogy az OPC UA szerverek funkcióit integrálva intelligens, biztonságos hálózatot hozzunk létre. Az Ipar 4.0 mellett az IoT (Internet of Things) is hasonlóan fejlett kommunikációs csatornákat igénylő koncepció, mely a modern ipari megoldások hatékonyabbá tételére szolgál.

A Beckhoff termékeiben már a kezdetektől fogva jelen voltak ezek a törekvések, így az Ipar 4.0 számukra nem újdonság. Magyarországon a nagy autóipari vállalatok jelenlétének köszönhetően egyre több implementáció van jelen, mivel az autóipari cégek rendkívül gyorsan képesek felvenni ezeket az innovatív technológiákat.

[nggallery id=223]

További információ:

A Beckhoff Automation Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]