Az Inventor 2016 újdonságai – Lemezalkatrészek új szolgáltatásai

Az Inventor 2016 újdonságai közül az egyik favorit minden bizonnyal a lemezalkatrész-tervezés. Ez nem azt jelenti, hogy más kiváló fejlesztések kevésbé lennének lenyűgözőek, a lemezalkatrész-tervezések fejlesztése azonban egy ideje már váratott magára.

Ezek a fejlesztések a következők:

  • a lemezalkatrészek mostantól több testet is támogatnak. Számos parancs bővült a nulla hajlítási sugár támogatásával,
  • az alkatrészek lemezalkatrésszé konvertálásakor a szoftver érzékeli az anyagvastagságot,
  • a lyukasztó szerszám megjeleníti a központi kijelölések számát,
  • párbeszédpanelek fejlesztései.

Több test támogatása lemezalkatrészek esetében

A felülről lefelé haladó részegység-létrehozási és alkatrész-létrehozási munkafolyamatok lehetővé teszik részegységek kiírását és különálló terítékek előállítását.

A szilárdtestek új beállításai közé tartozik a lapok támogatása, a profilozás, a kontúrtekercselés, a pásztázott peremezés és a felosztás, valamint a több testet használó munkafolyamatok.

Az alkatrészek lemezalkatrésszé konvertálásakor a rendszer automatikusan meghatározza a lemezvastagságokat egy kérésre kiválasztott felület alapján.

Inventor_2016_1

Próbáljuk ki az újdonságokat!

A lemezalkatrész létrehozása

Egy 2D vázlattal kezdünk, amelyből egy mozdulattal egy kontúrt hajlítunk 0,063 hüvelykes alumíniumból 1,5 hüvelykes peremmel. Kihajtjuk a félköralakot, így lényegében egy L-idomot kapunk, amelyhez hozzáadunk két illeszkedő végperemet, valamint a csavar- és szegecsfuratokat egy négyszögletes minta szerint.

Végül visszahajlítjuk a szerkezetet (még mindig lenyűgöző, ahogy az összes sajátosság együtt marad), és hozzáadunk egy kör alakú mintát két részegységből, amely a szerkezetet egy kör köré másolta, miközben ügyelünk arra, hogy új test jöjjön létre.

Inventor_2016_3

Az Inventor létrehozta a két illeszkedő testet, amelyeket gyorsan kiírunk egy összeállításba a Részegységek létrehozása paranccsal. Amint az várható, a két részegység ugyanúgy lett elhelyezve és rögzítve, mintha hagyományos alkatrésztestek lennének.

Terítékek

A terítékek az egyes alkatrészfájlokhoz vannak társítva.

Inventor_2016_4

Egy másik test

Visszatérünk a több testből álló lemezalkatrészhez, és kikapcsoljuk az alsó tömítőgyűrű támaszát. Létrehozunk egy felületet egy új testhez, és az általános műveletekkel hozzáadunk egy másik kontúrtekercselést, peremeket és rögzítőelemeket.

Ismét kiírtuk az alkatrészt, a Component Replace (Részegység cseréje) parancsot használva a tömlőcsatlakozó beillesztéséhez az alsó tömítőgyűrű helyére. Működött!

0 hajlítási sugár támogatása

Azt gondoltuk, jó ötlet lenne tesztelni a 0 hajlítási sugarat ezen a furcsa oda-vissza műveleten. Megszerkesztetjük a felső tömítés kontúrtekercselését, és 0 értékre módosítotjuk a sugarat. A program mindent megfelelően frissített. Belül a sugár 0 volt, kívül pedig a lemez sugara a lemez vastagságával egyezett meg.

Inventor_2016_5

Összegzésként: az Inventorban is elérhetők a több testes lemezalkatrészek, amely hasznos része a teljes tervezési folyamatnak.

https://www.youtube.com/watch?v=w5xAFH_CxvI

Maradt még valami, amivel foglalkozni kellene? Természetesen, mégis ezek az újdonságok igazi főnyereményt jelentenek, és olyan dolgok, amelyekből azonnal új munkafolyamatokat állíthatunk össze. Az Inventor 2016 szoftverben a Munkafolymat is fejlesztés alá esett. Ezek többek között az alábbiakat tartalmazzák:

  • bizonyos folyamatokban az Esc billentyű használatával megszakítható a művelet,
  • különböző termelékenységi fejlesztések történtek a párbeszédpaneleken,
  • az összes ablakmozaik-stílus hozzá lett adva a feladatsorhoz,
  • bármely alkalmazás ablakának a szegélyéhez rögzíthető egy Inventor böngésző,
  • az összes vázlatméret elrejtése beállítás mostantól elérhető az Object Visibility (Objektumláthatóság) menüből,
  • a külső szabályok importálása/exportálása konfigurálható az iLogic kényszerekhez (az Inventor LT szoftverben nem áll rendelkezésre).

Cikksorozatunkat folytatjuk, addig is próbálja ki az új Autodesk Inventor 2016 szoftvert 30 napig, ingyen.

Forrás: autodeskforum.hu

Megosztás
[
    ]