Autodesk Inventor 2016 újdonságok – Szabadformájú modellezés

Az Autodesk Inventor 2016 újdonságait bemutató cikksorozatunk első részében az újdonságnak számító, AnyCAD technológiáról írtunk, amely kapcsolatot létesít más 3D CAD alkalmazásokkal így az Inventorban nem szükséges adatfordítás. Ezt folytattuk az új Electromechanical link (Elektromechanikai csatolás) bemutatásával, amely az Inventor és az AutoCAD Electrical között sima adatátvitelt biztosít a 2D és 3D elektromos tervek között.

Most foglalkozzunk az Inventor szabadformájú modellezési környezetében hatékony új parancsok és munkafolyamatok, valamint a 3D nyomtatás és rajzolás fejlesztéseivel.

Autodesk_freeform_2

A felhasználók mostantól nyílt felületekkel és zárt alakokkal is dolgozhatnak, meglévő modellfelületeket konvertálhatnak szabadkézi geometriává az alakfinomításhoz, felületeket törölhetnek, éleket bonthatnak szét szabadkézi testek részleteinek leválasztásához és áthelyezéséhez, vagy akár szilárdtesteket, eltolt felületeket vagy héjfalakat hozhatnak létre a szabadformájú vastagítás használatával.

https://www.youtube.com/watch?v=buUBDza7CGk

Autodesk_freeform_1

A felhasználó mostantól a kiválasztott 3D nyomtató nyomtatási terén belül pozicionálhatja és tájolhatja a tervet, és a nyomtatási környezetben frissítheti az alkatrészt, amivel így nem módosítja a forrásdokumentumot. A befejezést követően az eredményt el lehet küldeni a Print Studio programba vagy egy másik nyomtatási szoftverbe az alkatrész kinyomtatásának megkezdéséhez.

3D nyomtatás

A szoftver egy új környezettel is gazdagodott, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a kiválasztott 3D nyomtató nyomtatási terén belül pozicionálják és tájolják a tervüket. A felhasználóknak arra is lehetőségük nyílik, hogy a nyomtatási környezetben frissítsék az alkatrészt, ami így nem módosítja a forrásdokumentumot. A befejezést követően az eredményt el lehet küldeni a Print Studio programba vagy egy másik nyomtatási szoftverbe az alkatrész kinyomtatásának megkezdéséhez.

A rajzolás fejlesztései

Egyszerűbbé vált a rajznézet-létrehozás, és mostantól a rajzterületen belüli eszközöket használhat. A szövegformázás új lehetőségekkel bővült: Felsorolásjelek és számozás, áthúzott szöveg, és  továbbfejlesztett formázás (csupa nagybetű, szókezdő nagybetű, kisbetű) is használható. A felületi minőség jelek és az alaktűréskeretek frissültek a legújabb szabványoknak megfelelően.

Számos új grafikai jel áll a felhasználó rendelkezésére és illeszthető be különböző típusú rajzfeliratozásokba. A tételszámstílusok mostantól használhatnak egyéni tételszámalakokat. Az új egyszakaszos mutatóval egyetlen mutatószakasszal hozhatók létre rajzfeliratozások, és azok függőlegesen, vízszintesen, vagy akár egy élhez igazíthatók. A felhasználók egy adott modellen hozhatnak létre munkasajátosságokat is tartalmazó nézetvázlatot, és a munkasajátosságokat kiválaszthatják a Project Geometry (Geometria vetítése) paranccsal.

Az új külső vázlatjelkönyvtár segítségével a felhasználók egyszerűen hozzáférhetnek vázlatjelgyűjteményükhöz, és meg is oszthatják azt. A könyvtár egy olyan Inventor rajzfájl, amely alapértelmezés szerint a projekt Design Data (Tervadatok) könyvtárának egy alkönyvtárában található. A szolgáltatás az alábbi új funkciókat biztosítja:

  • Kereső- és szűrőszolgáltatás a Sketch Symbols Library (Vázlatjelkönyvtár) párbeszédpanelen.
  • A vázlat elhelyezése előtt megtekinthető annak előnézete egy előnézeti panelen, amely a párbeszédpanelen belül található.
  • Vázlatjelek elhelyezésekor a böngésző kibontott állapota megmarad a munkamenet során.
  • IDW és DWG formátumú vázlatjelkönyvtár is létrehozható, ami lehetővé teszi az ilyen formátumú könyvtárfájlban található jelek beillesztését.
  • A vázlatjelek testre szabott könyvtárba menthetők.

Látványtervezés

Az Inventor Studio szoftverben elérhető összes megvilágítási stílus mostantól társítva van egy képalapú megvilágításhoz (Image-Based Lighting, IBL). Egy adott megvilágítási stílusban nem kötelező a helyi fényforrások használata, azonban rendelkeznie kell egy IBL-megvilágítással. Az IBL-alapú stílusoknak köszönhetően az Inventor Studio jobb fényforrásokat és gazdagabb IBL-gyűjteményt biztosít.

Amikor a felhasználó belép a Studio környezetbe, alapértelmezés szerint az összes korábbi helyi fény le van tiltva. A jobb renderelési eredmények érdekében ajánlott az IBL alkalmazása. Az újonnan létrehozott megvilágítási stílusok automatikusan társítva lesznek az alapértelmezett IBL-megvilágítással. A társított IBL igény szerint lecserélhető másik IBL-megvilágításra.

Az árnyalt látványstílus a továbbfejlesztett vizuális effektusoknak köszönhetően sokkal jobban hasonlít a valós látványstílusra. Az Inventor Studio renderelési motorja mostantól a RapidRT, amely a továbbfejlesztett beállításoknak köszönhetően jobb minőségű renderelést tesz lehetővé.

A Studio renderelés illusztrációkészítési beállításai a View (Nézet) lapra kerültek. Az új és továbbfejlesztett Technical Illustration (Műszaki illusztrációkészítés) parancs realisztikus illusztrációs hatást hoz létre a grafikus ablakban.

Cikksorozatunkat folytatjuk, addig is próbálja ki az új Autodesk Inventor 2016 szoftvert 30 napig, ingyen.

 

Forrás: autodeskforum.hu

Megosztás
[
    ]