YuMi – a világ első kétkaros kollaboratív robotja

A kétkaros kollaboratív robot a robotizált munkaerő korszakának hírnöke. Segítségével a gépkezelők munkáját kiegészítve, maximális biztonságban dolgozhat együtt ember és robot.

Az energetikával és automatizálással foglalkozó piacvezető vállalat, az ABB bemutatta a világ első kétkaros kollaboratív robotját, a YuMi-t. A termékkel a 2014-es Automatica kiállításon találkozhatott először a nagyközönség, melyről korábbi cikkünkben már olvashattak. Az érdeklődőnek ezt követően a 2015-ös Hannover Messe kiállítás alkalmával is lehetőségük nyílt megismerkedni a YuMi nyújtotta lehetőségekkel.

A YuMi bemutatása egy újabb lépést jelent a vállalat Next Level stratégiája felé, melynek célja, hogy a fenntartható értékteremtést gyorsítsa az energetikai és automatizálási szektorban. A stratégia alapja, hogy a 3 legmagasabb növekedési ütemű piacot előtérbe helyezik, így egy kockázatmentes piacközpontú rendszer jöhet létre.

“Egy új korszak, a robotikus munkaerő korszaka érkezett el, ami szerves részét képezi Next Level stratégiánknak,” mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. “A YuMi-val az ember-robot együttműködés valóra válhat. A YuMi a vállalat IoTSP (Internet of Things, Services and People) stratégiájának részét képezi, ezzel támogatva a közös automatizált jövő megteremtését.”

1974-ben az ABB bemutatta a világ első mikroprocesszor vezérelt, teljes mértékben elektronikus ipari robotját, ezzel forradalmasítva a modern robotok gyártását. Mára több mint 250 000 robotot telepítettek világszerte. A YuMi bemutatását egy hasonlóan forradalmi lépésnek tekinthetjük, amivel a robotikus automatizálás határait átlépve kiterjesztik az ipari folyamatok automatizálási lehetőségeit.

YuMi_cikk_2

Az elektronikai iparra általánosságban igaz, hogy az elmúlt évtizedek során a termékek iránti kereslet mértéke messze felülmúlta a szakképzett munkaerő utánpótlást. Ahogy a hagyományos összeszerelési folyamatok már nem tudják biztosítani a megfelelő minőséget, a gyártók egyre inkább az új technológiák kifejlesztése és alkalmazása felé nyitnak, mivel ez stratégiailag és gazdaságilag is kedvezőbb.

A BCG Research kutatása alapján 2025-re a fejlett robotok alkalmazásának hatására a produktivitás 30%-kal növekedni fog számos iparágban, miközben a költségek 18%-kal csökkennek. Ez leginkább a fejlett iparral rendelkező országokra lesz érvényes, mint például Dél-Korea, Kína, Japán, az USA, vagy Németország.

YuMi_cikk_3A YuMi-t kifejezetten arra fejlesztették, hogy képes legyen kielégíteni a fogyasztó elektronikai ipar rugalmas és agilis szükségleteit, valamint kiváló teljesítményre képes a kisméretű alkatrészek összeszerelése során is. Mindez a két robotkarnak, a rugalmas kezeknek, az univerzális alkatrész berakodó rendszernek, a kamera alapú helymeghatározásnak, az átvezető programozásnak és a csúcskategóriás precíziós vezérlésnek köszönhető.

A biztonságos dizájnjának köszönhetően a gépkezelő közel dolgozhat a robothoz, így a közös munka még könnyebb. A könnyű, ám annál merevebb magnézium vázra egy puha borítással rendelkező műanyag ház került, ami az esetleges ütközések során csökkenti a sérülések kockázatát. A YuMi-t úgy tervezték, hogy kompakt legyen, emberi méretekkel, emberi mozdulatokkal dolgozzon, ami elősegíti, hogy a vele együtt dolgozó emberek nagyobb biztonságban érezzék magukat. Ezzel a tulajdonságával a YuMi elnyerte a “Red Dot ‘best of the best’ design” díjat.

Ha a robot egy váratlan ütközést érzékel, akár milliszekundumos időintervallumon belül képes leállítani a mozgását, majd a veszély elkerülése után a vezérlőn található play gomb megnyomásával a folyamat újraindítható.

Forrás: ABB

További információ:

Az ABB hivatalos honlapján.

 

Megosztás
[
    ]