Újra a térképen

Egy háború által szétszakított országban, a nehézségek közepette a GAT története az eltökéltségről és a diadalról szól. Egy korábbi menekült, a vállalat tulajdonosa a boszniai konfliktust követően hazatért, és egykori német munkaadójának szállító, sikeres gyártócéget épített fel. Ma az általa létrehozott cég 65 embert foglalkoztat és 12 Haas szerszámgépet tart üzemben, többek között két, nemrégiben telepített UMC-750-es öttengelyes, univerzális megmunkálóközpontot.

Bosznia-Hercegovina egy felzárkózóban lévő ország. Húsz éve, 1995-ben ért véget a konfliktus, azóta az ország újjáépült, és liberális piaci reformokat vezetett be a gazdaság élénkítésére. A háború elől elmenekült lakosság jelentős része visszatért. Közéjük tartozik Almir Gvožđar is, aki 1996-ban érkezett vissza Németországból, majd megtakarításait egy használt CNC-szerszámgépbe fektette, és a családi garázsban alumínium alkatrészeket kezdett gyártani, GAT d.o.o. cégnév alatt.

_DSC9107 red_cikk

Mr. Gvožđar, a GAT alapítója Bosznia-Hercegovinában

A Németországban töltött idő alatt (a háborúban érintett országok, például Bosznia és Horvátország lakosai ideiglenes menekültstátuszt kaptak Németországban), Gvožđar úr technikusként dolgozott az ABM Fahrzeugtechnik GmbH-nál, amelynek központja Breisachban, a francia határ közelében található. Az ABM a motorkerékpár-ipar egyik vezető, nagy teljesítményű alkatrészeket gyártó vállalata, és később a GAT első ügyfele lett.

_DSC8438 red_cikk

A cég látva, hogy egyre nagyobb a kereslet az öttengelyes megmunkálásra, beruházott egy Haas UMC-750s megmunkálóközpontba.

„Egyedül, motorkerékpárok tuningalkatrészeinek gyártásával kezdtem” – meséli Gvožđar úr. „Ennek kapcsán sikerült néhány más német ügyfelet is szereznünk, így indult a történetünk. Igazából a mai napig a német piac a legfontosabb a számunkra, bár más országokba, például Svájcba, Ausztriába és Szlovéniába is exportálunk.”

0-9694 red_cikk

Mintegy 90%-át az alumínium daraboknak a Haas UMC-750- es géppel készítik el. Sok közülük motorkerékpár alkatrészek, ilyenek például, üzemanyagtartály alkatrészek, légszűrők és sebességmérők.

2003-ban a GAT megvásárolt egy 5000 m²-es telken lévő, 1100 m²-es létesítményt Sanski Mostban, Bosznia-Hercegovina északnyugati, ipari körzetében. Az ingatlanbefektetésekkel és további alkalmazottak felvételével párhuzamosan a vállalat a legújabb CNC-szerszámgépek terén is egyre többet ruházott be.

_DSC8586 red_cikk

12 Haas szerszámgép dolgozik a GAT-nál, melyek közül két nem rég telepített UMC-750 öttengelyes univerzális megmunkálóközpont

„Először akkor hallottam Haasról, amikor az ABM-nél voltam; ők Haas gépeket használtak” – teszi hozzá Gvožđar úr. „Tudtam, hogy a Haas CNC-gépeit könnyű használni, a szerviz- és támogatási szolgáltatásuk pedig kiváló. A Haas gépeknek ráadásul az ára is kedvező – a legjobb vétel a piacon!

A GAT ma 12 Haas modell tulajdonosa, köztük hét VF-2 függőleges megmunkálóközponté, két TL-1 és egy TL-25-ös szerszámesztergáé. A vállalat legújabb szerzeménye azonban két UMC-750 öttengelyes, univerzális megmunkálóközpont, amelyek elsőként érkeztek a volt Jugoszlávia (Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia) területére. A munkába állított gépek olyan alkatrészeket gyártanak, mint például a kuplungkarok, amelyeket a GAT ügyfelével közösen tervezett meg.

„Láttuk, hogy egyre nő az igény az öttengelyes munkák iránt, ezért vágtunk bele ebbe a beruházásba” – magyarázza Gvožđar úr. „Mióta az UMC-750-eseket használjuk, a termelékenységünkben és a gyártási minőségünkben is előrelépést tapasztalunk. Ráadásul a végtermékeket is jobb áron adhatjuk.”

_DSC8518 red_cikk

Mr Gvožđar már ismerte a Haas gépeket; „Először akkor hallottam Haasról, amikor az ABM-nél voltam; ők Haas gépeket használtak” – mondja Mr Gvožđar. „Tudtam, hogy a Haas CNC-gépeit könnyű használni, a szerviz- és támogatási szolgáltatásuk pedig kiváló. A Haas gépeknek ráadásul az ára is kedvező – a legjobb vétel a piacon!”

Az UMC-750-es gépen készülő alkatrészek közel 90 százaléka alumíniumból van. Ezek között számos motorkerékpár-alkatrész van – például üzemanyagtartályok, légszűrők és sebességmérők. Sok alkatrész ráadásul összetett, szabadformájú felületeket is tartalmaz.

A GAT más iparágak, például a metrológia és az orvosi szektor számára is gyárt alkatrészeket, és egyre több nyugat-európai ügyfelet nyer meg magának. Mivel egy gépkezelő fizetése Bosznia-Hercegovinában havi 400 € körül mozog, a vállalat rendkívül versenyképes. A GAT tervezési javaslataival további értéket ad az alkatrészekhez, amellyel az ár tovább csökken. Ez komoly előny, különösen a nagyobb tételek esetében – a vállalat tízezres nagyságrendben is képes termelni. Gvožđar urat annyira meggyőzték a HAAS CNC-gépei, hogy még egy Haas Mini Mill gépet is vásárolt a helyi műszaki középiskola számára, hogy azzal a jövő gépkezelőinek képzését segítse.

_DSC8467 red_cikk

A GAT 4. tengelyt igénylő alkatrészeket is gyárt a Haas körasztalainak segítségével méréstechnikai és orvosi alkalmazásokhoz.

Ha ma besétálunk a GAT-hoz, a látogatót lenyűgöző, kék üvegből készült, építészeti szempontból is színvonalas épület köszönti, az előtérben egy varázslatos vizes látványossággal, valamint egy tiszta, hatékony műhellyel, ahol a jól képzett gépkezelők kiváló minőségű precíziós alkatrészeket gyártanak. Az általános megjelenés és a normák tekintetében könnyedén felülmúlja egy német vagy egy svájci vállalat hasonló mutatóit. A gyorsan fejlődő, modern infrastruktúrával rendelkező térségről kevesen gondolnák, hogy valaha a világ leginkább háború sújtotta övezeteinek egyike volt. A jövőt alakító vállalatok – mint a magas szintű normákkal, ambícióval és haladó felfogású tulajdonosokkal rendelkező GAT – révén Bosznia-Hercegovina visszakerül a térképre.

Forrás: Haas

További információ:

A Haas Automation INC. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]