Nagy teherbírású kollaboratív robot a FANUC-tól

A FANUC legújabb fejlesztése, a CR-35i A kollaboratív robot 35 kg-os teherbírásával jelenleg a legjobb modell a piacon.

FANUC_CR_35i_1Az új modell bevezetésévél a FANUC kiragadta a kollaboratív robotokat az alacsony terhelhetőségű ipari robotok soraiból. A CR-35i A már a nagyobb teherbírást igénylő műveletek, az ipari megmunkálási folyamatok során is alkalmazható. A Németországba érkező első két ilyen robot közül egyet közvetlenül egy autóipari vállalat használ majd a gyárában egy tesztalkalmazás keretein belül.

Ahogy korábban az ipari robotok megjelenése és bevezetése a megmunkálásba, a nagy teherbírású modell első megjelenése is rendkívüli esemény. Korszakalkotó elődeihez hasonlóan a CR-35i A is először a nehéz, ergonómiailag kedvezőtlen rutinfeladatok során fog majd segédkezni. Ami viszont jelentős változás, az a korábban alkalmazott védőkerítés alkalmazásának szükségtelensége. A gépkezelők így könnyedén kapcsolatba léphetnek majd az eszközzel és így a kognitív és szenzoros képességeik együttműködéséből egy hatékonyabb rendszer alakulhat ki.

Természetesen az új robot a FANUC-tól megszokott biztonságot garantáló tulajdonságokkal és alkalmazásokkal felszerelve készült. A robot munkaterületén belül különböző karakterisztikájú biztonsági zónák (DCS) alakíthatók ki, így a teljes munkaterület biztonságosan kihasználhatóvá válik. A robot így megtarthatja a teljes funkcióját, miközben a robot irányítás teljes mértékben a gépkezelő kezében marad.

FANUC_CR_35i_3

A FANUC hagyományos robotjainál elérhető szoftveres és hardveres lehetőségek egy teljesen új világot nyitnak meg a felhasználók előtt. Ilyen például az iRVision, a FANUC integrált látórendszere, ami már használható 2D/3D módban is. A CR-35i A robottal szintén használható ROBOGUIDE szimulációs szoftver segítségével a robot elérésének és a feladatok elvégzésének kiértékelése végezhető el. Mivel a programozás a standard felhasználói felületen keresztül végezhető, nincs szükség a kezelők oktatására.

A CR-35i A robot ideális megoldást jelent az olyan folyamatoknál, amikor egy képkezelő jelenléte mellett a robot automatikus és különálló munkavégzését tudjuk kihasználni. Az ilyen folyamatok során több robotkaros egységet egymáshoz közel is lehelyezhetünk. A kollaboratív robotokat az emberekkel történő szoros együttműködésre tervezték, így például egy robot-ember kapcsolaton alapuló munkaállomáson a robotkar a nehéz munkadarabok mozgatásában játszik fontos szerepet, ami a megmunkálás során a be- és kirakodási műveleteket könnyíti és gyorsítja a gépkezelő számára. Emellett az alkatrészek összeállítása során is előnyös lehet nagy teherbírású robotokat alkalmazni, amik az egyes modulok mozgatását végzik.

További alkalmazási területek
A kollaboratív robotok alkalmazhatóságát a FANUC egy 3 kg-os teherbírású modellen tesztelte a Japánban megrendezett Jimtof kiállításon, valamint az IMTS-en os kiállították. A kiállításokon a legnagyobb érdeklődéssel a “Contact Stop” funkciót fogadták. A “Soft Cover” az ISO 10218-1 szabványnak megfelelően lett kialakítva, és a TÜV által került hitelesítésre. Egy másik fontos funkció a “Push to Escape”, ami lehetővé teszi a robotkar kézzel történő mozgatását.

A FANUC által a fejlesztésbe fektetett energiát a CR-35i A színválasztásán is jól látszik. Tanulmányokkal támasztották alá, hogy az a színárnyalat, amit a robotkarnál választottak, vagyis a “Soft Cover”, a legtöbb gépkezelő véleménye szerint kellemes hatást kelt. Ez egy remek példája, hogyan egészíti ki egymást a mérnöki tervező munka és a dizájn.

A vállalat reményei szerint az új robotok előtt további alkalmazási lehetőségek is megnyílhatnak. Olyan esetekre gondolnak itt, amikor az anyagmozgatási feladatok egy részét emberek végzik, ami jelentősen csökkenti a hatékonyságot, jobban fárasztja a gépkezelőket, így a munkafolyamatok optimalizálását gátolja. Ezekben az esetekben a CR-35i A modell használata teljes mértékben helyettesítheti az emberi erőforrást az anyagmozgatási manővereknél, valamint a robotok használata egy költséghatékony lépést jelent az automatizálás irányába.

FANUC_CR_35i_2

 

A kollaboratív robotok iránt az autóipari vállalatok mutatják a legnagyobb érdeklődést. Ez nem véletlen, hiszen az ilyen gyárakban gyakran az emberek számára túl nehéz alkatrészeket kell igen precízen mozgatni a megmunkálás vagy az összeszerelés során. A motormegmunkálás és az összeszerelő egységek jelentik a kollaboratív robotok fő célpontját. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy emellett a be- és kirakodási műveletek során, valamint a csomagolási folyamatoknál is komoly előnyöket jelenthet, ha a munkadarabok, alkatrészek mozgatását ipari robotok végzik. Ebben a konfigurációban a robotok szó szerint leveszik a terhet az emberek válláról, így a képzett szakemberek az anyagmozgatás helyett foglalkozhatnak az ellenőrzéssel, a teszteléssel és szállítási feladatokkal.

Forrás:FANUC

További információ:

A FANUC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]