Hwacheon – Dél-Korea kiemelkedő szerszámgépgyártója

Dél-Koreában már 1952 óta gyárt megmunkáló gépeket a Hwacheon Szerszámgépgyártó vállalat, mégis, Európában, különösen pedig Magyarországon nagyon kevesen hallottak eddig ezekről a gépekről. A dél-koreai gépgyártó európai és magyarországi képviselőivel beszélgettünk a cégről és termékeikről.

hwacheon_building_cikkbeA Hwacheon szerszámgépek története egészen 1952–ig nyúlik vissza, mikor a cég alapítója elkezdte saját gyártású egyetemes esztergagépeit építeni. Az első szerszámgépek gyártását követő felívelés napjainkig tart, hiszen az első modellek óta már több mint 200 szerszámgép típust építenek és forgalmaznak. A töretlen fejlődést a vállalat saját filozófiájának, különösen azok sarokpontjainak tulajdonítja, mely az „értékmegőrzés”, a „becsület” és a „szorgalom”. A cég szerszámgépeinek magyarországi forgalmazását az ORIGO CNC végzi.

Ezek közül is kiemelkedik az a SMART MACHINE, mely teljes egészében felügyelet nélkül, mindössze 4 gomb megnyomásával képes a folyamatos grafit elektróda gyártásra.

SMART_machineA saját fejlesztések persze sosem álltak messze a cégtől, amit jól bizonyít, hogy 1977-ben már elkészítették Korea első NC vezérelt szerszámgépét, majd 1982-ben az első CNC vezérlésű esztergát, 1983-ban pedig az első NC marógépet. Ezek a gépek voltak többek között azok a technológiai újítások, aminek köszönhető az a kiemelkedő fejlődés, amit Dél-Korea a ’80-as évektől tudott produkálni.

A vállalat összesen 9 gyáregységgel rendelkezik, ezek mind Dél-Koreában találhatók, azonban a ’90-es évektől elkezdték termékeiket világ szinten is értékesíteni, így gyári képviselet, vagy közvetlen viszonteladó a világ szinte minden pontján található.

A vállalat a világszintű jelenlét és a hatalmas termelési volumen ellenére továbbra is az alapító családjának tulajdonában áll, jelenleg az alapító három fia vezeti a céget, így – az alkalmazottak elmondása szerint – továbbra is megmaradt annak a családias hangulatú cégnek, mely a kezdetekkor jellemezte.

2014_04_29_ORIGO_CNC_interju_01

Borbély Péter, az ORIGO CNC ügyvezetője és Peter Bamann, a Hwacheon Machinery Europe GmbH területi értékesítője

Európában a Hwacheon Machinery Europe GmbH, a gyár tulajdonában lévő leányvállalat nyújt támogatást, amely közvetlen kapcsolatban áll a dél-koreai gyárral. A stabil európai jelenlétet tovább erősíti, hogy a németországi központ mellett található a cég egyik legnagyobb alkatrészraktára és technológiai központja. A számos, bemutatásra és tesztelésre szánt szerszámgép mellett egymillió darabos csere- és pótalkatrészt tudnak, akár 24 órán belül kiszállítani az egész kontinensen.

Hwacheon_Machine_Tool_cikkbeA vállalat vezetése a saját tervezésű és gyártású szerszámgépekben hisz. Gépeiket legnagyobb részt saját gyártású részegységekből építik fel, így a Hwacheon alkatrészek aránya egy-egy szerszámgépben eléri a 90%-ot. Saját öntödéjükben készítik a gépvázakat, de itt gyártják a fogaskerék hajtóműveiket, direkt hajtású és szíjhajtású főorsókat, tokmányokat, illetve a tengelyeket és tengelykapcsolókat is. Saját termékeiken túl bérgyártásban még a koreai autóiparnak, robotiparnak és szerszámgyártásnak is beszállítanak.

Szerszámgépeiket bármely elterjedt vezérléssel szerelik, többek között Heidenhain, Siemens vezérléssel is, de mind közül a FANUC-kal folytatott együttműködésük az igazán kiemelkedő. Számos saját fejlesztésű kiegészítő szoftverrel (alapfelszereltség) érhetők el a szerszámgépeik, melyek jelentősen megkönnyíthetik a gépeken végzett mindennapi munkát. Ilyen például a szerszámterhelést felügyelő rendszer, mely folyamatosan felügyeli a szerszám állapotát és finomítja a forgácsolási paramétereket, de nem lehet szó nélkül elmenni az 5-tengelyes gépeiken elérhető forgásközéppont kalibráló rendszerről sem. Ezeken felül természetesen számos további szolgáltatást tartogatnak a beépített vezérlések.

További információ

A Hwacheon magyar nyelvű honlapja.