Esztergaközpontok szinkronizálása DELMIA-ban

Esztergaközpontok esetében a revolverfejek összehangolt mozgása garantálja a gép magasabb kihasználtságát és az ütközések elkerülését. A következő példában megmutatjuk, hogy miként lehet DELMIA-ban ezt az optimalizálást elvégezni.

A gyártási környezet kialakításakor definiáljuk, hogy a szerszám melyik revolverfej tárhelyében szerepel. A műveletek létrehozásánál kiválasztjuk, hogy melyik szerszámot szeretnénk használni. Alapesetben a megmunkálás visszajátszásakor a revolverfejek programjai egyszerre indulnak el. A példában a kettes fejen lévő furatkés ütközik az egyes fejen lévő fúróval.

A szinkronizáció elindításával megjelenik egy panel, ahol a revolverfejek műveletei egymás mellett csoportosítva láthatóak. Itt lehet szabályozni, hogy az egyes műveletek mikor induljanak. A belső nagyolást a külső palástfelület nagyolásával kötjük össze, így érve el a szükséges késleltetést. A két eljárás egyszerre fog indulni. A kezdés függhet a másik művelet indulásától, végétől, megközelítő mozgás végétől, eltávolodás kezdetétől. Ebben az esetben a marási művelet kezdését az utolsó esztergálási művelet befejezéséhez köthetjük hozzá. A visszajátszás során látható, hogy megszűntek az ütközések.

Az ütemezés után egy időkalkuláció is kérhető. Itt ellenőrizni lehet, hogy mennyi ideig tart a gyártás és milyen holt idők vannak, ahol csak egy szerszám dolgozik. A szinkronizáció panelen emellett megadható az is, hogy a két revolverfej azonos előtolási sebességgel mozogjon.

Az így elkészített gyártási programunkat tetszés szerint ütemezhetjük és ellenőrizhetjük.

Forrás CAD-Terv Kft.

További információ:

A CAD-Terv Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]