Datron szerszámok nagy sebességű megmunkálásokhoz

A Datron egy 100%-os német vállalkozás, amely kifejezetten a nagy sebességű megmunkálásokra fókuszál. CNC szerszámgépeik főorsója akár a percenkénti 60.000 fordulatot is elérheti, amihez a hagyományos marástól merőben eltérő szerszámokra és memgunkálási stratégiákra van szükség. Ennek megfelelően gépeikhez speciálisan erre a célra kifejlesztett szerszámok széles portfólióját kínálják. Alábbi interjúnkban Jens Boening-et, a Datron területi értékesítési vezetőjét kérdeztük a nagy sebességű megmunkálásokról, külön hangsúlyt fektetve a szerszámozásra.

datron_single_3

Jens Boening, a Datron területi értékesítési vezetője

Hogyan vált a Datron a nagy sebességű megmunkálások specialistájává?

A Datron 1969-ben kezdte meg pályafutását, eredetileg Datron Electronics néven. Akkoriban a cég még főként nyomtatott áramkörök gyártásával foglalkozott, de idővel az ügyfeleinknél egyre nagyobb igény mutatkozott a burkolatok és front panelek gyártása is, hogy komplett elektronikai termékeket tudjanak kiadni a kezükből. A Datron kész volt kiszolgálni ezeket az igényeket, így belefogtunk egy saját CNC szerszámgép sorozat kifejlesztésébe. A szerszámgépeket ezután rövid időn belül követte a szerszámgyártás is, mivel hamar rájöttünk, hogy a hatékony nagy sebességű megmunkáláshoz a szerszámgépeken felül szükség van a megfelelő, jó minőségű szerszámokra is. Cégünk mára több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a szerszámgép- és a szerszámgyártás területén egyaránt, és tevékenységünk túlnyomó többségét is ez a két terület teszi ki.

Milyen típusú alkatrészek gyártásához kínáltok megoldásokat?

Legfőbb szakterületünk a nagy sebességű alumínium megmunkálás, így minden olyan vállalatot ki tudunk szolgálni, akik nagyon sok alumíniumot munkálnak meg, vagy nagyon jó felületi minőségre van szükségük. Ennek megfelelően rengeteg ügyfelünk érkezik az elektronikai iparból, az autóiparból, illetve a szerszámgyártás és a profilgyártás területéről. Ezenfelül széles portfólióval rendelkezünk az olyan lágyabb anyagok megmunkálására alkalmas szerszámokból is mint a réz, az arany, az ezüst, a grafit, a fa, vagy akár a különféle műanyagok és kompozit szerkezetek. A keményebb anyagok, pl. acél megmunkálására is vannak szerszámaink, de nem ez a fő irányvonalunk.

Árban hogyan viszonyulnak az általatok gyártott szerszámok a versenytársak termékeihez?

Fontos kiemelni, hogy mi a minőségre és a hatékonyságra helyezzük a legfőbb hangsúlyt. Szerszámainkat saját magunk tervezzük és gyártjuk Németországban, minőségi német alapanyagokból. Ebből adódóan ezek a szerszámok valamivel többe kerülnek mint mondjuk a távolkeleti termékek, de cserébe nagyobb termelékenységet, hosszabb szerszám élettartamot és jobb felületi minőséget biztosítanak. Ügyfeleinket azzal szoktuk meggyőzni, hogy ezekkel a szerszámokkal hosszú távon sokkal nagyobb hasznot érhetnek el mint amit az olcsó szerszámokkal meg tudnak spórolni, és az ügyfelektől kapott visszajelzések alapján elmondhatom, hogy ez tényleg így is van.

datron_single_2

Datron egyélű marószerszámok

Milyen mérettartományban kínáltok szerszámokat?

Legnagyobb termékcsaládunkba a tömör keményfém szármarók tartoznak. Itt 0.1 mm-es átmérőtől 16 mm-ig kínálunk szabványos szerszámokat, de természetesen az ügyfelek egyedi igényeinek kielégítésére speciális szerszámok gyártását is vállaljuk. Ennek keretében készültek nálunk már 40-50 mm-es marók is. Szabványos fúróink szintúgy 0.1 mm-es átmérőtől, míg menetfúróink M1-es menetmérettől érhetőek el.

A közelmúltban írtunk egy cikket az egyélű szerszámokról, amiket pont az előbb említett lágyabb anyagokhoz szoktak használni. Nálatok elérhetők ilyen szerszámok?

Természetesen, sőt a Datron úttörőnek számít az egyélű szerszámok fejlesztésében. Ezek a szerszámok kifejezetten alkalmasak az alumínium, a műanyagok és a színesfémek nagy sebességű megmunkálására, mivel használatukkal még nagy vágósebesség mellett is hatékonyan eltávolítható a keletkező forgács a megmunkálási zónából. Amivel a Datron többet tud nyújtani a versenytársaknál az a kiegyensúlyozott egyélű szármaró sorozatunk. Ezek olyan szabadalmaztatott geometriával rendelkeznek, amely még nagyon magas fordulatoknál sem viszik fel a rezgéseket az orsóba, így kiemelkedően magas anyageltávolítási ráta érhető el velük, hosszú szerszám élettartam mellett.

Mekkora raktárkészlettel rendelkeztek, és egy magyar ügyfél mennyi időn belül kaphatja kézhez a megrendelt szerszámokat?

A cég központi raktára németországban található, ahol minden szabványos szerszámunkból tartunk készletet. A magyar ügyfelek kiszolgálása is közvetlenül innen történik. Általában azt szoktuk mondani, hogy a szállítási idő 2-3 nap, de sürgős esetben lehetőség van akár a 24 órán belüli szállításra is. Speciális szerszámoknál értelemszerűen valamivel hosszabb az átfutási idő. Ezeknél a megrendeléstől a kézhezvételig nagyjából 2-3 hét szokott eltelni.

A magyar ügyfelek és érdeklődők hogyan juthatnak további információkhoz, és hogyan működik a technológiai támogatás?

A Datron szerszámgépeket és szerszámokat Magyarországon a Prémium Szerszámgépszerviz Kft. értékesíti, szervizeli és a technológiai támogatást is ők adják. A Prémiumnál dedikált technológus foglalkozik a Datron termékekkel, így a felmerülő kérdésekkel őket érdemes keresni. Amennyiben egy konkrét termék legyárthatósága a kérdés, akkor lehetőség van ellátogatni a német Technológiai Központba is, ahol a szerszámgépek működés közben is megtekinthetők.

 

További információ

A Datron hivatalos weblapja.

A Datron magyarországi forgalmazója a Prémium Szerszámgépszerviz Kft.

Megosztás
[
    ]