AUTOSCAN robotkaros mérőrendszer a Perceptron-tól

Perceptron_AUTOSCANA méréstechnikával foglalkozók körében a Perceptron vállalat neve jól ismert a műhely szinten alkalmazható automatizált mérőrendszereiről. Ezeket az automata méréstechnikai megoldásokat akár a gyártósorba integrált mérőállomásként, vagy közvetlenül a sor mellett is alkalmazhatjuk.

A legújabb fejlesztésük, az AUTOSCAN mérők és koordináta mérőgépek a legmodernebb kollaboratív robot technológiát alkalmazzák. Az új eszközök a HELIX intelligens szenzorainak felhasználásával készültek és a VECTOR analízis szoftver vezérli őket.

A mérőrobotokat úgy tervezték, hogy a gépkezelővel szorosan együttműködve végezhessék el a gyártás közben szükséges méréstechnikai feladatokat. A munkaterületet kialakítása során ügyeltek arra is, hogy ne legyen szükséges a hagyományos robotoknál használt védő kerítés alkalmazása.

Az AUTOSCAN öntanító programozása lehetővé teszi, hogy gyorsabban megtanítsuk az egyes folyamatokat, mindezt külső szoftveres eszközök nélkül. A robotkar manuális mozgatásával megtaníthatjuk az egyes pozíciókat, így a hasonló alkatrészek esetében a korábban megtanított mozdulatokkal automatikusan végezheti a mérést. A rendszer részét képezi a bemért alkatrészek digitális 3D-s modellje, melyen a CAD modellhez képesti forma- és felületbeli eltérések láthatók, valamint pontos adatok a kritikus területekről (lyukak, zsebek).

A Perceptron szabadalmaztatott HELIX intelligens szenzorait már számos mérőgépben alkalmazzák, melyeket főleg az autóiparban, a teljes karosszériák lézeres szkennelésére használnak. A HELIX szkennerek MEMS (mikro-elektromechanikai rendszer) technológiát alkalmaznak. A HELIX a világ első programozható lézer szkennere, így a legtöbb mérési feladat során nem szükséges a szkenner mozgatása az alkatrész körül, hiszen a lézervonalak mennyiségét, sűrűségét, irányát és mérési tartományát is programozhatjuk. A szkenner mozgásait az intelligens HELIX szenzor tárolja, így jelentősen javulhatnak a ciklusidők és a pontosság is. A szkenner akár 200 vonallal is dolgozhat területenként, melyet a generált pontfelhőből történő automatikus tulajdonság kiemelés funkcióval programozhatunk, így statikus módban is egyszerre több ilyen területet vizsgálhatunk. Az egyedülálló programozható vonal sűrűségnek köszönhetően a vonalak közti távolság akár 0.1 mm-ig csökkenthető. A HELIX intelligens megoldásainak köszönhetően a nagy pontosságot igénylő területeket, komplex geometriákat is egyszerűen mérhetjük, a mérni kívánt felületnek megfelelően programozhatjuk a szkennert. Mindez a méréstechnikai feladatok optimalizálását teszi lehetővé.

A műhelyi használatra tervezett VECTOR analízis szoftver az alapfelszereltség részeét képezi. A szoftver segítségével megállapítható a gyártás pontossága, valamint a rendellenességek észlelésére is használható.

Az AUTOSCAN Kollaboratív mérőeszközök előnyei:

  • Abszolút mérőrendszer
  • Összehasonlító mérések
  • Műhelyi alkalmazásra tervezve, gyors, pontos
  • Automatikus adatbegyűjtés
  • tanulás és ismétlés – manuális programozás
  • Mérni kívánt területek egyedi programozása – vonal sűrűség és irány
  • Dinamikus mérési tartomány
  • Alacsony érzékenység a környezet fény- és hőmérsékletváltozásaira

Jeff Armstrong, a Perceptron vezérigazgatója megjegyezte, „A Perceptron egy piacvezető, úttörő vállalat a robotos szkennerek és az autóipari méréstechnikai megoldások világában. A legújabb AUTOCSAN Kollaboratív méréstechnikai megoldásokkal ki szeretnék terjeszteni a piacvezető szerepünket a gyorsan fejlődő gyártósor mellett alkalmazott automatizált méréstechnikai megoldások területére is.”

Forrás:TenLinks

További információ:

A Perceptron hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]