3D nyomtatott csont implantátumok veszik át a titán helyét

A 21. századra jellemző technikai fejlődés hatása talán az orvosi technológiák esetében a leglátványosabb. A legújabb technológiai megoldások gyógyászatban történő implementációja alapjaiban változtatta meg a modern orvostudományt.

Xilloc_bone_implant_cikk2Ha egy csont eltörik, jó esetben összeforr, mindössze a helyes pozícióban kell tartani. Ha azonban csontpótlásra van szükség, az ügy már valamivel bonyolultabb. Mindeddig a titán implantátumok, vagy bizonyos esetekben a PEEK és a PEKK (mindkettő biokompatibilis, 3D nyomtatásra alkalmas anyag), valamint a saját csontból történő pótlás számítottak a legjobb megoldásnak. A hagyományos fém implantátumokat helyettesítő anyagok egyik legnagyobb előnye, hogy a 3D nyomtatási technológiáknak köszönhetően teljesen személyre szabott megoldások készülhetnek. Általában az implantátumok behelyezése azonban nem minden esetben sikeres, hiszen ezek csak részben biokompatibilis, szintetikus úton előállított fémek, műanyagok vagy kerámiák.

A holland Xilloc Medical vállalat, ami a személyre szabott implantátumok egyik úttörője, sikeresen ültetett be egy teljes titán állkapocs csontot egy 83 éves, szájüregi daganattal diagnosztizált páciensnek. Az implantátum különlegessége, hogy a CT képek alapján úgy alakították ki a titán állkapcsot, hogy az idegek, erek és apró izmok számára megfelelő helyet biztosítsanak, így a beültetett fémdarabot a szervezet teljes mértékben integrálni tudja.

A csont rekonstrukciós műtétek világában ez egy jelentős előrelépés volt, hiszen a beültetett titán állkapocs teljes mértékben elláthatja az eredeti funkciót, ténylegesen pótolhatja a csontot. Azonban a Xilloc munkatársai nem elégedtek meg ennyivel. A japán Next21, a 3D kerámia nyomtató specialista vállalattal együttműködve kifejlesztettek egy új csont implantátum készítési technológiát, a CT-Bone-t.

Xilloc_bone_implant_cikk1

A CT-Bone implantátumok egyik legfontosabb jellemzője, hogy kalcium-foszfátot használnak a 3D nyomtatás során, ami a természetes csontok egyik fő alkotóeleme. Ennek köszönhetően a szervezetbe építve elősegíti a páciens csontjainak növekedését, így az implantátumot körbefonva az eredeti csontok nőhetnek a sérült területre. Ezzel a csontszerű 3D nyomtatott implantátumot a saját csontból történő pótlás egyik legnagyobb előnyével ruházták fel, ez az oszteokonduktív tulajdonság. Az oszteokonduktív implantátumok olyan, biokompatibilis anyagból készülő műcsontok, melyek elősegítik a természetes csontképződést, ezzel lehetőséget adva a szervezet számára, hogy a saját csontállományával gyógyítsa a sérülést.

“A 3D nyomtatott CT-Bone implantátumok lehetővé teszik, hogy még több emberen segítsünk személyre szabott megoldásokkal. A páciensről készült CT alapján mérnökeink a sebészekkel szoros együttműködésben tervezik meg a személyre szabott implantátumokat. Ezzel a páciens szervezetébe tökéletesen illeszkedő csontpótlásokat hozhatunk létre, amik a megfelelő csont-implantátum kapcsolat révén támogatják a csontosodást,” mondta Maikel Beerens, a Xilloc vezérigazgatója.

Xilloc_bone_implant_cikk3

A természetes csonthoz hasonlóan integrálható műcsontok a 3D nyomtatásnak köszönhetően teljes mértékben személyre szabottan gyárthatók, a természetes csontok porozitását megőrizve.  Ezzel jelentősen csökkenthető a kilökődések és a fertőzések száma, hiszen a szervezet nem idegen anyagként ismeri fel az implantátumot. Szintén egy fontos tulajdonsága, hogy a megfelelő mechanikai szilárdság eléréséhez nem igényel semmiféle hőkezelést.

Forrás: 3dprintingindustry

További információ:

3dprintingindustry.com honlapon.

Megosztás
[
    ]