3D CAD program gépészeti tervezéshez – Az Inventor 2016 újdonságai I.

Az Autodesk bemutatta asztali 3D CAD terméke, az Autodesk Inventor 2016 legújabb verzióját, amely háromféle modellezési eszközt is nyújt a felhasználóknak:

  • parametrikus,
  • közvetlen szerkesztési és
  • szabadformájú tervezési eszközöket.

Az Autodesk az idén jelentős erőfeszítéseket tett, hogy megfeleljen meglévő felhasználói elvárásainak, így ebben a kiadásban 32 olyan fejlesztéssel bővítette a terméket, amelyet a felhasználók kértek.

A 2014-es verzióban ez csak negyedennyi volt.

A változások a párbeszédpanelek apró fejlesztéseitől kezdve a munkafolyamat teljes átalakításáig jóformán az Inventor összes területét érintik, és a program új renderelési motort is kapott. A lista az idén igazán hosszúra és lenyűgözőre sikerült.

Az Inventor 2016 ezenfelül azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználók asszociatív módon összekapcsolják az Inventor-adataikat nem natív CAD-formátumokkal, így az elektronikai és a mechanikai adatok egyetlen tervezési környezetbe integrálhatók.

Cikksorozatunkban csupán a legfontosabb újdonságok közül emelünk ki néhányat.

Hatékonyabb munkavégzés több CAD környezetben

Az Inventor 2016 újdonságai közé tartoznak azok a funkciók, amelyek lehetővé teszik a más CAD-rendszerekben létrehozott fájlok és modellek használatát. A CAD-adatok CATIA, SolidWorks, NX, Pro-E/Creo és Alias fájlokból történő asszociatív importálása révén a felhasználók megőrizhetik a kiválasztott fájlra mutató hivatkozást. Az importált geometria a modellen végrehajtott módosításoknak megfelelően frissül az Inventor programban.

A szelektív importálás támogatása pedig lehetővé teszi csak az alapvető fontosságú geometria beolvasását, ezáltal felgyorsítható az importálási folyamat. Az új Select (Kijelölés) lapon megadhatja, hogy mely objektumokat kívánja importálni egy CATIA, SolidWorks, Pro-E/Creo, NX, Alias, STEP, IGES vagy Rhino fájl importálásakor.

Az Inventor több feldolgozási szálon is működhet, így hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló hardvert, ami jobb teljesítményt eredményez a más CAD-szoftverekből származó fájlokkal végzett munka során. A CATIA, SolidWorks, Pro-E/Creo, NX, Alias, STEP, IGES, Rhino, SAT és Parasolid Binary fájlok importálásának beállításai egyszerűbbek, és egyértelmű lehetőségeket kínálnak az importáláshoz.

Az Autodesk Inventor 2016 mostantól lehetőséget nyújt a CAD-adatok CATIA, SolidWorks, NX, Pro-E/Creo és Alias fájlokból történő asszociatív importálására, ezáltal megőrizhető a kiválasztott fájlra mutató hivatkozás. Az importált geometria a modellen végrehajtott módosításoknak megfelelően frissül az Inventor programban.

Az Autodesk Inventor 2016 mostantól lehetőséget nyújt a CAD-adatok CATIA, SolidWorks, NX, Pro-E/Creo és Alias fájlokból történő asszociatív importálására, ezáltal megőrizhető a kiválasztott fájlra mutató hivatkozás. Az importált geometria a modellen végrehajtott módosításoknak megfelelően frissül az Inventor programban.

Ebben az új verzióban a felhasználók egyszerűen illeszthetnek be AutoCAD DWG-fájlokat Inventor alkatrészfájlokba DWG-alávetítésként a 3D Model (3D modell) lap Create (Létrehozás) panelén elérhető Import (Importálás) parancs segítségével. A felhasználók mostantól összeállítási kapcsolatokat is hozzáadhatnak az alávetítési geometriához.

A DWG-geometria parancs segítségével kivetíthető a DWG-geometria, a vonalláncok, a nyitott és zárt hurkok és a DWG-blokkok, a kivetített vázlatelemek pedig felhasználhatók a sajátosságok modellezésére. A DWG-geometrián alapuló 3D Inventor modellek frissülnek, amikor az AutoCAD programban módosul a 2D geometria.

Tekintsük át az alábbi magyar felirattal ellátott videóban az AnyCAD nyújtotta új funkciókat.

https://www.youtube.com/watch?v=jEwmD0cdPfo

Cikksorozatunkat folytatjuk, addig is próbálja ki az új Autodesk Inventor 2016 szoftvert 30 napig, ingyen.

Forrás:autodeskforum.hu

 

Megosztás
[
    ]