Új Duratomic lapkák a Seco-tól

A Seco bemutatta legújabb Duratomic technológiát alkalmazó esztergalapkáit, melyek keménysége és szívóssága tökéletes egyensúlyban van, így megfelelő szerszámok az acélötvözetekből, öntöttvasból vagy rozsdamentes acélból készült munkadarabok esztergálásához.

Duratomic_TP_cikk

Az új TP2501, TP1501 és TP0501 esztergalapkák jelképezik azt a fejlődést, melyen az első AL2CO3 bevonatként bemutatott Duratomic technológia a 2007-es megjelenése óta keresztülment. A Duratomic CVD alumínium-oxidos bevonatolás atomi szinten befolyásolja a bevonat összetevőit, így a szerszám mechanikai paraméterei és a teljesítménye is javul. Az új lapkák az alumínium-oxid bevonatnak, a szerszám összetevőinek továbbfejlesztett kompozíciójának és a kobalttal dúsított zónáknak köszönhetik kiváló tulajdonságaikat. A lapkák összetételének és bevonatának változtatásával érték el, hogy keményebbek és kopásállóbbak legyenek elődeiknél. Egy átlagos esztergálási feladat során akár 20%-kal javulhat a produktivitás, ha az új lapkákat alkalmazzuk a korábbi TP2500, TP1500 és TP0500 helyett. A fejlesztés részét képezi a nagyobb sebesség tűrése is, így hosszabb szerszám élettartam érhető el, még a nagy sebességet igénylő megmunkálások során is.

A keménység és szívósság közti egyensúly fenntartásához egy intelligens él elhasználódást figyelő technológiát, az Edge Intelligece-t alkalmazzák. A lapka felületén található 0.1µm vastag krómozott réteg lekopása esetén láthatóvá válik az alatta lévő fekete alumínium-oxid réteg, így a lapkák elhasználódása könnyen észrevehető. A króm réteg kopása, ami az elhasználódást jelzi, nincs hatással a lapka teljesítményére vagy más megmunkálási paraméterre, így végeredményben a felhasználók több alkatrészt gyárthatnak le egy szerszámmal és csökkenthetik a leállások számát. A Duratomic lapkasorozat új tagjai különböző méretekben és geometriákkal elérhetők, így minden feladatra alkalmazhatók.

A TP2501 egy változatosan alkalmazható lapka, melynek vágóéle rendkívül szívós, így megfelel az általános acélmegmunkálás követelményeinek. Olyan felhasználók számára ajánlott, akik előre nem ismert megmunkálási körülmények között, alapanyagok széles választékán végeznek megmunkálást.

A TP1501 egy általános lapka, melynek paraméterei kiegyensúlyozottak, nagy fokú kopásállóságot mutat alacsony acéltartalmú ötvözetekből készült munkadarabok esetén. Ezt a lapkát nagyobb megmunkálási sebességnél is alkalmazhatjuk, mivel a megbízhatóság és pontosság ilyen esetekben is garantálja az állandó minőséget.

A TP0501 lapkát nagy teljesítményt igénylő megmunkálási körülményekre tervezték. Az új lapkák közül ez rendelkezik a legnagyobb kopásállósággal és sebesség tűréssel a nagy acéltartalmú ötvözetek megmunkálásakor. A kimagasló hőtűrésének köszönhetően nagyobb anyageltávolítási sebesség érhető el, hűtőfolyadék használata nélkül.

Forrás:Seco Tools

További információ:

A Seco Tools hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]