Több-pozíciós elektródák tervezése

Az elektródák tervezésekor gyakran előfordul, hogy több elektródát össze szeretnénk vonni egy elektródatestbe, ezzel csökkentve az elektródához felhasznált anyag mennyiségét. Az ilyen több-pozíciós elektródák lehetnek nagyon egyszerűek, melyek pozíciói azonos irányból szikráznak és gyakorlatilag egy elektródafej alá csoportosítják a több elektróda szikrázó felületeit, vagy lehetnek akár nagyon komplexek is, melyek pontos megtervezése akár jóval hosszabb idő is lehet. Ebben a tervezési folyamatban segít a Delcam Electrode legújabb változata, mely mostantól támogatja a több-pozíciós elektródák modellezését és dokumentálását.

Az egy elektródatestbe összevont elektródák tervezése gyakori folyamat a szerszámgyártó cégeknél, ahol nemritkán egy-egy formafészekhez akár több tíz elektródát is tervezni kell. Legtöbbször ezek az elektródák egyszerű szikrázandó fazonelemeket tartalmaznak és méretük miatt is szinte “adódik”, hogy összevonjuk őket. Az összevonás célja legtöbbször az elektróda-anyag spórolása, hiszen az egy-egy helyen szikrázó kis elektródákhoz is mindenképpen szükséges, egy az alkalmazott felfogórendszertől függő, minimális fejméret a megfogáshoz. Sokszor adódik, hogy ezen minimális fejméretben akár több, vagy a fejméret minimális növelésével már több szikrázandó fazonelem is “elfér” a fej területén.

Az ilyen, több-pozíciós elektródák tervezése nem ütközik különösebb nehézségekbe a különböző tervező rendszerekben, csak a legtöbbször kicsit több munkát igényel az ilyen elektródák tervezése, hiszen az nem támogatott “direktbe”, így manuálisan kell mind a modellezést, mind a dokumentációkészítést elvégeznünk. A Delcam PowerSHAPE 2014 R2-es változatában található Delcam Electrode modulban elkészült az ilyen több-pozíciós elektródák tervezésének támogatása.

A több fazonelemet is tartalmazó elektródák tervezése eddig is megoldható volt a rendszerben, az új verzió főleg az ilyen elektródák kezelését, a dokumentációkészítést és az ütközésvizsgálatot könnyíti meg. A fenti videóban végig követhetjük egy ilyen elektróda tervezését és a beállási dokumentáció készítését is.

A több-pozíciós elektródák tervezésénél másik gyakran előforduló nehézség, hogy a le kell ellenőriznünk, hogy az egyes pozíciókban nem történik-e “elszikrázás”, amikor is a hibás elektróda-modellezés vagy pozícionálás miatt a tervezett elektróda a fazonba hibásan szikrázna. Az új modul ebben is segít nekünk, hiszen a több-pozíciós elektródák “ütközésvizsgálata” is elvégezhető vele. Ezt a folyamatot az alábbi videóban tudjuk megnézni egy egyszerű esetet végigkísérve.

A Delcam Electrode modul használatával egyszerűen összevonható és egységesen kezelhető az elektródák tervezési, megmunkálási , mérési, szikrázási beállási és szikrázási programokat is tartalmazó információja, megkönnyítve ezzel az adatkezelést és az egész tervezési és gyártási folyamat hatékonyságát.

 

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]