SOLIDWORKS MBD – Modell alapú tervezés rajzok nélkül

Ebben az évben a SOLIDWORKS termékportfólió több taggal is bővült, amik közül a koncepciótervezést elősegítő Mechanical Conceptual-ről és minőségellenőrzési folyamatokat támogató SOLIDWORKS Inspection programokkal már részletesebben is foglalkoztunk korábbi cikkeinkben. Azonban egy ugyancsak idei programról még nem számoltunk be. Ez pedig a SOLIDWORKS MBD (Modell Based Design – modell alapú tervezés), ami egy újszerű, integrált,  rajzmentes gyártási megoldást kínál.

1.MBD

A program fejlesztésekor a fő szempont a tervezési folyamatok korszerűsítése és a költséghatékonyság volt. Ahogy a 3D-s tervezés egyre nagyobb teret hódít, úgy válik a 2D-s rajzok készítése egyre időigényesebbé és költségessé. A SOLIDWORKS MBD lehetővé teszi, hogy a termék- és gyártási információt (PMI) közvetlenül 3D-ben kommunikálja, elkerülve ezzel az időigényes 2D-s folyamatokat és kiküszöbölve a lehetséges problémákat. A modellalapú meghatározási módszereket alkalmazó cégek arról számoltak be, hogy több területen csökkentek kiadásaik: csökkent a gyártási hibák száma, csökkentek a selejt- és az újragyártási költségek, és a megvásárolt alkatrészek beszerzési ára is alacsonyabb lett.

A szoftver segítségével felgyorsulnak a folyamatok és tervekből egy pillanat alatt gyártás lehet. Mindezt mégis hogyan?

A SOLIDWORKS MBD az olyan adatokat, mint a  termékmodellek, méretek, geometriai tűréshatárok, felületek, hegesztési szimbólumok, tételjegyzék (BOM), feliratok, táblázatok, megjegyzések, Meta tulajdonságok és más feliratozások a  SOLIDWORKS 3D-s környezetben 3D-s PMIben kezeli. Mivel a 3D-s modellek tartalmazzák a művelet elvégzéséhez szükséges összes információt, a hagyományos 2D-s rajzolásra már nincs szükség. Elkerülve a 2D-s rajzok elkészítéséhez szükséges időt és az ezzel járó költségeket, akár a fejlesztés összköltségének  50%-át is megtakaríthatja.

A 3D-s meghatározáson túl a SOLIDWORKS MBD segítségével a részletes adatok letisztult és jól felépített 3D-s prezentációkká szervezhetők, amelyekhez különböző megtekintési és megjelenítési beállítások adhatók meg. Továbbá a rendszer átfogó, előre meghatározott, kész sablonkészletet kínál. Bizonyos anyagok, mint a műszaki rajzok, árajánlatok és vizsgálati jelentések címzéséhez a 3D-s kimeneti sablonok (például az elrendezés, a cég vagy részleg logója, 3D-s minta és miniatűrképek, szövegleírások, Meta-tulajdonságokhivatkozásai és táblázatok) néhány aspektusa személyre szabható. A beállítás után ezek a sablonok belső és külső iránymutatásként szolgálhatnak teljes részlegek (pl. gyártás, műveleti központ, minőségellenőrzés és beszerzés) számára.

2.MBD2

A SOLIDWORKS MBD széles körben elfogadott fájlformátumokat publikál, mint például az eDrawings® és 3D-s PDF, amelyeket gyakran használnak már meglévő folyamatoknál. Az eDrawings fájlok az ingyenes eDrawings Viewer alkalmazással nyithatók meg. Az olyan kapcsolódó információk, mint a műszaki megjegyzések, BOM és részletes Metatulajdonságok biztosítása mellett a modellt panorámával, zoomolással, forgatással, méréssel, metszeti nézettel és más 3D-s eszközökkel 3D-ben is felfedezheti. Az adatok nem csak megtekinthetők, hanem megoszthatók, archiválhatók és újrafelhasználhatók. Mindezek mellett a program segít megfelelni a legszigorúbb ipari szabványoknak. Ez a megfelelőség pedig olyan versenyelőnyt biztosít, amellyel több szerződést nyerhet meg, ha szigorú követelményeknek megfelelő projekteket tud leadni időben úgy, hogy a költségvetésbe is belefér.

3.MBD1

A SOLIDWORKS MBD által kínált megoldás egy olyan intuitív és interaktív folyamatot tesz lehetővé, ami sok embernek nyújt segítséget  a tervezési és előállítási munkálatok során 2D-s tervek használata nélkül. A műszaki kommunikáció új, korszerű módja ez a rajzmentes technológia.

 

Forrás: eurosolid.hu

További információ

A SOLIDWORKS hivatalos hazai forgalmazója az EuroSolid Kft.

A SOLIDWORKS hivatalos weblapja.

Megosztás
[
    ]