Robotok a volán mögött

A Motor Show kiállításon mutatták be az új KUKA robotot alkalmazó Rinspeed koncepcióautót.

Az autóipar nagy pontosságot és teherbírást igénylő folyamatait gyakran végzik robotok, mivel a technológia megbízhatósága jelentősen javíthatja a gyárak produktivitását. A robottechnológia elterjedése nem véletlen, hiszen szinte korlátlan alkalmazási lehetőséget foglal magában egyetlen robotkar. Ilyen például az autóba történő beépítése is.

Korlátlan alkalmazási lehetőségek

A svájci Rinspeed vállalat által készített, BMW i3 alapú koncepcióautóban például egy KUKA LBR iiwa robotot alkalmaznak kormányoszlopként. A robot segítségével a Budii névre hallgató autóban így a kormány a jármű teljes szélességében mozgatható. Ennek köszönhetően a kormánymű az első ülések bármelyikéhez állítható, sőt a középső pozícióba állítva az autó sofőr nélkül is képes közlekedni. A robotkar beépítésével elméletben korlátlan alkalmazási lehetőség áll rendelkezésünkre.

Budii_BMW_3Az autóipari agytröszt, a Rinspeed számára elgondolkodtató volt az autóba épített robotkar ötlete. “A következő két évtizedben az önvezető autók tervezése közben nem elegendő a technológiai és jogi problémák megoldása. Teljesen újradefiniáljuk az ember és gép közti kapcsolatot, miközben a felelősséggel, elvárásokkal és toleranciával kapcsolatos kérdésekre is választ kell találnunk,” mondta Frank M. Rinderknecht, a Rinspeed vezérigazgatója. Az új koncepcióautó az ember-robot együttműködés hétköznapi implementációjaként fogható fel.

Forrás:KUKA

További információ:

A KUKA Robotics hivatalos honlapján.