Pumpa típusok a vízsugaras vágásban

Vízsugaras vágás során a vágógép ultra magas nyomású vízsugarat használ, hogy a megfelelő alakzatokat kivágja. Ehhez az szükséges, hogy a beérkező víz egy pumpán áthaladva legalább 379 MPa nyomást elérjen. A két leggyakrabban használt pumpa technológia a lineáris erősítő pumpa, és a forgó direkt hajtású pumpa

Mindkét módszerrel elérhetjük a szükséges nyomást, alkalmazhatjuk a vízsugaras vágási feladatokra. Bár alapvetően különböznek, mégis számos hasonlóság figyelhető meg a két technológia között: mindkét esetben egy villanymotorral állítják elő a megfelelő nyomást, tartalmaznak különböző szűrőket, vezérlőrendszerrel szabályozható a gép működése és szenzorokkal figyeli a munkafolyamatokat. A lényeg azonban mégis az, hogy a villanymotor által leadott teljesítményt milyen technikával tudja a víz nyomásának növelésére fordítani, amiben viszont lényegesen eltér egymástól a két pumpa.

Lineáris erősítő pumpa:

A két technológia közül ez a régebben, és szélesebb körben elterjedt. Az ilyen pumpák az “erősítés elve” alapján érik el a kívánt nyomást, ami a vízsugaras vágás esetében 379-413 MPa. A pumpa belsejében egy nagyobb méretű dugattyúfej található, ami lineáris összeköttetésben áll egy kisebb felületű dugattyúval. A nagy dugattyút meghajtó hidraulikus olaj 20 MPa nyomást gyakorol a felületére, amely 20-szor akkora, mint a búvárdugattyú vizet hajtó felülete. Így alakul ki a 413 MPa nyomás, melyet a 20-szoros erősítéssel dolgozó dugattyú hoz létre. Ez a technológia tehát a két dugattyú felülete közti különbséget használja ki a nyomás erősítésére.

electric-shift-intensifier

Rendszer összetevői:

  • 18-150 kW-os villanymotor, általában 37 kW-os motor található a vízsugaras gépekben.
  • Hidraulikus pumpa, ami a hidraulikus olajat továbbítja az erősítőhöz.
  • Erősítő, ami a két felület közti különbséget kihasználva az olaj nyomásának sokszorosával képes kipréselni a vizet.
  • Vezérlőrendszer, ami a kimeneti nyomásvezérlését,a pumpa indítását és leállítását végzi, szenzorok segítségével figyeli a pumpa munkáját.

Forgó direkt hajtású pumpa:

A direkt hajtásos pumpák jelenleg a vízsugaras gépeknek nagyjából 20 százalékában találhatók meg. A gyakran triplex pumpának is nevezett szerkezetben 3 dugattyú található, viszont hidraulikus pumpa használata nélkül éri el a szükséges nyomást. A villanymotor megforgat egy tengelyt, ami a 3 dugattyú meghajtásáért felel. Az ily módon előállított ultra magasnyomású vízsugárral végezhető ipari vágás, de az ipari tisztításra használt eszközökben is ilyen pumpák találhatók. Ezekkel a pumpákkal jelenleg maximum 413 MPa körüli nyomás érhető el.

direct-drive-pump

Rendszer összetevői:

  • 18-150 kW-os villanymotor, általában 22,4 kW-os motor található a vízsugaras gépekben.
  • A tengelyt tartalmazó meghajtó egység, általában sebváltóval ellátva, ami a triplex dugattyús véghez vezet.
  • Vezérlőrendszer, ami a kimeneti nyomásvezérlését,a pumpa indítását és leállítását végzi, szenzorok segítségével figyeli a pumpa munkáját.

Általánosságban elmondható, hogy a ma kapható érősítő pumpák között nagyobb nyomást előállító modellek találhatók, mint a direkt hajtásúak között. A direkt hajtás viszont energiafogyasztás szempontjából kedvezőbb választás, ugyanakkor az erősítő pumpák ritkábban igényelnek karbantartást. Ha a méretet tekintjük, a direkt hajtású pumpák kisebb helyigénnyel rendelkeznek, viszont kevésbé alkalmasak az olyan feladatokra, ahol a vágófejet többször kell leállítani. A megfelelő technológia kiválasztásához rengeteg feladat specifikus szempontot kell figyelembe venni.

Forrás: FlowBLOG

Megosztás
[
    ]