Megmunkálási területek gyors megadása DELMIA-ban

 

DELMIA-logo_2A gyártási folyamatok megtervezésekor minden perc számít. Minél tovább tart a tervezés, annál később kezdődhet meg a gyártás és annál kevesebb termék készülhet el adott idő alatt. Éppen ezért a fölösleges műveletek, ismételt kattintások, ugyan önmagukban nem vesznek igénybe sok időt, de bonyolult geometriák esetében, amikor ezek az elpazarolt másodpercek halmozódnak, jelentősen csökkenthetik a produktivitást.

Ha például megmunkálás tervezés közben ugyanarra a geometriai területre több operációt is definiálunk, és ennek következtében ugyanazokat a felületeket és éleket többször is meg kell adnunk, az rengeteg fölösleges műveletet jelent. Ezeket az ismételt kattintásokat kerülhetjük el a DELMIA Machining/Slope area funkciójával.

Minden háromtengelyes művelet esetében megadható a megmunkálandó elem, egy határoló görbe és a semleges geometriák is. Esetenként ehhez jöhetnek még pluszba egyedi lehetőségek. Az első három tétel megadását úgy tudjuk lerövidíteni, hogy létrehozunk egy Machining Area objektumot. Ugyanúgy, mint az operációknál megadjuk a felületeket, éleket, majd az egész objektumot elnevezhetjük. Később bármelyik művelet létrehozásánál egy legördülő listából kiválaszthatjuk az előre definiált területet, és ez automatikusan kijelölésre kerül.

A Slope Area funkció egy geometria vizsgálat segítségével támogatja a megmunkálás létrehozását. A program szögállásnak megfelelően vízszintes, döntött és függőleges területeket azonosít. A funkció segítségével a tartományok határértékei és a köztük lévő átfedésik is szabályozhatók. Ha ezzel a lépéssel végeztünk, az egyes területekhez rendelendő operáció típus (söprés, spirálmarás stb.) és a megfelelő szerszám kiválasztása következik. A folyamat eredménye három olyan művelet, amik már tartalmazzák a geometria információkat, így ezután már csak a technológiai paramétereket kell beállítani.

Előfordulhat, hogy az alkatész egyes felületein plusz ráhagyást kell hagyni a későbbi gyártási eljárások végett. A Delmia megoldása erre az offset group eszköz, mellyel mindezt a tervezési folyamat során könnyedén elvégezhetjük. Ezt a ráhagyás értéket definiálhatjuk lokálisan több területre, vagy akár az egész alkatrészre is. Ha egy operációnál megadunk 1 mm ráhagyást, az offset group felületeknél ez a csoport ráhagyás értékének megfelelően megváltozik. Ezzel elkerülhető, hogy több anyagot távolítsunk el mint amennyi szükséges.

A felületek és élek kijelölése estén mindig megjelenik a selection wizard eszköztár. Ennek használatával a tangensen kapcsolódó elemeket, vagy két elem közt lévő összes elemet automatikusan kiválaszthatjuk vagy eltávolíthatjuk őket a listából. Emellett az új eszközökkel lehetőségünk van a geometriák meghosszabbítására is.

A fenti említett újításoknak köszönhetően az ismételt kattintások és műveletek száma jelentősen csökkenthető, ennek köszönhetően a tervezés gyorsabb és könnyebb lesz.

A Delmia új eszközeiről és funkcióiról többet is megtudhat
az Ipar Napjai/Mach-tech 2015 szakmai kiállításon.
A május 12-15. között a Hungexpo területén megrendezésre kerülő rendezvényen az „A” pavilon 104/A standjánál minden szükséges információt megtudhat
a legújabb innovációkról.

Forrás:CAD-Terv Kft.

További információ:

A Delmia magyarországi forgalmazója a CAD-Terv Kft.
A Delmia hivatalos honlapja.