Maximális számítási teljesítmény az okosgyárak intelligenciájának növeléséhez

A gépek, illetve komplett gyártósorok vezérlési igényeinek kielégítése még nagyobb intelligenciát követel meg az okosgyártól, ezért az automatizálás szintjén egyre nagyobbak a számítási teljesítménnyel szemben támasztott követelmények. A funkciók egyre bővülő köre, és az egyre rövidebb ciklusidők még erősebb központi vezérlőegységeket tételeznek fel. A Beckhoff PC-alapú vezérlő architektúrája az informatika világában ma elérhető legújabb és legerősebb processzorokra támaszkodik. Az automatizálási technika IT területen már jelenleg is rendelkezésre álló technológiája immár azonnal elérhető. Az IT kiszolgálók terén felmerülő összetett, és nagy teljesítményt igénylő számítási műveletek ellátására sokmagos számítógépeket alkalmaznak. A Beckhoff új C6670 ipari szerver generációjával ezt a technológiát az Ipar 4.0 alkalmazások számára is elérhetővé lehet tenni.

Beckhoff_Industry-4-0-Forum_cikkbe

Hardver szinten a C6670 ipari szerver kiváló alapot teremt ahhoz, hogy ki lehessen elégíteni az okosgyár és az Ipar 4.0 által a gépektől vagy berendezésektől megkövetelt magasabb fokú intelligencia iránti igényt.

 

A nemzetközi szakmai vásárok közül a Hannoveri Vásár az, amely a teljes értéklánc mentén a legátfogóbb kiállítási anyagot kínálja az Ipar 4.0 számára: az „ipari automatizálástól“ kezdve egészen a „digitális gyárig“. Az idei év vezető témája, az „Integrált ipar – Csatlakozz Te is a hálózathoz!“ mozgalom is hitet tesz amellett, hogy az Ipar 4.0 legnagyobb kihívásaival – mint például a vertikális és horizontális kommunikáció egyetemes normáinak megalkotásával, vagy éppen az adatbiztonság kérdésével – csak egy közös adathálózat létrehozásával lehet szembeszállni. Ennek kiszolgálására született meg a nyitott, PC alapú vezérléstechnika, amelyet a Beckhoff több mint 1000 m2-en tár a nemzetközi szakma látogatói elé. Az érdeklődők megtekinthetik az IPC, I/O, mozgásvezérlés és automatizálás területén elérhető teljes termékválasztékot, és a kínált újdonságokat.

Az Ipar 4.0 megszületésével a rendkívül intelligens gépeket és gyártóberendezéseket alkalmazó okosgyárral szemben egyre növekvő igényeknek a Beckhoff a C6670 jelzésű ipari szerverével, a piac egyik legerősebb vezérlőjével kíván megfelelni. Ez 12, 24 vagy 36 maggal van ellátva, ráadásul, még 64-ről akár 2048 GByte-ra bővíthető RAM memóriával is rendelkezik. Így hardver szinten a C6670 a „Many Core Control“ sokmagos vezérlés számára tökéletes működési környezetet teremt, amellyel a Beckhoff következetesen képviselni tudja a központi vezérlésről vallott elgondolását. Ez annyit jelent, hogy az okosgyárban alkalmazott vezérlés valamennyi többlet funkcióját, tehát a PLC-n, mozgásvezérlésen, robotikán és CNC-n kívül az állapotfigyelést vagy energiagazdálkodást is egyetlen szoftverben lehet összefogni, és egyetlen erős CPU-val meg lehet valósítani. Ebből a roppant nagy számítási teljesítményből azonban ténylegesen csak a TwinCAT 3.1 automatizálási környezet használja fel a legtöbbet az egyes processzormagok kihasználásával.

Az Ipar 4.0 fórumon a Beckhoff be fogja mutatni, hogy az Ipar 4.0 igényeinek kiszolgálására már ma is minden lényeges technológia rendelkezésre áll. A Beckhoff a technika jelenlegi állását számos működés közben is megtekinthető újdonságon keresztül fogja az érdeklődők elé tárni. A teljes berendezés vezérlését egyetlen erős, sokmagos Many-Core számítógép, a C6670 látja el. Ez az eszköz a puszta vezérlési funkciókon kívül képes az XTS (eXtended Transport System) lineáris szállítórendszer, valamint egy robot közvetlen vezérlésére is. De méréstechnikai és állapotfigyelési funkciókat is megtestesít. Az érdeklődők a felhőbe továbbított biztonságos gép-gép közti kommunikációról, valamint az érzékelőkkel, pl. a RFID olvasóval fenntartott kommunikációról is tájékoztatást fognak kapni.

Forrás:Beckhoff

További információ

Beckhoff Atomation Kft. honlapján

Megosztás
[
    ]