Kifogástalan befogástechnika – Zéró selejt, tökéletes megmunkálás

Gyakori probléma a prototípus gyártásának hiánya, melynek következtében a próbagyártás során számos selejt keletkezhet nem kevés többletköltséget, pluszmunkát okozva.

Anzeigenvorlagen_leerA prototípusgyártás során – még a sorozatgyártást megelőzve – a kezdeti, fejlesztési, illetve kísérleti szakaszban egy 3D modellen alapuló terméket hoznak létre. A prototípus realisztikusan tükrözi a véglegesnek szánt produktumot és alkalmas a későbbi sorozatgyártás esetén használatos készülék tesztelésére, műszaki problémák megoldására, a szükséges korrekciók gyors és költségkímélő végrehajtására. Ez a gyártástípus a műszaki fejlesztés területén mára teljesen elterjedt és elengedhetetlen eljárássá vált.

A német Halder szorító- és kezelőelemei, valamint a hozzá tartozó készüléktestek, komplett készülékek kiválóan alkalmazhatók a kis és közép sorozat-, illetve az egyedi,- és prototípusgyártáshoz. A sokrétű, mechanikus készülékek összeépítését, az elemek gyors cseréjét, a szabványos gép- és készülékelemek teszik lehetővé.

Az építőelemek két felépítési formája a T-horony kivitelű (40 és 70-es osztással), bonyolult munkadarabok megmunkálása céljából kitűnően alkalmas alakzáró rögzítések készítésére és nagy rugalmasságú rendszerek építésére, valamint a lyukraszteros (Ø12 F6/M12 és Ø16 F6/M16) rendszer segítségével egyszerűbb munkadarab geometriák pontos megmunkálását biztosítja.

T-horony kivitelű készülék bonyolult munkadarab befogásához

T-horony kivitelű készülék bonyolult munkadarab befogásához

A két, egymással könnyen kombinálható rendszer megfelel a DIN és ISO szabvány valamennyi műszaki követelményének.

A rendszer kiválasztása a munkadarab és a gyártástechnológia szempontjából történik, mely moduláris koncepciója révén nagyfokú rugalmasságot tesz lehetővé. Előnye, hogy a felépítési idő rövid (akár 1-2 óra), a rendelkezésre álló darabkészletből azonnal és közvetlenül építhetők fel.

Lyukraszteros készülék turbóház megfogásához

Lyukraszteros készülék turbóház megfogásához

A két típus a következő főbb elemekből építhető fel:

  • Alaplap – a komplett készülék itt helyezkedik el karöltve a készüléktájoló elemekkel, rögzítésekkel, és ezen keresztül kerülünk kapcsolatba a szerszámgéppel
  • Készüléktest – a készülék felépítményére, és a kiegészítő elemek (pl. támaszok) elhelyezésére szolgál és jelentősége van a készülék merevségének kialakításában is
  • Készüléktájoló elemek – segítségükkel a készülék helyzete adható meg a szerszámgépen
  • Ülékek, támaszok – meghatározzák a munkadarab helyzetét
  • Szorító, rögzítő elemek – feladatuk a fellépő erők elleni pozíció megtartás
  • Szerszámbeállító elemek – a megmunkálás közbeni szerszám elhelyezkedést segítik

A prototípusgyártáshoz való készüléktervezéshez és készüléképítéshez ma már szinte nélkülözhetetlenek a 3D/CAD modellek, amelyek a Halder honlapján keresztül bárki számára hozzáférhetőek, regisztráció nélkül is.

Gim_kep_4_3Újdonság az ún. „Vorrichtungsbutler”, más néven „készülék inas”, olyan a CAD-programmokkal kompatibilis innovatív szoftver, melynek fő feladata az egyedi igények maximális kielégítése, a konstruktőrök nagy előnyére. Az „inas” alkalmazásával a tervezőknek kevesebb időt kell a gép előtt tölteniük, a prototípusgyártáshoz szükséges készülékterv néhány óra alatt, pár egyszerű lépésben elkészülhet. A készüléktípus kiválasztása, a főbb megfogási, támasztási pontok, távolságok, funkcionális méretek és pozíciók meghatározása után az inas a megadott bázisadatokból meghatározza az építéshez szükséges Halder elemeket. Ezután megjelenik egy 3D-s előnézet, amelyet ha elfogad, nincs is más teendője, mint beilleszteni a meglévő CAD-modellekhez.

A prototípus előállításán, tehát nem érdemes spórolni. Ez egyfajta biztosíték arra nézve, hogy a próbagyártás során ne érhessenek minket meglepetések, melyek a többlet ráfordításokon túl további költségcsomagot eredményezhetnek.

Írta: Csonka Szabolcs

GIMEX-Hidraulika Kft., győr

 

További információ:

A GIMEX-Hidraulika Kft. honlapján.
E-mail: befogastechnika@gimex.hu

Megosztás
[
    ]