DMG MORI esztergaközpontok a Mach-Tech kiállításon

NRX 2000

A két főorsóval és két nyolc szerszámhelyes revolverrel az NRX 2000 CNC eszterga automata – a DMG MORI “Stealth Design”-nak köszönhetően – lehetővé teszi az egyszerre két orsón, szimultán végzett, hatékony megmunkálást is. A két, alapkivitelben 5.000 1/perc-es fordulatszámú orsó X- és Z-tengely mentén végzi a mellékmozgásokat, a két álló revolver pedig a gép előterében, a lehulló forgácstól védetten, egyszerre 8 (opcionális akár 10) szerszámnak biztosít helyet. Az új NRX 2000 esztergát a DMG MORI pfronteni kiállításán személyesen is volt alkalmunk megismerni. Alábbi interjúnkban Markus Piber, a Deckel Maho Pfronten ügyvezetője mutatja be az NRX 2000 legfontosabb jellemzőit.

Mind a 30 m/perces gyorsjárati sebesség, mind pedig az új, integrált munkadarab be- és kirakodó rendszer hozzájárul az NRX 2000 nagy termelékenységéhez. A portálos rakodó robot 4,2 másodperces műveleti ideje, valamint a Duo gyors munkadarab szállító egysége, mely a két orsó közötti alkatrész szállításért felel, drasztikusan lecsökkenti a holtidőket. A munkadarab szállító rendszer nagy dinamikáját a mozgó alkatrészek csökkentett számának köszönheti, mely egyúttal az alkatrészek végső felületi minőségét is pozitívan befolyásolja. A 14 egységből álló munkadarab tároló és adagoló oldalt került beépítésre, és akár 3 kg tömegű alkatrészek tárolására is alkalmas.

A MAPPS V COMPACTline 10.6”-os multi-touch kijelző, az átgondolt gépkialakítás, valamint a magas funkcionalitás nagyfokú hatékonyságot biztosít a gépkezelőnek. A gép előterében elhelyezkedő revolverekhez, a tokmányokhoz és a munkadarab rakodó egységekhez való hozzáférés optimálisan lett kialakítva, 360 mm-en belül.

Továbbá a forgácsgyűjtő és a beépített forgácskihordó által a megbízható forgácseltávolítás is biztosított. A nagyfokú automatizálásnak és a rendszer gyorsaságának köszönhetően ez a gyártócella tökéletesen alkalmas a teljesen automatizált sorozatgyártára.

Az 1.600 mm széles és 2.100 mm magas, kompakt kialakítás 30%-os helymegtakarítást jelent a hagyományos gépekkel összehasonlítva. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy hagyományos konténerben is szállítható, így a szállítási költségek is alacsonyak maradnak.

Az NRX 2000 fő jellemzői:

  • Párhuzamos megmunkálás a két orsón
  • Kompakt kialakítás: 1,650 x 3,590 mm
  • A teljes magasság, automatizálással: 2,100 mm
  • 5.8 másodperces alkatrészcsere a beépített munkadarab cserélővel
  • Szerszámok optimális kiosztása, 260 mm-es szerszámváltási hossz
  • Kiemelkedő hozzáférés a munkadarab és tokmánycseréhez
  • Optimális forgácseltávolítás

 


Sprint 20|5

A SPRINT 20|5 alapfelszerelésben 5 lineáris tengellyel és C-tengellyel ellátott főorsóval van felszerelve. A megmunkáló terület 23 szerszám befogadására képes, melyek közül maximum 4 lehet hajtott. A 4 hajtott szerszámhelyből 2 szerelhető fel hátoldali megmunkálásra is alkalmas szerszámmal. A gép nem csak helytakarékos, de ára is igenkedvező, az alapverzió mindössze 92 900 Euró.

01 SPRINT 20-5

A SPRINT 20|5 az egyszerű és közepesen bonyolult munkadarabok sorozatgyártására lett tervezve. A főorsó maximális rúdáteresztése 20 mm. Az ellenorsó opcionálisan felszerelhető automatikus munkadarab kirakodóval, amely akár 20 x 600 mm-es munkadarabok kezelésére is képes. A gép megbízhatóságát és pontosságát tovább növeli a rendkívül stabil szerkezeti kialakítás. A robusztus, 25 mm széles golyós megvezetések biztosítják az egyenletes merevséget. A jó hőstabilitással rendelkező, sík öntött alap és a meredek belső falak optimális forgácsáramlást tesznek lehetővé. A gép 23 férőhelyes szerszámtartója akár 0.2 másodperces forgácstól forgácsig mért szerszámcserélési idő elérésére is képes, ezzel biztosítva a kiemelkedő hatékonyságot. Ezeket az önmagukban is jelentős produktivitási mutatókat tovább fokozzák az automatikus munkadarab kirakodási megoldások.

A komplex folyamatok tökéletes elvégzésének érdekében a főorsót C-tengellyel is ellátták. Az opcionális hajtott szerszámokkal történő hátoldali megmunkálásokhoz az ellenorsót is ellátták C-tengellyel. A gép mindkét orsóját beépített orsómotorral tervezték. A főorsó teljesítménye 2.2 kW, amely 14 Nm nyomaték leadására és maximum 10 000-es fordulatszámra képes, míg az ellenorsó teljesítménye 1,5 kW, amely a 10 000-es fordulatszám mellett 4,8 Nm-es nyomaték leadására képes.

SWISSTYPEkit rövid és hosszesztergáláshoz egyetlen gépen

„A SWISSTYPEkit-tel kombinálva a főorsó 60 mm-es mozgástartománya 180 mm-re növelhető, ezzel lehetővé téve, hogy egyetlen gépen végezzük el rövid, vagy akár hosszú alkatrészek esztergálását is. Az átalakításhoz mindössze annyi a dolgunk, hogy felerősítjük a vezető perselyt és átállítjuk a vezérlést a menün keresztül. Az egész folyamat kevesebb, mint 30 perc alatt elvégezhető”, mondta Paolo Musante, a GILDEMEISTER Italiana S.p.A ügyvezető igazgatója „Ez a rendkívül egyszerű és gyors váltás a rövid és hosszesztergálási folyamatok között két döntő előnyt is biztosít a vevők számára. Először is egyetlen géppel végezhetik munkadarabok széles körének megmunkálását, másodszor ezzel nagymértékben csökkenthetők a költségek. A rövidebb munkadarabok természetesen megmunkálhatók svájci típusú esztergákon, de ennél a gépnél a kiadódó hossz a hosszeszterga konfigurációban 170 mm, míg a rövid eszterga konfigurációban mindössze 70 mm.”

Komplex megmunkálás akár 6 hajtott szerszámmalösszesen 23 szerszámmal

A megmunkáló terület összesen 23 szerszám befogadására képes, melyek két különálló szánon rögzíthetők. Ez a technika teszi lehetővé a fő- és ellenorsón történő párhuzamos megmunkálást. A főorsóhoz 6 férőhely tartozik elülső és 6 radiális esztergafolyamatokhoz. További 4 radiális állás használható hajtott szerszámokhoz. Az első szánon 3 férőhely található az ellenorsóval végzett hátoldali megmunkálásokhoz, valamint további 4 férőhely a második szánon. A szán továbbá felszerelhető két hajtott szerszámmal, és az ellenorsóhoz tartozó C-tengellyel is.

sprint_20_5,bergamo

A gép a MITSUBISHI M70-es vezérlőrendszerhez tartozó 10.4”-os vezérlő panelt is beleértve mindössze 2 m2 helyet foglal, ami a gyártás-optimalizált STEALTH dizájnnak köszönhető. „A tervezők itt egy kisebb csodát vittek véghez: a 180 mm hosszú munkadarabok megmunkálása 23 szerszámmal szabványosnak nevezhető, a 600 mm hosszú tengely már valamivel ritkábbnak mondható, viszont a 2 m2-es helyigény teljesen egyedülálló”, mesélte lelkesen Paolo Musante a nagy munkaterülettel rendelkező, kisméretű gépről. Rengeteg lehetőség áll a felhasználó rendelkezésére, ha sorozatgyártásról van szó. Érdemes megemlíteni a rúd megmunkáló csomagot, amely forgács elvezetővel és rúdbetöltővel is rendelkezik. A produktivitás további növelésének céljából a szerszámállomások szerszám gyorscserélő rendszerrel is felszerelhetők, mellyel akár 20%-kal rövidebb szerszámozási és újra-szerszámozási idők érhetők el.

Automata produkciós eszterga rövid és hosszú munkadarabokhoz

Használata elsősorban az egészségügyi, elektronikai és autóiparban, valamint hidraulikus alkatrészek gyártásánál ajánlott. Speciális felszerelésként elérhető továbbá egy szabadalmaztatott direkthajtású egység külső menetvágáshoz, vagy egy nagyfrekvenciájú, 80 000-es fordulatszámú egység is Torx profilú csavarfejek marásához, mikro-lyukak fúrására vagy belső menetek előállítására.

A SPRINT 20|5 technikai adatai:

  • Akár 20 mm-es rúdáteresztés
  • Max. főorsószekrény löket 60-180 mm-ig az opcionális SWISSTYPEkit kiegészítővel, a munkadarab hossza akár 600 mm is lehet az opcionális kirakodó szerkezetnek köszönhetően
  • 23 szerszám férőhely, melyből 4, opcionálisan 6 hajtott szerszám (6000-es fordulat, 1.45 Nm, 0.9 kW)
  • 10 000-es fordulatszámú főorsó, 14 Nm és 2.2 kW teljesítménnyel (S1 – 100 % DC)
  • 4.8 Nm-es and 1.5 kW-os, 10 000 fordulatszámú ellenorsó (S1 – 100 % DC)

A SPRINT 20|5 tulajdonságai:

  • Akár 20 x 600 mm-es munkadarabok megmunkálása, mindössze 2 m2-es helyigénnyel
  • SWISSTYPEkit rövid és hosszesztergálási folyamatokhoz, egyetlen gépen
  • 23 szerszám két független szánon, melyből a főorsón 4, az ellenorsón 2 hajtott szerszámok használatára is alkalmas
  • 20%-kal rövidebb szerszámcserélési idő a gyors szerszámcserélő rendszernek köszönhetően
  • Optimális forgácsáramlás a meredek oldalfalaknak köszönhetően
  • Hosszabb munkadarabokhoz használt 600 mm-es kirakodó egység az ellenorsón keresztül
  • Magasnyomású hűtőfolyadék ellátás, akár 120 bar-ig
  • 10.4”-os kijelzővel ellátott MITSUBISHI M70 CNC vezérlő (FANUC 32i-B – opcionális)

NLX 2500/700

NLX_2550_700

Az NLX 2500/700 a fő- és ellenorsójának, valamint a 100 mm-es Y irányú lökettel rendelkező revolvernek köszönhetően kiváló minőségű 6 oldalas megmunkálásra képes. Egyetlen felfogásban a teljes munkadarab megmunkálható. A revolver az alapfelszereltség részeként BTM60-as konstrukcióban érkezik, azonban a gép felszerelhető VDI-TRIFIX® revolverrel is, ami 12 szerszámpozícióval és 10 000 fordulat/perc-es sebességgel növeli a gép produktivitását.

Az NLX 2500/700 önmagában is kiemelkedő teljesítményének további fokozására a DMG MORI automatizálási megoldásai adnak lehetőséget. A WH 10 top munkadarab kezelő egység telepítésével helytakarékosan automatizálható a munkadarabok ki- és berakodása. A 6 tengelyes ipari robotkar segítségével az alkatrészek berakodása felülről történik. A robot maximálisan 10 kg súlyú munkadarabokat képes kezelni, amiket forgóasztalon, szállítószalagon vagy fiókos rendszerben tárolhatunk.

NLX_2550_700_atomat

Az új esztergát a DMG MORI nagysikerű CELOS rendszerével szerelték fel, ami jelentősen megkönnyíti az alkatrészek gyártását az ötlettől a késztermékig. A szoftverben az “APP SELECTOR” funkciónak köszönhetően az alkalmazásokat jól átláthatóan, csoportosítva találjuk meg. Hogy ezek egy előnyét kiemeljük, a “JOB MANAGER” vagy a “JOB ASSISTANT” alkalmazások például lehetővé teszik, hogy a tervek előkészítése, az optimalizáció és a megmunkáláshoz szükséges megrendelések szisztematikus feldolgozása (munkadarabok, eszközök és NC programok) akár hálózaton keresztül is megvalósítható legyen. Az idei Mach-Tech kiállításra már csak emiatt is érdemes lesz ellátogatni, hiszen a már publikus alkalmazásokon felül 4 teljesen új alkalmazás is bemutatásra kerül majd a CELOS-hoz. 

Az NLX 2500/700 technikai adatai:
  • maximális esztergálható hossz: 728 mm
  • maximális esztergálható átmérő: 460 mm
  • maximális rúdáteresztés: 80 mm
  • Felszerelhető szerszámok maximális száma: az alapfelszereltségben 10, opcionálisan felszerelhető VDI-TRIFIX® esetén 12
  • X/Z irányú löket: 260/795 mm

Az NLX 2500/700 tulajdonságai:

  • A folyamatosan továbbfejlesztett NL széria legújabb tagja
  • Új kompakt dizájn, kisebb helyigény
  • Kimagasló pontosság a termo-szimmetrikus kialakításnak köszönhetően
  • Beépített hajtómotor a teljesítmény növeléséért
  • A gépágy beépített hűtéssel rendelkezik, így jobban irányítható a hőelvezetés
  • Szánvezetékek minden tengelyen
  • 21.5″ ERGOline® és MAPPS vezérlő, valamint a DMG MORI innovatív CELOS rendszere

cncmedia_orangehr

A Mach-Tech 2015 kiállításra ingyenes belépőket az alábbi elérhetőségeken igényelhetnek:

Ingyenes belépőkhöz regisztráció EZEN a linken, vagy

A DMG / Mori Seiki Hungary Kft. kapcsolattartóján keresztül:
Bartha-Biró Barna
Tel.: +36-1-371-2450
Fax: +36-1-371-2451
Mobil: +36-30-894-5898
E-Mail: barna.bartha-biro@dmgmori.com

cncmedia_orangehr

További információ

A DMG MORI honlapja

Megosztás
[
    ]