CAD szoftverek megoszlása a piacon

A CNCCookbook végzett egy érdekes közvélemény kutatást, amelyben a felhasználói preferencia alapján gyűjtötték össze a CAD szoftverek piaci eloszlását. Eredményeiket több mint 300 beérkezett szavazat után publikálták. Ez egyrészt nagy szám, mivel sehol nem érhető el olyan friss CAD/CAM közvélemény kutatási eredmény, ami ennél nagyobb mintával dolgozna, másrészt viszont elenyészően pici is a világ összes CAD felhasználójához viszonyítva, a regionális különbségekről már nem is beszélve. (Ezt a kérdőívet valószínűleg főként amerikaiak töltötték ki.) Ebből adódóan az eredményekből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, ugyanakkor adnak egy közelítőleges képet, amit aztán mindenki a saját elgondolása szerint értelmezhet. További pozitívum, hogy az oldalon már 2013-ban is végeztek egy hasonló felmérést, így most a korábbi megoszlással való összehasonlításra is van lehetőség.

A legtöbb szavazatot kapott programokat 5 külön kategóriába sorolták:

  • Minden szoftver: Az összesítésbe azok a szoftverek kerültek be, amik 1%-nál több szavazatot kaptak.
  • Pro: Ide a legdrágább, prémium kategóriás programok kerültek.
  • Mid: Ez a kategória a valamivel olcsóbb termékeket tartalmazza.
  • Free: A népszerű ingyenes szoftverek kategóriája.
  • CAM: Ide soroljuk az olyan CAD szoftvereket, melyekhez egy CAM rendszer megvásárlásával, a rendszer részeként juthatunk.

Lássuk a kategóriánkénti eloszlásokat a szavazásban résztvevők véleménye alapján:

Minden szoftver

CAD2015_Mainstream

Az ábrán a legnépszerűbb szoftverek általános eloszlása látható, ár, minőség és minden egyéb szempont alapján történő felosztás nélkül.

A 2013-ban készült felmérések eredményeivel összehasonlítva:

  • Az első helyen még mindig a Solidworks áll, bár az akkori 25%-hoz képest most kicsivel kevesebb szavazatot kapott.
  • Az Alibre szoftvert megelőzve, a második helyre az AutoCAD került. 2013-hoz képest azonban ennek a piaci részaránya is csökkent.
  • Számos olyan versenyző is látható viszonylag nagy százalékkal, melyek a korábbi felmérés során 1-2%-ot kaptak. Ilyenek például a Drafsigth, vagy a Fusion360.
  • Emellett jelentős visszaesést is mutat jó pár szoftver a korábbi adatokhoz képest, köztük az Alibre, a Rhino3D és a Sketchup.

Pro kategória

CAD2015Pro

Jól látható, hogy ezt a kategóriát magasan a SolidWorks uralja, ami nem is meglepő. A következő helyeken álló Unigraphics NX-re és CATIA-ra is szép számmal szavaztak, azonban így is hatalmas a lemaradás az első helyezetthez képest. A Pro kategória a teljes felmérés 33%-át fedi le, így a SolidWorks népszerűsége valóban említésre méltó.

Mid kategória

A legérdekesebb talán ez a kategória, mivel az árban kedvezőbb, ugyanakkor tudásban is magas szinten álló szoftverek mind a professzionális, mind a hobbi szinten érdeklődő felhasználók körében is igen népszerűek.

CAD2015Midrange

Ez a kategória bizonyult a legnépesebbnek, mivel a legszélesebb körben ismer szoftverek ide sorolhatók.

  • 2013-hoz képest az Alibre népszerűségének nagy fokú csökkenése (30%-ról 18%-ra) teret adott az Autodesk számára, így az 1., 2. és a 4. helyen is az ő szoftverük áll.
  • Ebben a kategóriában is láthatunk apróbb változásokat, azonban az Autodesk termékei magasan uralják a piacot.
  • A középkategóriás termékekre az összes szavazat 45%-a érkezett.

Free kategória

Az ingyenes szoftverek is tökéletesen megfelelőek, ha tudják azt, amire szükségünk van. Általában ugyan professzionális körökben nem jellemző a használatuk, de a piac szerves részeként érdemes megemlíteni ezt a szegmenst is.

CAD2015Free

 

A teljes válaszok 15%-át jelentő, ingyenes szoftverekre érkezett szavazatok alapján a Draftsight átvette a vezetést a Sketchup-tól. A két szoftver mellett még a FreeCAD végzett jó eredménnyel, amely 14%-ot kapott. Utána a 3D nyomtatással foglalkozók körében népszerű Blender következik, ami a 2013-as eredményének felét érte el.

CAM kategória

Sokan választják ezt a megoldást, mivel így nincs szükség egy külön CAD csomag megvásárlására. Ha CAM csomag vásárlására adjuk a fejünket, mért ne használhatnánk a CAD funkciókat? Számos esetben ezek a beépített megoldások elegendőek ahhoz, hogy külön CAD program nélkül is tudjunk dolgozni. A legtöbb szavazat a BobCad-re érkezett, ezzel magasan lehagyva a kategória többi tagját. Bár az EdgeCam, a MasterCAM és a OneCNC a drágább CAM rendszerek közé tartoznak, a beépített CAD lehetőségeknek köszönhetően nincs szükség egy külön program megvásárlására, ami jelentősen javít a helyzeten.

A CAM alapú CAD-szoftverek általában gyengébbek, mint a kifejezetten erre a célra fejlesztett programok, ugyanakkor rendelkeznek egy nagy előnnyel, mégpedig, hogy ugyanazt a geometriai modellt használják.

CAD2015CAM

A CAM kategória mindössze 7%-ot tesz ki, ami arra utal, hogy a legtöbb szakmabeli szívesebben használja a kifejezetten CAD-es tervezési feladatokra tervezett szoftvereket.

Forrás: CNCCookbook

Megosztás
[
    ]