Amada VPSS 3i – teljes körű szoftveres megoldás a gyártósorok optimalizálásához

Az Amada innovatív megoldásai mindig az optimalizált gyártást és a hatékonyság növekedését szolgálták. Lemezmegmunkáló, lézeres megmunkáló és élhajlító gépeik, automatizálási és szerszámozási rendszereik, valamint szoftvereik folyamatos fejlesztésével a legnagyobb kihívást jelentő ipari problémákra is hatékony megoldást tudnak nyújtani.

cncmedia_orangehr

Az Amada VPSS rendszere az Ipar Napjai 2015 kiállításon élőben is megtekinthető lesz
az EPL-Tech standján (A pavilon 202/A) egy szoftveres bemutató sarokban!

cncmedia_orangehr

Legújabb termékeik megalkotása előtt mérnökeik számos munkaórát töltenek az ügyfelektől, felhasználóktól érkezett visszajelzések elemzésével, hogy a piacra kerülő új termék minden szempontból megfelelhessen az elvárásoknak. Az EuroBLECH kiállításon bemutatott VPSS 3i rendszer fejlesztése is hasonló módon zajlott.

A VPSS (Virtual Prototype Simulation System) virtuális prototípus szimulációs rendszer kombinálva a 3i (intelligens, interaktív, integrált) technológiával egy olyan szoftveres megoldást jelent, amivel a teljes tervezési és gyártási folyamat egyszerűbbé válik. A VPSS abban segít, hogy minimális költségek mellett a tervezési és megmunkálási folyamat összekapcsolásával növelje a gyártás hatékonyságát.

vpss_1A Production Designer teljes körű CAD-tervezést tesz lehetővé és biztosítja az ügyfelektől kapott modellek kezelését is. Az összeállítást lemez- és testmodellekre bontja szét, majd a lemezalkatrészek technologizálását a Welding, Bending és Blanking modulok végzik el. A Production Designer tökéletesen kezeli a munkadarabok revízióit, így ha a termék később újra gyártásba kerül, biztosan a megfelelő verziójú műhelyrajz kerül kiadásra. A műhelyrajzokat vonalkód alapján azonosítják, ami kizárja a hibázás lehetőségét és garantálja a helyes termék legyártását. A szerszámgépekkel történő könnyű és gyors kommunikációt az új, érintőképernyős vezérlők biztosítják.

Videónkban a rendszer működését két munkadarabon keresztül kísérhetjük végig.

A kivágás az EM3612ZRB stancológépen, illetve az AMADA új fejlesztésű ENSIS 3015AJ fiber lézer gépén történik. A stancológép lehetővé teszi a szerszámok forgatását, valamint a menetelő szerszámok alkalmazását, és összesen 179 vagy 300 szerszám tárolására alkalmas automata szerszámtárral szerelhető fel. A géppel összeköthető a TOGU-ID szerszámélező rendszer, mely nyilvántartja, hogy egy adott szerszám hányszor került használatra, így nyomon követhető, hogy mikor szükséges a szerszám élezése vagy annak elhasználódása esetén a szerszám cseréje.

vpss_3

Az új ENSIS 3015 AJ egy 2kW-os fiber lézer, mely 25 mm vastagságig képes a szénacél hatékony vágására és összességében egy 4 kW-os lézer teljesítményével egyenértékű. A különböző vastagságú lemezek hatékony vágását a lézersugár automatikus, vastagság függvényében történő modulációjával érik el.

A kivágott alkatrészek a hajlítógéphez érkeznek, ahol lehetőség nyílik kézi és robotizált hajlításra is. Az AMADA bemutatott egy új fejlesztést, a hajlítógépekre felszerelt kompenzációs rendszert is. Ez a lézervágás során az anyagban keletkező feszültségeket szünteti meg, így a munkadarab alakhelyes és feszültségmentes lesz.

Szintén elérhető az automatikus szerszámcserélő rendszer is, ami jelentősen csökkenti az átállási időt. Ha a gépkezelőnek kell megkeresnie és cserélnie a szükséges szerszámokat, akkor ez akár többször annyi időbe is kerülhet, mint maga a hajlítás. A gépkezelő ehelyett beolvastatja a munkadarabhoz tartozó vonalkódot, a szerszámtár automatikusan betölti a tervezési fázisban meghatározott szerszámokat, és a gépkezelő perceken belül folytathatja a munkát.

vpss_2

A hegesztési műveletek is automatizáltan, robotos kiszolgálás segítségével történnek az FLW 4000 M3 hegesztőcellában. A cella Teaching Assist System rendszere egy CCD kamera segítségével az első munkadarab esetén megtanulja, majd a többi darabnál figyeli az optimális hegesztési pályától való eltérést, így az esetleges pozicionálási hibák könnyedén kiküszöbölhetők, és a folyamatos varratminőség minden egyes alkatrészen garantálható.

A VPSS tehát egy olyan innovatív megoldás, ami a teljes gyártási folyamatot lefedi, tökéletesen kommunikál a szerszámgépek vezérlőivel és kezeli a termékrevíziókat, ezáltal pedig hatékonyan optimalizálja az üzem működését. A VPSS rendszerrel támogatott gyártósor a moduláris felépítésnek köszönhetően rugalmasan és dinamikusan bővíthető, így a beruházó számára folyamatos technológiai fejlődést biztosít változatlanul magas gyártási minőség mellett.

 

További információ:

Az AMADA lézervágó és lemeztechnológiai gépeinek magyarországi forgalmazója az EPL-Tech Kft.

Megosztás
[
    ]