A Mazak bővíti az Európai Alkatrész Központját

2015. március 24-én rendezték meg a Mazak Európai Alkatrész Központjának bővítése kapcsán tartott ünnepélyes megnyitót, melyre a CNCMedia is meghívást kapott. Az öt fős magyar társasággal a rendezvény előtt egy nappal érkeztünk, és röviden úgy jellemezhetjük a látottakat: japán szervezettség és precizitás.

A brüsszeli repülőtérre érkezésünkkor, már Mazak táblával várt bennünket egy úriember, aki egyeztette velünk a programot, és leszervezte a szállodai transzfert. Az esti vacsorára perc pontossággal érkezett meg vendéglátónk Mr. Takashi Yamazaki, és az étteremből is a megbeszélt időben és helyen várt bennünket a buszunk. Másnap ugyanez a precizitás és gördülékenység jellemezte az egész napunkat, az elinduláson, az alkatrész központban tartott programokon át egészen a hazaérkezésig.

A vacsorán abban a szerencsés helyzetben volt részem, hogy Mr. Takashi Yamazaki mellett kaptam helyett, aki készségesen válaszolt minden kérdésre, a Mazak jövőbeni fejlesztéseivel kapcsolatban, de azt is megtudhattam, hogy mennyire szereti Magyarországot, és júniusban Ő is el fog látogatni Magyarországra, hogy nyomon követhesse a Mazak Magyarországi Technológiai központjának építési projectjét. Sőt, amikor megkérdeztem, hogy tényleg igaz-e, hogy a Yamazaki család tagjainak végig kell járni a ranglétrát, ahhoz, hogy a cég vezetői lehessenek, a ma már a cég alelnöki pozíciójában lévő Yamazaki úr elmesélte, hogy Ő is egyszerű szerelőként kezdte a gyárban, ahol több mint egy évet töltött el, s innen került egyre magasabb pozícióba.

Az Alkatrész Központ

A belgiumi Leuven-ben található Alkatrész Központ raktárának kapacitását 2 700 m²-ről 4 600m²-re növelték, így az alkatrészek 97%-át egy nap alatt ki tudják szállítani. A tervek szerint a megnövelt kapacitásnak köszönhetően az év 365 napján havi 20,000 megrendelt alkatrészt fognak kiszállítani. A teljes bővítési folyamat második szakasza, melyben a raktár kapacitását 5 528m²-re növelik, csak 2022-ben fog lezárulni. A megnövelt raktár, ami a vállalat pótalkatrész ellátásának szíve, 35 000 darab, összesen 37 millió € értékű alkatrész tárolására alkalmas. Az Alkatrész Központban 30 évre visszamenőleg minden Mazak géphez találhatók pótalkatrészek. A bővítés befejezése után ez az amúgy is hatalmas tárolási kapacitás megduplázódik, így a Mazak gépek felhasználóinak teljes körű alkatrész támogatása még hatékonyabb lehet.

2015_03_24-25_Mazak_Brusszel_29

Mr. Takashi Yamazaki

A nyitó ünnepségen többek között Takashi Yamazaki, a Yamazaki Mazak Corporation alelnöke mondott beszédet, melyben így fogalmazott, “40 év telt el azóta, hogy a Yamazaki Mazak itt Belgiumban lefektette az európai tevékenységeinek alapjait. Már a kezdetektől fogva felismertük azt a tényt, hogy a világszínvonalú logisztikai megoldások nélkül nem biztosíthatjuk a pótalkatrészek elérhetőségét és gyors kiszállítását. Ez a befektetés, melyet az európai központ fejlesztésére fordítunk, a legmodernebb alkatrész kezelési és logisztikai technológiák kihasználását teszi lehetővé, amivel továbbfejleszthetjük a szállítási teljesítményünket.”

Néhány fontosabb adat az Alkatrész Központról:

  • Első megnyitás: 1 990
  • Tároló kapacitás kezdetben: 1 000 m²
  • A 2015-ös bővítés után: 4 600 m²
  • Túlméretes alkatrészek számára: 1 800 m²
  • A második szakasz utáni kapacitás: 5 528 m²

2015_03_24-25_Mazak_Brusszel_33

A csúcstechnikájú, teljesen automatizált raktárat egy új „miniatűr kiszolgáló” rendszerrel szerelték fel, amely az apróbb alkatrészek mozgatására szolgál. A rendszer 8 000 kis méretű tálcáról tudja leszedni az alkatrészeket, melyeket összesen 70 000 helyre tud elmozgatni a raktáron belül. A raktár robotizált emelődaru rendszere 3 000 közepes vagy nagy méretű raklapot képes mozgatni. Ezen felül az új 1 000m² logisztikai központ otthont ad egy automatikus szállítószalag-rendszernek és négy intelligens munkahelynek is. A nagyon nagy méretű alkatrészek számára a földszinti tárolóban alakítanak ki helyet, melynek kapacitását szintén növelik a bővítés során.

 

Palettázó rendszer adatai:

kis méretű alkatrészek:

  • 2 miniatűr kiszolgáló robotizált villás felrakó daru
  • 8 140 kis méretű tálca
  • 69 190 pozícióba mozgatható
  • 252 alkatrész mozgatása óránként

Közepes és nagy méretű alkatrészek:

  • 2 robotizált villás felrakó emelődaru
  • 3 060 pozíció
  • 44 raklap mozgatása óránként
Mazak Európai Alkatrész Központ

Teljesen automatizált raktározó rendszer

A teljes létesítmény kapcsolatban áll a Mazak belső számítógépes hálózatával, az ügyfelek megrendeléseit egy integrált csúcskategóriás rendelési rendszer kezeli. A rendelési rendszer lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy egy valós idejű vizuális adatbázison keresztül bonyolítsák le a megrendelést, melynek állapotát online nyomon követhetik.

Az Európai Alkatrész Központ a Mazak Teljes Támogatás (MTT) csomagjának csak egy része, az MTT magában foglalja a szervizt, az alkatrész utánpótlást, alkalmazás technológiát, kulcsrakész technológia menedzsmentet, az oktatást és a főorsó javítást.

Marcus Burton, a Yamazaki Mazak Európai csoportjának vezérigazgatója a megnyitón a következőket mondta: „A kibővített Alkatrész Központ megnöveli az Európai Mazak Alkatrészellátás kapacitását, ezzel a legmegfelelőbb alkatrész ellátási rendszert nyújtja a Mazak ügyfeleinek.”

„A gépek termelékenységénél létfontosságú az alkatrészek gyors beazonosításának, csomagolásának és kiszállításának a képessége. Több európai ellátási lánc függ a Mazak gépektől és létfontosságú, hogy az alkatrészek rendelkezésre álljanak a termelékenység maximalizálása és a leállási idő minimalizálása miatt.”

Burton ezt követően így folytatta: „a kibővített Alkatrész Központ világos üzenetet küld: az ügyfeleinkkel szembeni elkötelezettségünk alapvető része a Mazak ügyfélszolgálatának, és továbbra is folytatjuk a szolgáltatásaink és a támogatási kapacitásunk fejlesztését.”

2015_03_24-25_Mazak_Brusszel_13

Az Európai Alkatrész raktár megnyitója 2015. március 24-én.

A megnyitón hazai vonatkozású híreket is kaptunk, Mr. Takasi Yamazaki kitért a Magyarországon épülő Technológiai Központra is, melynek oszlopállítási ceremóniája 2015. április 21-én lesz. Az elvárások szerint a Magyarországi Technológiai Központ a magyar és közép európai ügyfelek támogatását, a gépek és alkatrészek kiszállításának megkönnyítését fejlesztheti majd, nem mellesleg folyamatos bemutatótermének köszönhetően, technológiai tanácsokkal és képzésekkel tudja ellátni a hazai és a környező országok cégeit.

[nggallery id=205]

További információ:

A Mazak hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]