A Haas jól bizonyított a Blumeprotnál

Egy megmunkálóműhely beindítása sohasem egyszerű feladat. A siker kulcsa gyakran az lehet, ha a cég egyedülálló szolgáltatással lép a piacra. A barcelonai központú Blumeprot 2011-ben úgy határozott, hogy egy minőségi alkatrészek, különösen prototípusok és kis darabszámú, gyártás előtti sorozatok készítésére szakosodott műhelyt hoz létre.

Haas_Blume red_cikk

Komplex magnézium alkatrészek bonyolult alaksajátosságai, mint többek között a szabadfelületek, bordák, kiemelkedések, szabálytalan alakú zsebek és ferde felületek mind megmunkálhatóak a Haas UMC-750-en, 0,02 mm-es tűréshatárokon belül.

Az ötletet a 3D nyomtatóval készített alkatrészek terjedése ihlette. Bár ezek az alkatrészek nagy népszerűségnek örvendenek a mérnöki vállalatok körében, a tervezőknek gyakorta okoz fejfájást, hogy a kézhez kapott alkatrészek nem a tervezői szándéknak megfelelő anyagokból készülnek. A Blumeprot ezt a problémát a CNC-megmunkálás révén igyekszik áthidalni. A vállalatnak ugyanakkor lépést kell tartania a 3D nyomtatás sebességével, amiben a Haas szerszámgépeire támaszkodik. A legújabb szerzeményük egy UMC-750 univerzális megmunkálóközpont.

Josep Marsol, Blumeprot igazgatója

Josep Marsol, a Blumeprot igazgatója hozzátette, hogy a Haas UMC-750 gyorsabb és pontosabb, valamint jobb minőségű felületeket készít, mint sok más gép a piacon.

Josep Marsol, a vállalat igazgatója a következőképpen indokolja a döntést: „Volt már egy kisebb öttengelyes modellünk egy másik szerszámgépgyártótól, így tisztában voltunk a beállítási idő csökkentésében rejlő lehetőségekkel, de egy nagyobb kapacitású gépre volt szükségünk. A Haas mellett a gépeik egyedülálló minőség-ár aránya miatt tettük le a voksunkat. Azt is észrevettük, hogy amellett, hogy a Haas UMC-750 mérete tökéletesen megfelel az igényeinknek, gyorsabb és pontosabb is, mint a piacon elérhető egyéb gépek, ugyanakkor magasabb minőségű felületek készíthetők vele. Néhány ügyfelünk számára az esztétikum, mások számára a pontos kivitelezés az elsődleges szempont, a legtöbben azonban mindkettőt megkövetelik.”

A Blumeprot termékeinek mintegy fele az orvostechnikai eszközök ágazata számára készül, többek között a vérplazma-feldolgozási termékek piacvezető gyártója, a Grifols számára. A termékek további 20 százalékát autóipari megrendelők, például a Volkswagen és a Seat, valamint motorkerékpár-gyártók vásárolják meg. A cég ügyfelei között megtalálhatók még a motorsport, a repüléstechnika és a tudomány területén működő vállalatok.

Josep Marsol hozzáfűzi: „Mindegyik termék különböző gyártási módszert igényel, és az a célunk, hogy ügyfeleink számára az igényeiknek leginkább megfelelő megoldásokat biztosítsuk.Mindig készséggel állunk rendelkezésükre a prototípusok működésének elemzésében. Emellett együttműködünk ügyfeleinkkel az újratervezési lehetőségek feltérképezésében is, amelyekkel a későbbi sorozatgyártás során csökkenthetők a költségek és növelhető a hatékonyság.”

A fényképek készítésekor a Haas UMC-750 gép egy sorozat kerékagyalkatrészt gyártott egy francia ralicsapat számára. A magnéziumból készült bonyolult alkatrészek különféle egyedi megmunkálási elemeket igényelnek, például redőzött felületeket, bordákat, kiemelkedéseket, szabálytalan alakú bemélyedéseket és hajlított felületeket, amelyek némelyike esetében a tűréshatár mindössze 0,02 mm.

Blume 6 red

Egy francia rally autó csapat kerékagy alkatrészét is a Haas UMC-750 géppel munkálták meg.

Josep Marsol állítása szerint a Blumeprot célja, hogy mindenkor kifogástalan minőségű alkatrészeket szállítson gyorsan és kedvező áron. Ezen célkitűzés elősegítése érdekében a műhely minden gépén megtalálható a Missler TopSolid szoftver, így minden gépkezelő teljes körű munkát végezhet. A műhely dolgozói nyilvánvalóan többek egyszerű gépkezelőknél.

Josep Marsol nevetve megjegyzi: „Olyanok vagyunk, mint egy szakképző iskola.Minden gépkezelőnk nagyon magas szinten képzett szakember. Folyamatosan maximális teljesítményt várunk el tőlük, hogy tarthassuk a szoros határidőket, különösen az UMC-750 gép üzembe állítása óta, amelynek köszönhetően egyre több megrendelést kapunk.”

Forrás: Haas

További információ:

A Haas Automation INC. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]