Tervezési folyamatok automatizálása Continental Kft-nél

A Continental az előzetes kalkulációk szerint 34,5 milliárd eurós 2014-es forgalmával világszinten a vezető autóipari beszállítók közé tartozik. Fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és rendszerek, műszerezés, infotainment megoldások, járműelektronika, gépjárműabroncsok és műszaki elasztomer-termékek gyártójaként és szállítójaként a vállalat hozzájárul a nagyobb menetbiztonsághoz és a globális klímavédelemhez. A Continental emellett szakértő partner a hálózatba kapcsolt autós kommunikáció terén. A vállalat jelenleg több mint 190.000 munkatársat foglalkoztat 49 országban.

A veszprémi vállalat számára fontos, hogy kiemelkedő pozíciójukat tovább erősítsék a beszállítói piacon és megtartsák a versenyelőnyüket. Így kiemelt szerepet kap a munkatársak folyamatos képzése mellett a munkafolyamatok optimalizálása és a minél hatékonyabb és pontosabb tervezői munka is.

Kihívások

A különböző tervezési fázisok előkészítése, megvalósítása és dokumentálása során a mérnökök számos olyan rutin feladattal találkoznak, amelyek sok időt – akár mérnökórákat – vesznek igénybe, emellett nagy mennyiségű apró könnyen elvégezhető lépésből állnak, amelyek különösen monotonitásuk miatt sok hibalehetőséget rejtenek magukban. Tipikusan ezek a feladatok jól automatizálhatóak, így nagy pontossággal gyorsan elvégezhetőek akár egyedileg fejlesztett segédprogramok (makrók, scriptek) segítségével.

A jelenlegi gyakorlatban három ilyen jellegű feladatot sikerült feltárni a cégnél, amelyek megoldására a CAD-Terv Kft. egyedi célszoftvereket fejlesztett ki.

Megoldások és Előnyök

A termékek gyártási rajzain nagy mennyiségű szöveges információkat kell elhelyezni. Ezeket a szövegeket gyakran korábban készített rajzokról, soronként, vagy különböző struktúrával elhelyezett szövegdobozokból kell átmásolni. Szerkesztésük, egyeztetésük körülményes, nincs egységesítve.

Automatizálás segítségével azonban lehetővé vált ezek excel fájlokban való tárolása, majd az excel táblázatokból a célszoftver segítségével felkerülnek a CATIA rajzokra. Így átláthatóbban kezelhetőek, könnyebben szerkeszthetőek, egyszerűbb az egyeztetés, vevőnként lehet szabványosítani. Ezek mellett az előnyök mellett, a szövegek feldolgozásának ideje a korábbi idő 15-20%-ára csökkent.

https://youtu.be/mIhsxamLMhc

A termékek megvalósíthatósági elemzéseinek készítésekor szükség van a méretek és tűrések átfogó elemzésére. Ehhez a gyártási rajzokon lévő méreteket egyedi sorszámmal kell ellátni, és a hozzájuk tartozó értékeket valamint a tűréseket táblázatba kell gyűjteni. A könnyebb azonosíthatóság érdekében a rajzi területet is meg kell határozni ahol a méret elhelyezkedik. Ennek a táblázatnak az elkészítése manuális eszközökkel, a jó átláthatóság kedvéért rendszerint a nyomtatott rajzon történik, majd a rajzra tollal felvitt azonosítók alapján a méretekhez tartozó információk excel táblázatban kerülnek rögzítésre. Rajztól függően ezek a műveletek 2 órát is igénybe vehetnek, emellett elég nagy a hibázási lehetőség.

A kifejlesztett célszoftver elvégzi a méretek sorszámozását, valamint a számozott méretekhez tartozó tűrések kigyűjtését excel táblázatba, akár az összes megnyitott rajzon egyszerre. Így a fenti műveletek elvégzése rajzonként 4-6 perc alatt megtörténik, ami az eredetileg szükséges idő kb. 5%-a.

https://youtu.be/nMH2aKVRMgk

Olyan egyszerűnek tűnő feladatok is válhatnak időrabló elfoglaltsággá, mint a rajzok pdf formátumba történő mentése, hogyha ezt egy dokumentálás során egyszerre több rajzon is el kell végezni. Ha ehhez még hozzájárul, hogy a házi szabványnak vagy vevői igénynek megfelelően, nem az eredeti fájlnévvel, hanem a szövegmezőben kitöltött rajzszámmal kell elnevezni a fájlokat, akkor ez könnyen igénybe vehet rajzonként akár 2-3 percet is. Ennek a folyamatnak az automatizálása programozási szempontból is rutin feladatnak számít, amelynek elvégzésével durva becslés alapján is 10% körüli értékre le lehet szorítani a ráfordított időszükségletet.

https://youtu.be/sq6UWq31x9U

Jövőkép

Az eredmények magukért beszélnek, így a tervek között szerepel további rutinfeladatok feltárása, automatizálása, valamint a fenti célszoftverek elérhetővé tétele a társterületek számára (pl.: mérőlabor), illetve bevezetése konszern szinten a többi lokáció számára: Németország, Amerika, Japán, Mexikó, Kína, Brazília és India.

cncmedia_orangehr

Még több sikertörténetért kattintson ide!

cncmedia_orangehr

Forrás CAD-Terv Kft.

További információ:

A CAD-Terv Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]