„Plug & Work” – Nyomtatott áramköri lapokra szerelhető buszterminálok

EtherCAT-I/O rendszer: Hatékony I/O megoldás közepes- és nagy volumenű sorozatgyártáshoz

Az EJ sorozat Plug-in EtherCAT moduljai hatékony megoldást jelentenek a nagy mennyiségben gyártott, ugyanolyan részegységekkel rendelkező gépek esetében, miközben fennmarad a különféle konfigurációk kialakításának lehetősége.

pr252014_Beckhoff_EtherCAT_plug-in_modules_01_cikkbe

Az EJ sorozat új, plug-in EtherCAT moduljai csökkentik a szerelési- és bekötési költségeket, és a sorozatban gyártott gépeknél – a nem túl rugalmas – Blackbox megoldásokat is kiváltják.

A már jól ismert EtherCAT I/O rendszeren alapuló EJ modulok kialakításuknak köszönhetően közvetlenül csatlakoztathatóak a nyomtatott áramköri lapokra. Ezek a panelek alkalmazás-specifikus elosztó áramkörök, feladatuk a különböző jelek és tápellátások biztosítása az egyes alkalmazás-specifikus konnektorok számára, ezáltal biztosítva a gép részegységeinek a vezérléshez történő megfelelő csatlakoztatását. A vezetékek egyenkénti bekötését, ami egy általánosan kialakult gyakorlat az egyedi vezérlőszekrény építésénél, felváltja a készre szerelt kábelkötegek egyszerű csatlakoztatása, csökkentve ezzel a kábelezésre fordítandó időt és költségeket. A hardver kóddal rendelkező csatlakozóknak köszönhetően pedig minimálisra csökken a hibás bekötések száma.

A gépgyártásban a megtervezett vezérlés sorozatgyártása jelentős költségtényező. Bár a hagyományos vezérlőszekrény-vezetékezés maximális rugalmasságot és bővíthetőséget kínál, ez azonban nem követelmény a közel megegyező részegységekkel rendelkező gépek sorozatgyártásánál. Ráadásul a tömeggyártásban a kézi bekötés komoly hibaforrást jelent, és a bérköltségeket is megnöveli.

pr252014_Beckhoff_EtherCAT_plug-in_modules_02_cikkbe

A jelelosztó panel felváltja a hagyományos pont-pont vezetékezést. Az összeköttetés a nyomtatott áramköri lapon kialakított vezetőpályák segítségével történik.

A gépek sorozatgyártásának terén az új, közvetlenül csatlakoztatható EtherCAT modulok hatékony megoldást kínálnak. A jelelosztó panel, – a felhasználó vagy a Beckhoff által kifejlesztett áramköri kártya – az ipari méretekben gyártott kábelkötegekkel karöltve, az EtherCAT modulok és a gép között teremt kommunikációt, valamint biztosítja a tápellátást. Mivel az áramköri kártyák és kábelkötegek automatizált gyártásban készülnek, alacsonyabbak lehetnek a darabköltségek. Ráadásul, a téves bekötés kockázata is minimálisra csökken, mivel az EtherCAT modulok és a kábelkötegek csatlakozói is kódoltak.

A Beckhoff I/O portfólió összes funkciója – beleértve a biztonsági megoldásokat is – extrém kompakt kivitelben valósítható meg az EJ termékcsaláddal. Az alaplapra csatlakoztatható kivitelnek köszönhetően szinte korlátlan az összeállítható konfiguráció, az adott applikáció függvényében. Továbbá az EtherCAT plug-in rendszer egyszerűen karbantartható, mert a világszerte elfogadott ipari Ethernet szabványokat alkalmazza.

Forrás:Beckhoff

További információ

Beckhoff Atomation Kft. honlapján

Megosztás
[
    ]