Open source 3D nyomtatási technológia az Autodesk-től

A 3D nyomtatás korunk egyik leggyorsabban fejlődő ágazata, mivel sokoldalúságának köszönhetően ipari, művészeti és hobbi felhasználásra is tökéletesen ember_cikk_1alkalmas. Open source technológia nélkül azonban a gyors elterjedés lehetetlen lett volna. Az asztali 3D nyomtatók építéséről szóló open source fájlok és egyéb információk megosztása nélkül ma egészen biztosan nem itt tartanának. A nyílt forrású adatok teszik lehetővé, hogy a szabványokhoz való alkalmazkodás és a piaci versengés helyett más irányból közelítsük meg a témát. A folyamat továbbra sem engedi hogy az egyedi fejlesztéseket, találmányokat teljesen ingyen használják fel, azonban lehetőséget ad arra, hogy az innovációk gyorsabban elterjedjenek. Mindez pedig a technológia gyorsabb befogadását eredményezi.

A történet legfrissebb fejleményeként az Autodesk jelentette be, hogy teljesen nyílt forráskódúvá teszik az Ember névre hallgató sztereolitográfiás 3D nyomtatójukat, ezzel lehetőséget adva az open source közösségnek, hogy szabadon továbbfejlessze azt. Az 5995 dollárért egy darabban is megvásárolható asztali rendszer célja a 3D nyomtatás népszerűsítése, valamint, hogy a technológia nagyobb tömegek számára is elérhetővé váljon. Ezzel összhangban természetesen a 3D-s tervező szoftverük iránti kereslet növekedését is várják.

https://www.youtube.com/watch?v=hk1XICtEeC0

Andreas Bastian, az Autodesk 3D nyomtatással foglalkozó kutató szakembere azt is kiemelte, hogy mostantól a sztereolitográfiás 3D nyomtatáshoz használt fotopolimer gyantájuk összetétele is szabadon elérhető bárki számára, így a vállalkozóbb kedvű felhasználók már az alapanyag továbbfejlesztésével is kísérletezhetnek.

“Kifejezetten arra ösztönözzük a felhasználókat, hogy ismerjék meg, használják fel és formálják át az általunk készített fotopolimer gyantát,” írta Eric J. Wilhelm, az Autodesk hardveres csoportjának vezetője. “A PR48 nemsokára piaci forgalomban is kapható lesz, azonban ha valaki saját maga szeretné kikeverni a gyantát, most már azt is minden további nélkül megteheti.”

Íme az Autodesk Ember PR48 fotopolimer gyanta hivatalos receptje (tömegszázalékos eloszlásban):

  • Fotoiniciátor: 2,4,6-Trimethylbenzoyl-diphenyl-phosphineoxide (TPO) 0.40%
  • UV-blokkoló: 2,2’-(2,5-thiophenediyl)bis(5-tert-butylbenzoxazole) (OB+) 0.16 %
  • Reaktív hígító: Genomer 1122 19.89%
  • Oligomer: Ebecryl 8210 39.78%, Sartomer SR 494 39.77%

ember_cikk_3

Bár ez utóbbi sokak számára unalmasnak és értelmetlennek tűnhet, igen fontos bejelentésről van szó. PR48 nyílt forrásúvá tétele csak a kezdete egy előreláthatólag érdekes évnek, ami jelentős változásokat hozhat a 3D nyomtatás világában. A tény, hogy mostantól bárki kikeverheti a 3D nyomtatáshoz szükséges gyantát, rendelkezésre áll a megfelelő vegyszerek százalékos eloszlása, olyan lehetőségeket hordoz magában, ami további anyagfelhasználási újításokat fog szülni az elkövetkezendő hetekben, hónapokban és években. Emellett azt is jelentheti, hogy a fényérzékeny gyanták ára rohamosan csökkenni fog ezután, mivel a vállalatok számára már elérhető lesz az anyagok elkészítéséhez szükséges alap.

Forrás: Autodesk

További információ:

Az Autodesk hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]