Onshape – A jövő CAD rendszere a felhőből?

Manapság már szinte minden szoftveres környezethez, melyben emberek közötti információcserére van szükség – legyen szó akár vállalati szoftverről, akár magán célra szánt programokról -, tartozik valamilyen felhő alapú szolgáltatás. Nincs ez másként a CAD rendszerek között sem, hiszen már minden 3D tervezőrendszer rendelkezik adatcserét biztosító szoftverrel és szolgáltatással, amivel megoszthatják egymással a felhasználók modelljeiket és az összes, projekthez kapcsolódó dokumentumot. Azonban a napokban egy új CAD-es rendszer, az Onshape is megjelent és helyet követel magának a már így is választási lehetőségekben bővelkedő 3D tervezői piacon.

Mitől olyan érdekes ez az új CAD-es környezet?

Az Onshape fejlesztői nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint a teljes CAD-es piac, valamint a 3D tervező szoftverek felhasználásának átalakítását és forradalmasítását. Március 9-én tették elérhetővé – igaz, még csak béta verziójú – rendszerüket, mely kifejezetten a csoportos, kollaboratív mérnöki munkát végző felhasználókat célozza meg. Viszont forradalomról talán kissé késői már beszélni, csak vessünk egy pillantást az Autodesk Fusion 360-ra (Autodesk CAM 360 – első benyomások), vagy a SolidWorks Industrial Design-ra. Persze, semmi sem zárja ki, hogy az Onshape tartogat még valami nagy dobást a teljes értékű verzióra, de most maradjunk a már elérhető Onshape Beta verziónál.

onshape-mobile-1_cikkbe

Az eddigi mérnöki gyakorlatban az együttműködést a PLM rendszerek biztosították. A legnagyobb kihívás, amivel szembesültek a felhasználók, az a helyi, illetve a hálózati adattárolás menedzselése és a verziók követése. Ki, mikor, melyik alkatrészt szerkesztheti? Ez milyen hatással lesz azokra az összeállításokra, ahol az alkatrész beépítésre került? Hogyan akadályozhatók meg, hogy a lejárt verziók gyártásba kerüljenek? Hol lesznek a problémák? Egy újabb, különálló szoftvert kell használni ezeknek a problémáknak a kivédésére?

Az eddig látottak alapján az Onshape legnagyobb erőssége éppen ebben rejlik. Minden további szoftver vagy rendszer használata nélkül, egy helyen elérhető minden, ami egy termék megtervezéséhez szükséges. Az egész tervezői csoportnak.

Nézzük meg, a fejlesztők szerint mik azok a tulajdonságok, amik a elsősorban meg fogják határozni ezt a platformot!

A 3D-s környezet és az adatkezelés teljesen felhő alapú, nem települ semmilyen kliensprogram a számítógépre, böngészőben futtatható, nincs lokális meghajtóra mentett dokumentáció. Természetesen van mód arra, hogy lokális mentéseket készítsünk, de ezek már a rendszertől függetlenül lesznek a meghajtónkon.

Az Onshape Parasolid kernelt használ, így a szintén Parasolid-ot alkalmazó szoftverekből származó modelleket – elméletileg – minden gond nélkül át fogja tudni venni. A rendszer elvileg bármilyen platformon használható, mindössze internet kapcsolatra és egy böngészőre van hozzá szükség. Akár tableten vagy okostelefonon is szerkeszthetjük vagy módosíthatjuk modelljeinket, hiszen iOS és Android platformokon már elérhető az Onshape alkalmazása. Elvileg tehát semmi sem szab határt a tervezői munkánknak.

onshape-mobile-2_cikkbe

Első ránézésre az Onshape egyik legnagyobb előnye az, ahogyan az adatokat kezeli. Ahogy a való életben is, projekteket tudunk létrehozni, nem találunk a rendszerben a szó szoros értelmében vett fájlokat. Ezekben a projektekben tudjuk elkészíteni a projekthez tartozó modelleket, összeállításokat, de itt érhetjük el a munkához szükséges további adatlapokat, szöveges dokumentumokat vagy akár filmeket, képeket is. A projektek tulajdonképpen intelligens mappaként működnek, melyben egyszerűen rendszerezhetjük adatainkat.

Az egyes projekteken belül találjuk a Part Studio-t, ami már tényleg a modellező környezetet jelenti. Minden, alapvető modellező eszköz meg van a felületen. Az Onshape fejlesztői elmondása alapján nagyon jó összeszerelési és kényszerezési funkciókkal is rendelkezik, de a legnagyobb erőssége a kollaboratív modellezésben van. A felhasználók akár egyszerre is dolgozhatnak ugyan azon az összeállításon vagy modellen és valós időben láthatják a munkatársuk módosításait. A munkafolyamat korábbi állapotai visszagörgethetők az előzményekkel és az egyes fontosabb tervezési állapotok mérföldkővel jelölhetők, és így védetté tehetők az adatvesztéstől.

cncmedia_orangehr

Aki szeretné kipróbálni a rendszert, annak mindössze be kell regisztrálni az alábbi linken a FREE oszlopban található linken és a jóváhagyás után már használhatja is a csökkentett kapacitású, de tervezői szempontból teljes értékű platformot.

https://cad.onshape.com/billing/pickplan

Hamarosan mi is végzünk az Onshape gyakorlati tesztelésével, amint közelebbi tapasztalatot szerzünk, beszámolunk róla oldalunkon!

Képek:beyondplm.com

További információ

Az Onshape honlapján.

Megosztás
[
    ]