M 290 additív fémmegmunkáló rendszer az EOS-tól

A csúcskategóriás additív fémmegmunkáló gépekkel foglalkozó vezető vállalat, az EOS a 2014-es Rapid.Tech kiállításon mutatta be az új M 290 rendszert. Az új gépet a nagysikerű EOSINT M 280-as utódjaként mutatták be, és ennek megfelelően csúcsminőségű alkatrészek nagy sorozatú gyártására tervezték. A 250 mm x 250 mm x 350 mm-es alkatrészek előállítására képes gép rugalmas és gazdaságos fémmegmunkálást tesz lehetővé.

Dr. Adrian Keppler, a vállalat marketing vezérigazgatója kiemelte, „Számos bizonyítottan hatékony megoldást emeltünk át az M 280-as rendszerből, azonban az újításoknak köszönhetően az M 290 teljesen új mércét állít az additív fémmegmunkálás területén, és lehetővé teszi a fémmegmunkálási alkalmazások kiterjesztését. Az új rendszert elsősorban a sorozatgyártással foglalkozó vásárlóink számára terveztük. Mindazonáltal a rendszert olyan optimalizálási lehetőségekkel is felruháztuk, ami a minőségi és hatékony prototípusgyártáshoz is megfelelő.”

EOS_M_290_cikk

Kiterjedt minőségirányítás és ellenőrzési funkciók, EOSTATE

Az új M 290 ellenőrző funkciói magára a rendszer működésére és a gyártási folyamatra is kiterjednek, ezáltal az alkatrészek minőségét még megbízhatóbban képes magas szinten tartani. Az új rendszer ennek köszönhetően a repülőgépipar számára és az orvosi felhasználású alkatrészek gyártására is kiválóan alkalmas. A megmunkáló kamrába épített EOSTATE PowderBed ellenőrző kamera a teljes gyártási folyamat során nyomon követi a fémpor felhordását és lézeres összeolvasztását. Ezenfelül az EOSTATE Base egy sor megmunkálási paraméter megfigyelését is lehetővé teszi. Ilyenek a Z-tengely pozíciója, a lézer aktuális teljesítménye, a páratartalom, a hőmérséklet és nyomás.

Rugalmas alkatrészek és kiegészítők

A rendszert egy 400 W-os lézerrel szerelték fel, ami magas sugárminőségével és stabilitásával tartja fenn a kívánt megmunkálási minőséget. Az EOS M 290 inert környezetben, nitrogén és argon gázzal is képes dolgozni, így a felhasználható alapanyagok tárháza igen széles. Többek között könnyűfém, rozsdamentes és szerszámacél, vagy akár szuperötvözetekből készült alkatrészek is gyárthatók.

Ahogy az előző verziónál, az M 290-et vásárló ügyfelek számára is elérhető az EOS ParameterEditor. Ezzel a szoftverrel a felhasználók a saját megmunkálási folyamataiknak megfelelően változtathatják a gép olyan paramétereit, mint a lézer energiája, az expozíció sebessége vagy az építési stratégia. A ParameterEditor új verziójának fejlesztésén jelenleg is dolgoznak a cég szakemberei. Itt a cél, hogy az új kiadással a rétegek vastagsága, az inert gáz áramlása és a platform hőmérséklete is változtatható legyen.

Felhasználóbarát kialakítás, intuitív szoftver

Az M 290 felhasználóbarát kialakítását már csak az új EOSYSTEM szoftver tudja fokozni. Ennek segítségével a gépkezelők egy grafikus, feladat orientált felületen keresztül végezhetik el a gép programozását. Kiegészítő funkcióként pedig egy kezelő asszisztens is beépítésre került, ami igény esetén lépésről lépésre vezeti végig a felhasználót a programozási folyamaton.

Az új EOSPRINT Desktop Software a gyártási folyamattól függetlenül történő asztali tervezést és előkészítést szolgálja. Az itt létrehozott fájlok később akár hálózati kapcsolaton keresztül is eljuttathatók a gépre, ahol már kizárólag a megmunkálásra is összpontosítani. Az offline előkészítési lehetőségeknek köszönhetően a komplex alkatrészek nagy fájljai is könnyedén feldolgozhatóak, így pedig jelentősen növelhető a fejlesztési folyamatok rugalmassága.

 

Forrás: EOS GmbH

További infomáció:

Az EOS hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]