Hozza ki a legtöbbet meglévő gépparkjából

Minden vállalkozás arra törekszik, hogy a folyamatos növekedés mellett egyre nagyobb hozzáadott értékkel legyen képes a termékek előállítására.  A forgácsoló cégeknél ez többnyire az egyre bonyolultabb, egyre nagyobb pontosságot igénylő alkatrészek gyártását jelenti.  Milyen lehetőségei vannak azonban egy cégnek akkor, amikor beérkezik az első olyan megrendelés, amit látszólag már nem lehet a meglévő gépparkkal legyártani? Ilyenkor biztos, hogy valamilyen új beruházásra van szükség, viszont a választott megoldástól függően akár több nagyságrend eltérés is lehet a teljes költségben. A kihívás jellegétől függően egy probléma akár új szerszámgép vásárlásával, egy már meglévő gép új tengellyel történő kibővítésével, vagy speciális megmunkáló fejek használatával is megoldható lehet. Az alábbiakban ez utóbbi csoportra helyezzük a hangsúlyt, és megmutatjuk, hogy az O.M.G. megmunkáló fejei milyen alkalmazásoknál jelenthetnek hatékony megoldást a már meglévő géppark képességeinek kibővítésére.

TAV20P állítható szögfej a rugalmas gyártás szolgálatában

TAV20P állítható szögfej a rugalmas gyártás szolgálatában

Az O.M.G. egy olasz székhellyel rendelkező vállalkozás, amely már az 1960-as évek óta foglalkozik standard és speciális megmunkáló fejek tervezésével és gyártásával. Portfóliójuk ennek megfelelően ma már az alkalmazások széles körét lefedi, termékeik között megtalálhatók szögfejek, gyorsítófejek, revolverfejek, többorsós fúrófejek, valamint számos egyéb speciális megoldás is. Fontos kiemelni, hogy termékeiket saját maguk, házon belül gyártják, így az igazán különleges, egyedi igények kielégítésére is képesek.

Ezek a megmunkáló fejek jellemzően a kis- és közepes sorozatú gyártáshoz használhatók hatékonyan. Legnagyobb előnyük a pár ezer eurós bekerülési költségük, szemben egy új gép több százezer eurós költségével. Mivel azonban egy ilyen megmunkáló fej egy konkrét művelet elvégzésére alkalmas, így használatuk főként azoknál az alkatrészeknél ajánlott, ahol csak néhány olyan művelet van, amit már nem lehet elég hatékonyan, vagy egyáltalán nem lehet elvégezni a meglévő gépekkel. Ebben a kategóriában viszont nagyon magas hozzáadott értéket jelentenek egy géppark tudásállományához.

Szögfejek

TA10 szögfej speciális kivitelben a vevői igényeknek megfelelően

TA10 szögfej speciális kivitelben

Az O.M.G. által gyártott megmunkáló fejek egyik legfontosabb csoportját a szögfejek jelentik. Ezek egy precíziós kúpfogaskerekes kapcsolat segítségével forgatják el a maróorsó tengelyét egy megadott szögben, jellemzően 90°-ban. Ennek segítségével például egy háromtengelyes megmunkáló központon, az alkatrész átfogása nélkül is lehetőség nyílik a szögben történő megmunkálásra. Emellett további alkalmazási lehetőségek, amikor például furatokban vagy nehezen elérhető helyeken kell fúró-maró műveleteket végezni, illetve amikor olyan több száz kilós, nagyméretű alkatrészeket kell megmunkálni, melyeknek a forgatása nem megoldható.

A szögfejekből létezik keskenyített és hosszított verzió is a szűk furatokban és mély területeken történő megmunkálásra, illetve kapható +/- 90°-ban állítható kivitel is. Mint minden megmunkáló fej, a szögfejek is illeszthetők a szabványos főorsó kúpokba, és súlytól függően akár a szerszámtárból is beválthatók. Használatukhoz a szerszámgépen semmilyen komoly változtatásra nincs szükség, egyedül egy Stop-block egységet kell felszerelni a főorsóra, ami fix pozícióban rögzíti a szögfejet, és lehetővé teszi a főorsó teljesítményének átvitelét a fogaskerekes kapcsolaton keresztül. Alapkivitelben a szerszámok hűtése a szögfejen keresztül, kívülről oldható meg, de igény esetén  a szerszámon keresztüli hűtés is megvalósítható.

 

Gyorsítófejek

MO10 HS gyorsító fej, 8-szoros áttétel, akár 35.000 1/perces fordulatig

MO10 HS gyorsító fej, 8-szoros áttétel, akár 35.000 1/perces fordulatig

A megmunkáló fejek egy másik fontos csoportjába a gyorsítófejek tartoznak, melyek egy bolygóműves áttétel segítségével növelik meg az elérhető maximális fordulatszámot. A szokásos áttételek általában 1-4 és 1-8 között mozognak, míg az elérhető maximális fordulatszám 35.000 ford/perc.

Értelemszerűen ezek a fejek olyan feladatok megoldására alkalmasak, melyeknél a szerszámgép eredeti maximális fordulatszáma már nem elegendő. Az alkalmazási területek között megtalálhatók a különféle simító műveletek például szerszámgyártásnál, a nagysebességű megmunkálási feladatok, gravírozás feladatok, műanyag alkatrészek forgácsolása, illetve bármilyen olyan művelet, ahol kis átmérőjű szerszámra vagy csak alapvetően magas fordulatszámra van szükség. A gyorsítófejek befogási, rögzítési és hűtési lehetőségei megegyeznek a szögfejeknél ismertetett megoldásokkal.

Többorsós fúrófejek

A gyorsítófejek után érdemes még megemlíteni a többorsós fúrófejek csoportját is, mivel ezeknek az alkalmazási módja bizonyos értelemben eltér az eddig tárgyaltaktól. A többorsós fúrófejek egy darab behajtó orsót osztanak szét 2-3-4 vagy speciális esetekben még több orsóra. Ebből adódóan olyan területeken alkalmazzák előszeretettel, ahol egy több furatból álló furatképet hatékonyabban lehet egy ilyen fejjel kialakítani, mint a furatokat egyesével kifúrni. Erre egy nagyon jó autóipari példa a motorblokk öntvények furatainak kialakítása.

A VH fejek állítható orsókkal segítik a megfelelő furatkép hatékony gyártását

A VH fejek állítható orsókkal segítik a megfelelő furatkép hatékony gyártását

Az eltérés ott mutatkozik meg, hogy ezeket a többorsós fúrófejeket szerszámgépeken felül nagyon sokszor használják célgépeken is, és nem csak a korábban említett kis- és közepes sorozatok gyártására, hanem akár nagyszériás gyártásra is. Itt a legnagyobb előnyt a megnyert idő, és ezáltal a termelékenységnövekedés adja. Ebből a kategóriából is létezik egy szabványos sorozat fix és állítható verziójú fejekkel, de az alkalmazások jellegéből adódóan nagyon sok esetben a speciális, egyedi fejek jelentik a leghatékonyabb megoldást.

cncmedia_orangehr

Az O.M.G. által gyártott termékek fontos jellemzője, hogy mivel ezek mindegyike egy konkrét probléma megoldására készül, ezért minden legyártott fejet 100%-ban ellenőriznek futásra, pontosságra, fordulatszámra, melegedésre, zajra és minden olyan paraméterre, ami elengedhetetlen a megfelelő működéshez. A HÓD Industrial Solutions már több mint 10 éve forgalmazza hazánkban az O.M.G. termékeit, és tapasztalataik alapján bátran ajánlják mindenkinek a cég megoldásait.

További információ:

A HÓD Industrial Solutions honlapján.

Megosztás
[
    ]