Használt CNC gépek előnyei

Egy CNC szerszámgép beszerzése meglehetősen nagy beruházás egy vállalkozás életében és, ha egy új gépet vásárolunk, a költség hosszú idő után térül meg. Egy használt szerszámgép ezzel szemben kisebb költségvetés mellett is beszerezhető, és elég széles kínálatból válogathatunk. Az interneten  több olyan portált is találni, ahol az új gépek mellett használt CNC megmunkáló központok közül választhatunk az igényeinknek megfelelően; az egyik ilyen portál, ahol használt, CNC technológia szerint működő gépeket vásárolhatunk a Surplex, ahol a fa- és fémmegmunkáláshoz is kínálnak különböző CNC gépeket.

Használt CNC eszterga-maró - Surplex

Használt CNC eszterga-maró – Surplex

Az ár a legfontosabb szempont

Egy használt CNC gép legszembetűnőbb és legnagyobb előnye egy új géppel szemben mindenek felett az ára. Ezzel együtt fontos hangsúlyozni, hogy az ár mellett egy sor más szempontot is figyelembe kell venni, mielőtt egy ilyen gép vásárlása mellett döntenénk. Ha bármilyen CNC gép (maró, eszterga, köszörű, stb.) beszerzésén gondolkodunk, előbb egész pontosan határozzuk meg, hogy mire is kell az a gép nekünk, mekkora fém- vagy fadarabot akarunk feltenni a gépre, mit akarunk elkészíteni a segítségével. Ez fogja ugyanis döntő mértékben meghatározni a gép-szükségletet. A legtöbb „régi” gép ugyanis valószínűleg képes lesz elvégezni ugyanazt a munkát, mint amire az új képes – ám jóval olcsóbban.

Használt CNC faipari megmunkáló központ - Surplex

Használt CNC faipari megmunkáló központ – Surplex

Az újnál egy modernebb technológiát fizetünk meg

Az új gép különböző jellemzői tulajdonképpen egy sor kényelmes megoldást biztosítanak egy használt géppel szemben (például érintőképernyős monitor, letisztult design, ergonomikus gombok, azok praktikusabb elrendezése, modern, sokkal inkább felhasználóbarát interface). Azonban ezek közül több is valójában csak kényelmi szempont, miközben maga a gép ugyanazt a célt szolgálja, és adott esetben ugyanazt a munkát képes elvégezni. Ha a vásárlást ebből a szemszögből közelítjük meg, teljesen fölösleges egy új gépért csak ilyen előnyökért fizetni, miközben egy használt is képes ugyanarra. Viszont mint minden esetben, itt is előbb azt kell meghatározni, hogy mire kell nekünk az a szerszámgép.

Használt CNC faipari megmunkáló központ - Surplex

Használt CNC faipari megmunkáló központ – Surplex

Plusz szerszámkészlet, nagyobb felszereltség

Egy nagy előnye lehet a használt CNC gép vásárlásának az, hogy adott esetben a szerszámgép a teljes szerszámkészlettel együtt jöhet. Ez természetesen az eladótól függ, de jó esély van rá, hogy a CNC géppel együtt a hozzá tartozó szerszámkészletet (vagy a készlet egyes elemeit) is eladják, és ez óriási előnyt jelent. Főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy egy új CNC szerszámgéphez egy teljes szerszámkészlet akár meg is duplázhatja a beruházási költséget (a szerszámkészlet akár annyiba is kerülhet, mint maga a gép), miközben egy használtat szerszámokkal együtt is olcsóbban beszerezhetünk.

Használt CNC technológia alkatrész - Surplex

Használt CNC technológia alkatrész – Surplex

A gép kiválasztásánál hasonlítsuk össze a CNC megmunkáló központ felszereltségét egy új gép felszereltségével. Miután egy használt gép mindig olcsóbb, mint egy új, előfordulhat, hogy ugyanazért a pénzért nagyobb felszereltségű használt gépet kapunk, például egy új három tengelyes áráért vehetünk egy használt öt tengelyest, vagy plusz szerszámokat, és ezek mind költségcsökkentést eredményeznek. A régebbi CNC vezérlésű szerszámgépek ráadásul általában öntött gépággyal rendelkeznek, szemben az újabbak hegesztett konstrukciójával, ami nagyobb stabilitást jelent a gépnek. Ilyen értelemben ugyanazért a pénzért ugyan egy használt, kevésbé modern, de masszívabb gépet kapunk.

Forrás Surplex

További információ:

A Surplex weblapján.