Egyedi szerszámgeometriák DELMIA-ban

A DELMIA gyártástervező modulja biztosítja a felhasználok számára a forgácsoláshoz szükséges szerszámok alapmodelljeit. Ezeket a sablonszerszámokat egy párbeszédablakon keresztül mindenki a saját igényeinek megfelelően testre tudja szabni, melynek során nem csak méret információkat, hanem javasolt technológia paramétereket is rögzíteni lehet. Ebből adódóan nem kell minden operációnál manuálisan megadni az értékeket, hanem a szoftver a szerszámnak megfelelően automatikusan kitölti azokat. Ezzel a funkcióval egy komplett vállalati katalógus építhető ki a sablonszerszámokból, ami a későbbiekben jelentősen felgyorsítja a tervezői munkát.

https://www.youtube.com/watch?v=iZ-3OxJ5LYo

Vannak azonban olyan esetek, amikor a sablontól eltérő, speciális szerszámgeometriára van szükség  a megmunkáláshoz. Ezeknél a pontos maradékanyag számítás garantálásához elengedhetetlen a valós geometriával történő kalkuláció. Ellenkező esetben a gyártás során a szerszám akár a beállított fogásmélységnél nagyobbal is dolgozhatna, ami könnyen szerszámtöréshez vezethet.

A DELMIA-ban teljes mértékben kezelhető ez a feladat. Kiindulásként itt is egy sablonszerszámot kell létrehozni, majd ehhez kell hozzáadni az új geometriákat. Ennek során célszerű az interneten elérhető szerszámmodelleket felhasználni, és azoknak a kontúrjait átemelni, mivel ezzel jelentős mennyiségű idő takarítható meg. A szoftverben külön definiálható a lapka és a szerszámszár rész. Ezt követően a megmunkálási környezetben meg kell adni, hogy melyik új geometria végez forgácsoló munkát, és el is készült a speciális szerszám, amely már teljes értékű eszközként működik a megmunkálás-tervezésben. Az így létrehozott egyedi szerszámgeometria az anyagleválasztási szimulációkban és az ütközésvizsgálatok során tényleg valós eredményeket ad, amivel megelőzhető a szerszámok károsodása.

Forrás CAD-Terv Kft.

További információ:

A CAD-Terv Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]