DMC 125 FD duoBLOCK a DMG MORI pfronten-i kiállításán

A DMG MORI a pfornteni DECKEL MAHO open house kiállításon mutatta be a duoBLOCK® széria 4. generációjának legújabb tagjait. Az egyik kiállított újdonság a DMC 125 FD duoBLOCK® megmunkálóközpont volt, mely egy rugalmas, ugyanakkor kiemelkedően hatékony eszterga-maró megmunkáló gép automata palettázó rendszerrel. Markus Piber, a pfronten-i Deckel Maho gyár ügyvezető igazgatója kameránk előtt mondta el, mitől olyan kiemelkedő ez a gép.

Interjúnkban Marcus Piber kihangsúlyozta, hogy a DMC 125 FD duoBLOCK®  a DMG MORI szabadalmaztatott szerszámtárával van felszerelve, mellyel jelentősen lerövidülnek a szerszámváltási, tehát forgácsolás nélküli mellékidők. A következő, jelentős fejlesztés a B-tengelyhez kötődik, melyet teljesen újraterveztek és megnövelték a munkatartományát, így már negatív szögekben is használhatóvá vált.

A világpremierként megjelenő 5-tengelyes gép, melyet a duoBLOCK® technológia stabilitásával ruháztak fel, most 30%-kal nagyobb precizitást, teljesítményt és hatékonyságot biztosít. Ezzel garantálja a DMG MORI a lehető legmagasabb megmunkálási minőséget, nagy alkatrész pontosságot és a dinamikusságot. A duoBLOCK® sorozat 4. generációjának tagjai minden esetben kiemelkedő munkát végeznek, legyen szó akár extrém keménységű anyagokról, melyeket a repülőgépiparban használnak, vagy a nagy precizitást igénylő felületkialakító folyamatokról a szerszám- és formakészítő vállalatok számára.

2015_02_04-06_DMG_MORI_Pfronten_69 2015_02_04-06_DMG_MORI_Pfronten_40

A gép szerkezetének és a megerősített alkatrészek FEM analízisének köszönhetően a duoBLOCK® merevségét 30%-kal sikerült növelni. Az újítások között szerepel az 50-es golyósorsó minden tengelynél, az 55-ös lineáris vezetékek az Y-tengelyen, a nagyobb YRT tűrések a B- és C-tengelyen, valamint az optimalizált 3-pontos alátámasztás a lehető leggyorsabb kiszolgálás és a legtökéletesebb forgácseltávolítás érdekében.

Az előző generáció tagjaihoz képest 30%-os növekedést értek el a pontosság terén is, amit a szerkezet stabilitásának és az intelligens hőkezelésnek is köszönhetnek. A kiterjedt hűtési folyamatok már az alapverzióban is jelen vannak a B- és C-tengelyek motorjának, az orsómotor, főorsószekrény, lineáris vezetékek, golyósorsók, valamint az Y- és Z-tengely  szervo motorjainak optimális hűtését elősegítve. A pontosság további növelésének érdekében egy precíziós csomag is elérhető, mellyel az X-tengely motorja, a C- és A-tengelyek fogaskerekei, az X/Y/Z-tengelyek golyósorsóinak anyái és a gépágy is az optimalizált hűtési rendszer részeivé válhatnak.

2015_02_04-06_DMG_MORI_Pfronten_68

A duoBLOCK® blokkokból álló felépítésének egy másik remek tulajdonsága, hogy tökéletesen testre szabható megoldást jelent minden alkalmazásra. Szabadon választhatjuk meg például az orsókat – beleértve a powerMASTER® 1000 is, ami 1000 Nm-es nyomatékra és 9000-es fordulatszámra képes, vagy a 2015 4. negyedévében megjelenő hajtott orsót, amivel 1300 Nm es nyomatékkal és 8000-es fordulatszámmal végezhetünk megmunkálást – ami lehetővé teszi, hogy a nagy sebességű folyamatoktól a nehéz megmunkálásig minden feladatot elvégezhessünk.

A rendszer egy másik előnye a moduláris dobtár, ami akár 453 szerszám tárolására is képes, ráadásul a megmunkálással és a holtidőkkel párhuzamosan is kezelhető. A szerszámtár üzemeltetése nem igényel nagy területet, hiszen helyigényét 41%-kal sikerült csökkenteniük. A rövid, 5.6 másodperces szerszám kiválasztási és mindössze 0.5 másodperces szerszámcserélési idő tovább növeli a duoBLOCK® gépek hatékonyságát.

A jövőbeli fejlesztések során rengeteget profitálhatnak a duoBLOCK® jegújabb generációjának technológiáiból. A DMC 125 FD duoBLOCK® egyedülálló eszterga-marási képességekkel rendelkezik, akár 2,000 kg-os munkadarabok esetében is. Munkaterülete 1,250 x 1,250 x 1,000 mm-es, továbbá az automata tárcsa cserélő által biztosított futásidőben történő szerszámcserének köszönhetően a termelékenysége is kiugróan megnőtt.

CELOS® a DMG MORI-tól

Ahogy minden új gépük, a bemutatott világpremier is a CELOS® felhasználói felületét használja. A CELOS® alkalmazások megkönnyítik a dokumentációs, rendelési, és a folyamat- és gépadat ellenőrzési feladatok elvégzését, amit az ERGOline® vezérlő 21.5″-es multi-touch érintőképernyőjén végezhetünk.

A CELOS® legújabb verziója, ami 4 új alkalmazást is magába foglal, 2015 áprilisától lesz elérhető. Szintén újdonságnak számít a program PC-s verziója, amivel szintén a kiállítás keretein belül találkozhattunk. Ez a verzió a munka előkészületei során teszi lehetővé az optimális megmunkálási folyamat megtervezését. A CELOS® PC verziójának használatával bármilyen eszközt vagy gépet egy integrált CELOS® perifériaként alkalmazhatunk.

2015_02_04-06_DMG_MORI_Pfronten_39

 

A duoBLOCK® 4. generációs gépeinek főbb jellemzői:

  • Teljesítmény: akár 30 %-kal nagyobb merevség a maximális teljesítményért
  • Hatékonyság: 30 %-kal kisebb energiafogyasztás, az intelligens szükség-alapú egységeknek köszönhetően
  • Maximális rugalmasság, és minimális megmunkálási idő a B-tengely 20%-kal merevebb szerkezetének és a beépített kábelvezetésnek köszönhetően
  • Gyors és intelligens dobtár 0.5 másodperces cserélési idővel, mellyel akár 453 szerszámot is tárolhatunk minimális területen

A DMG MORI által forgalmazott CELOS®  biztosítja a leggyorsabb, legintelligensebb megoldást, mellyel egy ötletből kész terméket készíthetünk.

Forrás:DMG MORI

További információ

DMG/Mori Seiki Hungary Kft. honlapja

A DMG / Mori Seiki Hungary Kft. kapcsolattartója:
Bartha-Biró Barna
Tel.: +36-1-371-2450
Fax: +36-1-371-2451
Mobil: +36-30-894-5898
E-Mail: barna.bartha-biro@dmgmori.com

Megosztás
[
    ]