Automatizált gyártósori ellenőrzés robotkarokkal

A Metrolog X4 i-Robot mérőszoftvere rugalmas és gyors megoldást kínál a gyártósorba integrált 3D-s mérési folyamatokra

A termékek minél gyorsabb piacra kerülése és a gyártási folyamatok gyorsítása ma már megkerülhetetlen feladat. A gyártási idő csökkentéséhez – az ütemezési problémáktól a legkisebb segédanyagokig – a gyártási lánc minden pontján találhatunk megoldást, de ezek között a megoldások között hatékonyságban és hasznosságban meglepően nagy különbségek lehetnek. Milyen támpontjaink lehetnek egy-egy ilyen beruházási döntés meghozatalkor?

i-Robot_X4_cikkbe_02Figyelembe kell vennünk a közvetlen és közvetett költségeket, a beszerzési és telepítési időt, a szükséges képzéseket, a kieső munkaidőt, az esetleges átalakításokkal és átszervezésekkel járó nehézségeket, de a sort még hosszasan folytathatnánk. Azonban a sok szempont közül, amit mérlegelnünk kell egy-egy ilyen beruházással kapcsolatos döntéskor, az egyik, ha nem a legfontosabb, hogy a fejlesztésünk képes lesz-e hosszútávon megfelelni a jövő kihívásainak?

https://www.youtube.com/watch?v=AlTY1WYjCg8

Ahhoz, hogy a beruházás valóban hosszútávon megfeleljen a még ismeretlen követelményeknek, a legfontosabb kritérium, amit teljesítenie kell az új eszköznek, az az univerzalitás. A legbonyolultabb helyzetekben is minimális erőforrás igénybevételével kell rugalmasan és gyorsan reagálnia a bekövetkezett változásokra és zökkenőmentesen elvégeznie az új feladatokat.

Hogyan alkalmazhatók ezek a szempontok a legyártott vagy éppen gyártásban lévő alkatrészek és termékek ellenőrzése során?

A Metrolog X4 i-Robot robotizált cellákhoz kifejlesztett mérőszoftver flexibilitásával és gyorsaságával ad választ ezekre a kérdésekre. Robotokat ma már számos iparágban használnak anyagmozgatási, összeszerelési, hegesztési és festési feladatokra a nagy üzemek gyártósorain. Most az alkalmazásoknak ezt a hosszú sorát bővíti ki a Metrologic Group a robotizált 3D mérésekkel, hiszen az automatizált cellák olyan tulajdonságai mint a magasabb sebesség és hatékonyság a 3D-s mérőciklusok során is tökéletesen kihasználhatók. Az általuk kifejlesztett Metrolog X4 i-Robot mérőszoftver bármilyen ipari robothoz elérhető és megkötések nélkül, rugalmasan alkalmazható minden mérési feladatra.

i-Robot_X4_cikkbe_03A robotpálya görbéinek meghatározását és magát a mozgásszabályozást is teljes egészében a Metrolog X4 i-Robot szoftver végzi, ebből adódóan a teljes robotmozgás szinkronizált lesz a mérési ciklusokkal. További előny, hogy a mérőszoftvert futtató PC közvetlenül is összekapcsolható a robotvezérlővel, így pedig megspórolható a hagyományos megoldásokban használt dedikált robotvezérlő számítógép és a szinkronizáló modul. A rendszer a 6-tengelyes robotkarok vezérlésén felül további lineáris és forgó tengelyek (sínek vagy körasztalok) hozzáadását is támogatja.

A robotmozgás programozása közvetlenül a CAD adatok alapján történik, ami rengeteg időt és költséget takarít meg a felhasználók számára. Ennek a megközelítésnek az egyik legfontosabb előnye az offline programozás lehetősége, így egy új mérőciklus programozásához nem kell a mérőcellát kiemelni a gyártásból. A CAD adatokra épülő robotpálya pedig emellett nagyon könnyen frissíthető az alkatrész geometriájának esetleges módosulása után.

i-Robot_X4_cikkbe_01A mérések alapját a nagysebességű lézer szkenner, vagy a robot többtengelyes végcsuklójához kapcsolódó tapintó jelenti. A robottal szemben, legyen az bármilyen típusú vagy márkájú, nincs megkötés, mivel a pontosságáért egy külső követő-kamerarendszer felel a pozicionálási pontosságtól és megbízható mérési eredményt ad.  A robothoz hasonlóan az alkalmazott mérőrendszert illetően sincsen semmilyen megkötés, a rendszer tökéletesen integrálható a piacon elérhető különféle lézeres, white light és tapintós megoldásokkal. A Metrologic Gorup ezen új megoldása tehát teljes mértékben független az alkalmazott márkáktól és méréstechnológiától.

A Metrolog X4 i-Robot segítségével kialakítható robotizált mérőcellák elsődlegesen olyan alkalmazási területeken ajánlottak, ahol elengedhetetlenül fontos az alkatrészek 100%-os ellenőrzése, vagy a nagy sorozatú gyártás miatt szükség van egy gyártósorba integrálható, hatékony automatizált mérési folyamatra. Azt hiszem, hogy a legtöbb autógyártó és autóipari beszállító nap mint nap találkozik ezekkel az igényekkel, de más területeken is egyre inkább ebbe az irányba tolódnak el a minőségbiztosítási követelmények.

További információ:

Az Metrologic Group termékeinek hazai forgalmazója a Werth Magyarország Kft.

A Metrolog X4 i-Robot bemutató oldala.

Megosztás
[
    ]