Autodesk Flow Design – virtuális szélcsatorna bármilyen tervezési feladathoz

Miért csak a mérnökök és a specialisták szórakozzanak vadonatúj termékük vagy épületük légáramlási szimulációjakor? Az Autodesk Flow Design (korábban az Autodesk Labs Project Falcon kódnevű projektje) szoftverrel már minden tervező és alkotó részesülhetnek az élményben.

Az Autodesk Flow Design könnyen kezelhető felületén egy tetszőleges tárgy körüli levegőáramlás szimulálható egy virtuális szélcsatornában. A tervezők az alkalmazás indítása után másodperceken belül, mindenféle szimulációs előképzettség nélkül hozzáfoghatnak a modelljük körüli légáramlás viselkedésének megfigyeléséhez és megértéséhez. A légáramlási folyamatokba való korai betekintés révén a tervezők már ezt a tudást felhasználva alkothatják meg modelljüket, ami pedig arra ösztönzi őket, hogy felfedezzék a koncepció különböző változatait, így már a korai tervezési stádiumban megalapozott döntéseket hozhatnak.

Ez a fajta korai koncepciókra épülő felfogás mindenkinek hasznára válhat:

  • a járművek tervezőinek tudniuk kell, hogy változtatásaik hogyan befolyásolják az aerodinamikai teljesítményt;
  • az épületek tervezőinek látniuk kell, hogy egy új épületcsoport milyen hatással van az előtte haladó sétálóutca szélviszonyaira;
  • a fogyasztói termékek tervezőinek ellenőrizniük kell koncepciótervük működését szélben is – legyen szó egy golfütőről vagy egy sisakról.

„A Flow Design a tervezői eszközkészlet remek kiegészítője” – mondta Luke Mihelcic, az Autodesk marketingmenedzsere. „A Flow Design már a tervezés koncepcióképzési fázisában láthatóvá teszi a légáramlás alakulását, így ösztönzi a kreativitást és az innovációt.”

Igazán könnyű elkezdeni a munkát. A Flow Design bármilyen geometriával elbánik, és a koncepciótervektől a teljes részletességűekig mindenféle modelltípust minimális előkészítéssel képes kezelni. Az Autodesk Inventor 3D CAD szoftver és az Autodesk Revit épületinformáció-modellező (BIM) szoftver felhasználói közvetlenül használhatják a Flow Design beépülő modulját, az egyéb 3D CAD szoftverek felhasználói pedig a Flow Design saját felületen dolgozhatnak.

https://youtu.be/WFjfGIj1Cuk

A modell betöltését követően a Flow Design folyamatos, valós idejű, interaktív vizuális visszajelzést mutat a légáramlási viszonyokról. Azonnal láthatóvá válik a levegő áramlása és körforgása: azonnal látszik, hogy hol alakul ki turbulencia, illetve magas és alacsony nyomás.

Forrás autodeskforum

További információ:

Az autodeskforum közösségi portálon

Az Autodesk hivatalos oldalán.

Megosztás
[
    ]