Asprova – A világ legelterjedtebb Lean termelésütemező rendszere megérkezett Magyarországra

A gyártási hatékonyság kulcsfontosságú eleme a termelés megtervezése, annak biztosítása, hogy a gyártás lépések a megfelelő sorrendben, a megfelelő időben, és a megfelelő paraméterekkel (gépek, műszakok, dolgozók, stb.) történnek. Ennek megoldására szolgál a termelésütemezés.

A termelésütemezés felelős a napi termelés tervezéséért figyelembe véve számos paramétert, az erőforrásokat, a műszakokat, a rendeléseket, stb.

A legtöbb cégnél napjainkban is valamilyen táblázatkezelőt használnak a termelés tervezésére. Ennek a legnagyobb problémái a következők:

  • A termeléstervezés túl sok időt vesz igénybe: sokszor az adott cégnél több terület felelősei több órás megbeszéléseken igyekeznek kitalálni a rendelkezésre álló információk alapján, hogy mi legyen a gyártási program
  • Nem lehet tudni, hogy a kapott eredmény mennyire optimális: hiába a kemény munka, a táblázatkezelőben senki nem látja, hogy a kapott eredmény mennyire van közel az optimálishoz, lehetne-e még további tartalékokat találni a rendszerben
  • Lokális optimumot kezel: a termeléstervezés sokszor részlegenként történik, ami azt jelenti, hogy bár lehet, hogy a termelési terv optimális egy részlegre (pl. megmunkálás), az közel sem jelenti azt, hogy az megegyezik a teljes cég számára értelmezhető optimummal
Asprova termelési terv táblázat

Asprova termelési terv táblázat

Az Asprova termelésütemező rendszer Japánban lett kifejlesztve, így a helyi sajátosságoknak megfelelően a Lean gyártásra, az erőforrások hatékony kihasználására, és a köztes készletek minimális szinten tartására fókuszál.

Az Asprova esetében nagyon fontos az adatok feltöltése. A termelés ütemezése a rendelések alapján történik. Emellett szükség van a folyamat lépések és a folyamat paraméterek definiálására. A termelés ütemezés a felhasználói felületen megadható peremfeltételek alapján történik. Az adatok megadhatók a könnyen áttekinthető táblázatos nézetben, vagy beolvashatók tetszőleges adatforrásból is.

Az ütemezéshez szükséges folyamatadatok megadása Asprovában

Az ütemezéshez szükséges folyamatadatok megadása Asprovában

Az Asprova egyik nagy erőssége az ütemezés sebessége. Jellemzően egy átlagos gyár ütemezését a hatékony adatkezelésnek köszönhetően másodpercek, vagy percek alatt el lehet végezni. A kapott eredmény jól áttekinthető nézetekben jelenik meg, az ütemezéshez szükséges idő lineárisan nő.

Az ütemezés eredménye megrendelések szerinti nézetben

Az ütemezés eredménye megrendelések szerinti nézetben

A nézetek közül a leggyakrabban használt a megrendelések szerinti nézet. Ebben a nézetben lehet látni, hogy mely rendelések készíthetők el határidőre, melyek azok a rendelések, amelyek esetleg csúsznak. A másik fontos nézet az erőforrások szerinti nézet. Erőforrásként definiálhatók a gépek, készülékek, és akár a dolgozók is. Az erőforrás nézetben látható, hogy az egyes gépek mikor melyik rendelésen dolgoznak. Ezekben a nézetekben a feladatok kézzel is szerkeszthetők, egyszerűen húzd és ejtsd módszerrel odébb lehet húzni egy rendelést egy adott gépen, erőforráson és azonnal látszódik a hatása a többi rendelésre.

Az ütemezés eredménye erőforrások szerinti nézetben

Az ütemezés eredménye erőforrások szerinti nézetben

Az Asprova a lean alapelveket követve számos olyan nézetet is nyújt, amelyek segítenek a folyamatok áttekintésében és fejlesztésében. Az egyik legfontosabb ilyen nézet a Lead time nézet, ami az átfutási időket tartalmazza.

Átfutási idők az egyes rendelésekre, és termékekre

Átfutási idők az egyes rendelésekre, és termékekre

Az Asprova emellett követi a raktárkészletek alakulását is, így a beszerzés számára biztosítani tudja azokat az információkat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a gyártás számára az alapanyag minden esetben a megfelelő időben rendelkezésre álljon.

Raktárkészlet alakulása

Raktárkészlet alakulása

Az Asprova rugalmasságának köszönhetően alkalmas műszakonként, naponta, vagy tetszőleges időtartamra történő ütemezésre. Az Asprova jól használható árajánlat készítési fázisban is, a rendelkezésre álló kapacitás ellenőrzésére és foglalására.

Az Asprova gyorsan bevezethető. A termelés ütemezés finomhangolásához nem szükséges programozni, a nagyszámú – felhasználói felületről elérhető – paraméterrel a legkomplexebb feladatok is megoldhatók.

Az Asprova termelésütemező rendszer magyarországi forgalmazója a graphIT Kft.

A graphIT Kft. az Asprova termelésütemező rendszer magyarországi forgalmazója

A graphIT Kft. a digitális gyártási megoldások vezető hazai forgalmazója mostantól az ASPROVA termelésütemező rendszer magyarországi forgalmazója. Az erről szóló megállapodást Sallay Péter a graphIT Kft. ügyvezető igazgatója és Keiji Fuji az Asprova európai elnöke írta alá.

Sallay Péter és Keiji Fuji Úr a graphIT Kft. magyarországi Asprova forgalmazói cm elnyerésekor

Sallay Péter és Keiji Fuji Úr a graphIT Kft. magyarországi Asprova forgalmazói cm elnyerésekor

Az ASPROVA Japánban fejlődött ki és vált a Lean cégek piacvezető ütemező rendszerévé. Az Asprova ügyfelei megtalálhatók többek között az autó, az elektronikai szektorban, a szerszámtervezés területén és az élelmiszeriparban egyaránt.

Mindkét cég komoly, dinamikus növekedést vár az együttműködéstől már az együttműködés első pár évében is.

Forrás: graphIT Kft.

További információ

A GraphIT Kft. honlapján

Megosztás
[
    ]